Asia

articolul anterior articolul urmator

Primele efecte ale legii privind securitatea naţională în Hong Kong: cărţile activiştilor prodemocraţie, retrase din bibliotecile publice

3
5 Jul 2020 14:39:12
Autor: Ion Gaidau

Cărţile scrise de personalităţile mişcării prodemocraţie din Hong Kong nu mai sunt disponibile în bibliotecile publice ale acestui centru financiar din Asia, măsura intervenind la doar câteva zile de la intrarea în vigoare a legii privind securitatea naţională, impusă de regimul comunist de la Beijing.

Potrivit Guvernului chinez, noua lege este menită combaterii activităţilor secesioniste, subversive şi teroriste, dar şi ingerinţelor străine. Ea a fost adoptată ca răspuns la manifestaţiile pro-democraţie care au zguduit anul trecut fosta colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997 sub principiul „o ţară, două sisteme”. La 23 de ani distanţă de la retrocedare, China aboleşte principiul şi îşi impune controlul total.

În această ordine de idei, operele unor activişti şi politicieni precum Joshua Wong sau Tanya Chan au devenit indisponibile în bibliotecile publice, remarcă Reuters.

„Legea securităţii naţionale instaurează un regim de cenzură asupra acestui oraş financiar internaţional, aşa cum există pe continent”, a reacţionat sâmbătă Joshua Wong.

La o zi după intrarea în vigoare a legii, miercuri, un bărbat a fost arestat pentru că a purtat drapelul în favoarea independenţei Hong Kongului.

Vineri, Guvernul local a declarat că sloganul „Eliberaţi Hong Kongul, revoluţia vremurilor noastre”, scandat de regulă la manifestaţiile pro-democraţie, este ilegal de-acum încolo.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

snake
5.07.2020, 15:08:03

minunat. si cand te gandesti ca sunt atatia europeni si americani care admira china.bleah.

+1 (1 vot)
Mesterul Ardelean
5.07.2020, 18:29:25

Domnilor, e "1984" in varianta chineza ...

+1 (1 vot)
AltCineva
5.07.2020, 17:27:22

independenta = secesiune CATALONIA a vrut independenta... SPANIA i-a dat la "buci" Tinutul Secuiesc vrea INDEPENDENTA.... le-o dam sau LUPTAM ?

Modifică Setările