Asia

articolul anterior articolul urmator

Prima ţară asiatică care dă undă verde „orezului auriu”, modificat genetic pentru a preveni orbirea infantilă

4
23 Jul 2021 20:30:39
Autor: Cristina Ene
Orezul auriu a fost dezvoltat de un Institut de cercetare specializat din Filipine FOTO EPA-EFE
Orezul auriu a fost dezvoltat de un Institut de cercetare specializat din Filipine FOTO EPA-EFE

Autorităţile pentru siguranţă alimentară din Filipine au autorizat cultivarea orezului auriu, modificat genetic pentru a fi o sursă de beta-caroten astfel încât să fie prevenite deficienţele nutriţionale ce provoacă orbirea şi moartea în rândul copiilor asiatici, relatează AFP.

„Este un pas cu adevărat semnificativ pentru proiectul nostru pentru că înseamnă că am trecut de faza de reglementare, urmând ca orezul auriu să fie declarat la fel de sigur ca cel obişnuit”, spunea  Russell Reinke de la institutul Internaţional de Cercetare a Orezului (IRRI) cu sediul în Filipine înainte să fie făcut anunţul oficial.
 
Următorul pas este „plantarea celor câteva kilograme de seminţe şi multiplicarea lui pentru a-l face disponibil la scară mai mare”, a precizat el.
 
IRRI a lucrat douăzeci de ani alături de institutul de cercetare al departamentului filipinez al agriculturii pentru a dezvolta cerealele cu o nuanţă pronunţată de galben.
 
Este primul orez modificat genetic pentru a fi bogat în beta-caroten care primeşte autorizare de comercializare în Asia şi sud-estul Asiei, au anunţat vineri responsabilii filipinezi.
 
Orezul auriu a întâmpinat rezistenţă din partea grupărilor de mediu care luptă împotriva alimentelor modificate genetic.
 
„Cantităţi limitate” din aceste seminţe ar putea fi distribuite fermierilor filipinezi din anumite provincii începând cu anul viitor.
 
Orezul obişnuit, hrana zilnică a sute de milioane de asiatici, produce beta-caroten în plantă dar acesta nu se regăseşte în bobul de orez.
 
„Singura modificare pe care am făcut-o se referă la generarea de beta-caroten în bobul de orez. Fermierii îl vor putea cultiva la fel ca pe soiurile obişnuite de orez. Nu are nevoie de fertilizanţi suplimentari sau de alte schimbări în managementul producţiei dar are beneficiul îmbunătăţirii conţinutului nutriţional ”, a explicat Reinke.
 
Vitamina A este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea normală şi are un rol important în funcţionarea optimă a sistemului imunitar şi în vedere.
 
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că deficitul de vitamina A este responsabil de până la 500.000 de cazuri de orbire infantilă în fiecare an, jumătate dintre aceşti copii murind  în decurs de 12 luni de la pierderea vederii.
 
Aproape 17 la sută dintre copiii cu vârsta de sub cinci ani din Filipine au deficienţă de vitamina A, potrivit IRRI.
 
„Am promis  că vom furniza 30/50 la sută din necesarul mediu estimat (de vitamina A); adăugaţi asta la ceea la ceea ce există deja în dietă şi astfel un ansamblu al populaţiei trece de la insuficienţă la suficienţă”, a spus Reinke.
 
Orezul auriu a fost analizat şi a primit undă verde de la autorităţile de reglementare în domeniul siguranţei alimentare din Australia, SUA şi Canada fără a fi însă autorizat pentru producţie în vederea comercializării în aceste ţări.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Gigi Capsunaru
23.07.2021, 23:46:46

Mama ce titlu, pentru cocalari desigurr.

-3 (5 voturi)
Ciobanul Adevarului
24.07.2021, 04:09:52

Cand 17% dintre copiii filipinezi sub cinci ani sufera de aceasta deficienta atunci solutie n-are cum sa fie reprezentata de un nou soi de orez (modificat ori ba) ci remedierea carentelor nutritionale datorate dietei sau/si modului de preparare a hranei din marea masa a populatiei. Este la mintea cocosului sa iti dai seama ca malnutritia este o problema care nu se poate rezolva cu un singur remediu. Dar asa e specia asta a noastra, stupida pana dincolo de orice limita si justificand orice aberatie prin non-sensuri care par logice la o privire rapida si superficiala.

Ionel Marcu
24.07.2021, 09:03:34

În Filipine nu se cultivă morcovi?

-4 (6 voturi)
Ciobanul Adevarului
24.07.2021, 10:26:06

@ Ionel Marcu Evident ca morcovii contin substanta, insa cel mai probabil i-a dus si pe ei capul la ceva devreme ce au ales calea mai scumpa, mai lunga si mai problematica. Eu ma refeream la faptul ca acolo sunt carente nutritionale care parcurg generatii si influenteaza, prin slabire, ADN-ul locuitorilor, exacerband unele dintre slabiciuni, fapt care rezulta in procentul acela urias de copii cu probleme. Eu la acest lucru m-am referit si acolo trebuie lucrat: pe dieta!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările