Protestele sângeroase din Myanmar împotriva juntei militare. Ofiţerii de poliţie dezertează în India. Diplomaţii demisionează VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste anti-junta militară din Myanmar FOTO EPA-EFE
Proteste anti-junta militară din Myanmar FOTO EPA-EFE

Cel puţin 19 ofiţeri de poliţie birmani au trecut graniţa în India pe fondul unei contestări tot mai accentuate în rândul poliţiei şi forţelor de securitate faţă de reprimarea militară a protestelor civile în care cel puţin 50 de civili au murit, relatează The Telegraph.

Rapoartele despre ofiţeri de poliţie care fug din ţară vine după ce unul din diplomaţii de vârf din Myanmar a demisionat de la ONU după ce junta militară l-a numit ambasador.

Tin Maung Naing a refuzat să preia postul după ce fostul ambasador a fost concediat de generalii de la conducerea ţării - acesta din urmă a îndemnat ţările membre ONU să „folosească toate mijloacele necesare” pentru a reinstaura guvernarea civilă ai căror lideri au fost arestaţi, în frunte cu Aung San Suu Kyi.

Ambasada Myanmar-ului la Washington a semnalat de asemenea o ruptură cu regimul militar, joi, prin transmiterea unui comunicat în care a deplâns moartea civililor în cursul protestelor şi făcând apel la autorităţi să fie reţinute în utilizarea forţei.

Luna trecută, opt oficiali ai Ministerului de Externe au fost arestaţi după ce s-au alăturat Mişcării de Nesupunere Civilă (MNC) prin care în special medicii şi funcţionarii publici, printre alţii, încearcă să împiedice guvernarea militară prin organizarea unor greve naţionale.

Sâmbătă media de stat a anunţat că dacă boicoturile asupra băncilor, spitatelor şi birourilor publice vor continua, vor urma concedieri. Miercuri a fost cea mai sângeroasă zi a protestelor - 38 de oameni au murit. 

 

Acestei mişcări pornite din sistemul sanitar i s-au alăturat mai multe profesii între care mai recent şi ofiţeri de poliţie.

Pe 9 februarie,  Khun Aung Ko Ko, un locotenent de poliţie s-a adresat mulţimii după ce a dezertat: „Sunt conştient că voi fi închis şi voi primi o sentinţă lungă dacă lupta noastră pentru democraţie eşuează. Dar merită să te baţi pentru cele peste 50 de milioane de oameni, pentru că eu acţioneaz în funcţie de lucrurile în care cred”.

Vineri, un ofiţer indian de poliţie a declarat pentru Reuters că ofiţerii birmani au primit adăpost temporar şi îl vor oferi şi pentru alţii care sunt aşteptaţi să treacă graniţa.

„Ei spun că au primit instrucţiuni de la conducătorii militari cărora nu le pot da curs, aşa că au fugit. Caută refugiu din cauza regimului militar din Myanmar”, spune Stephen Lalrinawma, un şef de poliţie din statul indian Mizoram (nord-est).

„Este ceva neobişnuit pentru că în trecut poliţia şi militarii urmau ordinele”, spune James Fanai, preşedintele Comitetului de refugiaţi Chin din India.

50 de oameni au murit după ce poliţia şi armata au folosit  forţa brută de reprimare a protestelor, inclusiv muniţie reală.

Peste 1.500 de oameni au fost arestaţi ,între care oficiali ai administraţiei civile, jurnalişti şi activişti pentru drepturi civile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite