Protocolul de la Kyoto pentru reducerea emisiilor gazelor de seră, la fel de inutil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activişti pentru mediu adunaţi în faţa clădirii unde a avut loc Conferinţa ONU de la Doha FOTO Reuters
Activişti pentru mediu adunaţi în faţa clădirii unde a avut loc Conferinţa ONU de la Doha FOTO Reuters

Aproape 200 de state prezente la Conferinţa ONU cu privire la schimbările climatice de la Doha (Qatar) au căzut de acord cu prelungirea până în 2020 a Protocolului Kyoto, document care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, eforturile de la Doha pentru protejarea mediului sunt zadarnice în condiţiile în care marii poluatori ai Globului nu se numără printre semnatarii Protocolului.

Preşedinţia qatariană a Conferinţei ONU de la Doha a anunţat, sâmbătă, acordul celor aproape 200 de state cu privire la menţinerea Protocolului de la Kyoto, care angajează Uniunea Europeană (UE), Australia şi alte aproximativ zece state industrializate la reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de seră până în 2020.

„Este pentru prima dată când văd un asemenea precedent", a declarat delegatul rus, după ce preşedintele Conferinţei ONU, vicepremierul qatarian Abdallah al-Attiya, a anunţat adoptată, cu rapiditate, o serie de texte. „Deciziile adoptate reflectă voinţa părţilor în ansamblul lor", a adăugat Al-Attiya, citat de AFP.

În contextul în care negocierile continuau, înregistrând o întârziere de o zi faţă de calendarul prevăzut, Abdallah al-Attiya a urcat la tribună şi a adoptat, cu rapiditate, seria de texte aflate în discuţie începând de la 26 noiembrie.

Miza tratatului este însă una simbolică pentru că ţările angajate însumează doar 15% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. Statele Unite ale Americii, cel mai mare „poluant” de pe Glob, a refuzat ratificarea Protocolului de la Kyoto în 1997, scrie BBC News. Alte state care sunt considerate mari poluante şi care au refuzat să semneze actul sunt China şi India.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite