Asia

articolul anterior articolul urmator

Puciul din Myanmar. Aung San Suu Kyi a fost inculpată în două noi dosare

0
1 Mar 2021 17:34:48
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Fosta conducătoare a Myanmarului Aung San Suu Kyi, îndepărtată de la putere printr-o lovitură de stat militară la 1 februarie, a fost inculpată luni pentru încălcarea unei legi a telecomunicaţiilor şi „incitare la tulburări publice, a anunţat echipa sa de avocaţi, potrivit AFP.

Aung San Suu Kyi a compărut în faţa justiţiei din Myanmar prin videoconferinţă, în urma unor manifestaţii sângeroase duminică.

Această laureată a Premiului Nobel pentru Pace a fost inculpată deja pentru încălcarea unor reglementări comerciale obscure şi a unor reglementări sanitare, cu privire la importarea ilegală a unor echipamente de comunicaţie şi nerespectarea restricţiilor impuse în lupta împotriva COVID-19, nişte motive „extravagante” potrivit unor observatori internaţionali.

Tensiunile rămân puternice în Myanmar luni, după cea mai sângeroasă zi de reprimare a manifestaţiilor împotriva puciului.

Aung San Suu Kyi a fost inculpată de această dată pentru încălcarea unei legi a telecomunicaţiilor şi „incitare la tulburări publice”, a declarat pentru AFP avocatul Nay Tu.

Ţinută într-un loc secret, după ce a fost arestată, ea pare „sănătoasă”, a anunţat principalul său avocat Khin Maung Zaw, care şi-a văzut pentru prima oară clienta prin videoconferinţă, dar pe care nu este autorizat să o întâlnească.

Următoarea audiere a fost stabilită pentru 15 martie.

Cel puţin 18 persoane au fost ucise duminică, potrivit ONU, care se bazează pe „informaţii credibile”.

În pofida fricii de represalii, contestatari s-au adunat din nou în stradă, luni, la Yangon, iar tensiunile erau puternice.

În apropierea trist celebrei închisori Insein din Yangon, forţe de securitate au deschis focul asupra unor manifestanţi adunaţi să protesteze faţă de numeroase arestări, cu o zi înainte, potrivit unei transmisii în direct pe reţele de socializare.

„Suntem uniţi”, au scandat contestatarii.

După aproape o lună de mobilizare în favoarea democraţiei, în care au avut loc manifestaţii zilnic şi o campanie de nesupunere civilă, riposta autorităţilor a fost deosebit de sângeroasă duminică.

Bilanţul total al morţilor în rândul manifestanţilor a crescut la 30 de la puciul de la 1 februarie, potrivit unui ONG de asistenţă pentru deţinuţi politici, AAPP.

Armata anunţă, la rândul său, că un poliţist a fost ucis la dispersarea unei adunări.

Utilizarea de către poliţie şi armată a unor arme letale împotriva unor manifestanţi paşnici a provocat un nou val de condamnări internaţionale.

Secretarul american de Stat Antony Blinken a condamnat pe Twitter „violenţa abominabilă a forţelor de securitate birmane”.

„Folosirea forţei letale (...) şi arestările arbitrare sunt inaccptabile”, a denunţat, la rânduln său, secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Ambasadorul birman la ONU Kyaw Moe Tun a rupt, în urmă cu câteva zile, în mod spectaculos, cu generalii pucişti, îndemnându-i „să pună capăt loviturii de stat militare” şi „să predea puterea de stat poporului”. El a fost demis din funcţie de către juntă.

Numeroase condamnări internaţionale şi impunerea unor sancţiuni de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) nu i-au făcut însă pe militari să clipească.

„Lumea trebuie să-şi intensifice reacţia. Vorbele de condamnare sunt binevenite, dar sunt insuficiente”, deplânge raportorul special ONU Tom Andrews, care a anunţat publicarea luni a unei liste de opţiuni care să fie propuse Consiliului de Securitate al ONU.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările