Asia

articolul anterior articolul urmator

Protestatarii din Hong Kong au cântat „God Save de Queen“ şi au cerut ajutorul britanicilor VIDEO

17
15 Sep 2019 11:32:31
Autor: News.ro
FOTO EPA
FOTO EPA

Manifestanţi prodemocraţie s-au adunat duminică în faţa consulatului Marii Britanii de la Hong Kong pentru a cere Londrei să facă mai mult pentru a-i proteja pe locuitorii fostei colonii, denunţând din nou încălcarea libertăţilor în teritoriu, informează AFP.

Sute de persoane au cântat imnul britanic, „God Save the Queen“, fluturând steagul "Union Jack", precum şi drapelul fostei colonii.
 
„Sunt mai degrabă dezamăgit de faptul că Marea Britanie nu a făcut nimic pentru a ne susţine“, a mărturisit pentru AFP Alex Leung, manifestant.

Hong Kong traversează din iunie cea mai gravă criză politică de la retrocedarea Honk Kong-ului Chinei în 1997, cu acţiuni şi proteste aproape zilnic prin care populaţia cere reforme democratice sau denunţă riposta poliţiştilor caracterizată brutală.  
 
Conform Declaraţiei chinezo-britanice din 1984, Hong Kong este o regiune semi-autonomă, condusă pe principiul "O ţară, două sisteme", şi se bucură de aceste libertăţi necunoscute restului Chinei până în 2047. 
 
Însă militanţii prodemocraţie acuză Beijingul că îşi încalcă promisiunile prin intensificarea puterii sale politice în micul teritoriu şi refuzând să-i acorde un adevărat sufragiu universal. 
 
Duminică, manifestanţii au acuzat Londra că nu trage suficient Beijingul la răspundere. "Declaraţia comună chinezo-britanică este nulă", se putea citi pe o pancartă.    
 
Mai mulţi protestatari au solicitat posibilitatea ca locuitorii din Hong Kong să poată obţine cetăţenia britanică sau a altei ţări din Commonwealth.
 
Sute de mii de locuitori din Hong Kong au obţinut înainte de retrocedare un paşaport special emis de Londra şi rezervat "cetăţenilor britanici din străinătate" ("British National Overseas'" BNO), un titlu care facilitează intrarea în Marea Britanie dar nu dă niciun drept de muncă sau de rezidenţă. 
 
În jur de 130 de paralementari britanici au semnat săptămâna aceasta o scrisoare deschisă prin care solicită Marii Britanii şi ţărilor din Commonwealth să-i primească pe locuitorii din Hong Kong care îşi doresc să emigreze. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Lucifer
15.09.2019, 11:35:35

Ce răi erau imperialiştii englezi, plânge lumea după ei! Că decât comunismul, mai bine imperialismul englez. Valabil şi pentru România, mult prea iubitoare de comunişti....

+2 (6 voturi)
inuendo
15.09.2019, 11:49:34

Răi domnule, de vreme ce se dorește obținerea cetățeniei... Numai că, Albionul este al naibii de departe, iar actualul ei lider este o insultă la adresa spiritului englezesc.

+1 (5 voturi)
NemStomac
15.09.2019, 12:01:24

inuendo Tu vorbesti de parca esti englez. Acum cu brexit nu mai poti sa aduci rable 2ndhand din Anglia si de asta esti suparat sau cum?

-2 (8 voturi)
Brown Paul
15.09.2019, 11:44:34

Nu cred ca s-au adresa intr-o directie buna. Pai, tocmai hoasca este principala vinovata, ca a aratat tuturor tarilor totalitare, gen ruserlocia, china, iranu, etc..ca este depasita de evenimente si a marsat la Brexit, aratand cu nu doreste sa aibe de-a face cu "imigrantii". In acest caz cu "imigrantii" adusi in honk kong, de "imperialistii" britanici.

-3 (7 voturi)
Carmen Florea
15.09.2019, 13:13:17

Ma mir ca nu au avut niste porții de orez fiert kongolezii

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (17)