Asia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Provocările la care trebuie să facă faţă prima femeie din fruntea Coreei de Sud. Investitură în stil „Gangnam Style“

0
25 Feb 2013 12:37:36
Autor: Bianca Andrieş
Park Geun-hye, noul preşedinte sud-coreean, a ţinut primul discurs în cadrul ceremoniei de investitură.
Park Geun-hye, noul preşedinte sud-coreean, a ţinut primul discurs în cadrul ceremoniei de investitură.

Noul preşedinte al Coreei de Sud, Park Geun-hye, a ţinut luni discursul de investitură în funcţie în faţa a aproximativ 70.000 de oameni prezenţi în sediul Parlamentului din Seul. Ceremonia de inaugurare a fost deschisă de celebrul Psy, cu piesa Gangnam Style, devenită deja mândrie naţională pentru sud-coreeni.

Park Geun-hye, aleasă în funcţia de preşedinte în decembrie, va trebui să răspundă în noul mandat provocărilor privind rata îngrijorătoare a şomajului, diferenţa abruptă dintre clasele sociale şi economia slabă. Noul preşedinte va trebui să facă faţă aşteptărilor conaţionalilor ei de a readuce ţara la explozia economică pe care a experimentat-o în timpul mandatului tatălui ei, perioadă cunoscută sub numele de „miracolul de la râul Han”.

Testele atomice subterane ale Coreei de Nord pun la încercare relaţiile celor două ţări din peninsula divizată. Park a numit ultimul test nuclear din 12 februarie, al treilea începând cu anul 2006, drept „o provocare la adresa supravieţuirii şi a viitorului poporului coreean” şi a subliniat că Phenianul ar trebui să abandoneze planurile nucleare şi să se concentreze pe dezvoltarea ţării şi stabilirea păcii.

Cel mai mare perdant va fi Coreea de Nord”, a declarat Park în cadrul primului discurs de la preluarea funcţiei.

De asemenea, noul preşedinte a făcut apel la ajutorul sud-coreenilor, cărora le-a cerut să contribuie la revigorarea exporturilor, ramură esenţială a economiei ţării, care sunt ameninţate de politica Japoniei de a slăbi yenul.

În timp ce Park Geun-hye a depus jurământul ca preşedinte, mass-media controlată de stat din Coreea de Nord a continuat retorica agresivă împotriva Americii şi a vecinilor din sud. Exerciţiile militare anuale organizate de cele două ţări au atras remarci dure în media, principalul ziar nord-coreean Redong Sinmun scriind că aliaţii „vor arde în flăcări” în cazul în care vor iniţia o invazie în nordul Peninsulei Coreene.

 

Park Geun-Hye a devenit prima femeie preşedinte în Coreea de Sud

Aşteptările noului mandat

Phenian, Washington, Beijing şi Tokyo aşteaptă să vadă noua linie de guvernare de la Seul, dacă Park va adopta o politică ambiţioasă pentru a atenua tensiunile dificile care au marcat relaţiile din ultimii cinci ani în peninsulă, sau dacă va continua atitudinea fermă şi conservatoare a predecesorului ei, Lee Myung-bak.

Cu toate acestea, în noul mandat Park trebuie să ţină cont de frustrarea conaţionalilor apărută în timpul guvernării lui Lee în ce priveşte relaţiile inter-coreene, care au permis realizarea a două teste nucleare  şi trei lansări de rachete cu rază lungă, dar şi atacul din 2010 care a ucis 50 de sud-coreeni.

Politica noului preşedinte sud-coreean, aşa cum a fost arătată în timpul campaniei, se va concentra pe construirea unei apărări puternice, dar şi pe eforturile de a reclădi încrederea cetăţenilor prin intermediul ajutoarelor din partea statului, discuţii de reconciliere. Park nu a exclus posibilitatea organizării unui summit cu noul lider nord-coreean, Kim Jong Un.

Park Geun-hye, în vârstă de 61 de ani, a devenit luni prima femeie care ocupă postul prezidenţial al Coreei de Sud, a patra cea mai importantă economie din Asia.

Ea este fiica lui Park Chung-hee, care a condus ţara timp de 18 ani, după ce a preluat puterea în 1961, în urma unei lovituri de stat militare. Tatăl ei a condus ţara în mod autoritarist până când a fost asasinat, în 1979.

 ;

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările