Asia

articolul anterior articolul urmator

Puciul din Myanmar. O regină a frumuseţii a declarat război juntei: „Sunt pregătită să plătesc cu viaţa” FOTO

1
15 May 2021 14:51:58
Autor: Ion Gaidau
Htar Htet Htet într-una din fotografiile difuzate din junglă FOTO EyePress via AFP
Htar Htet Htet într-una din fotografiile difuzate din junglă FOTO EyePress via AFP

Htar Htet Htet, o fostă regină a frumuseţii din Myanmar, a renunţat la tocuri şi la banderola cu titlul de „miss” şi a pus mâna pe o puşcă de asalt. Femeia în vârstă de 31 de ani luptă alături de o grupare rebelă şi se declară „pregătită” să-şi dea viaţa pentru susţinerea rezistenţei împotriva puciştilor care au preluat puterea la 1 februarie, relatează AFP.

De 45 de zile încoace, Htar Htet Htet trăieşte în junglă şi învaţă cum să folosească armele.

Într-o fotografie publicată marţi pe pagina sa de Facebook, fosta regină a frumuseţii poate fi văzută ţinând o AK-47 pe umăr.

„Indiferent dacă deţineţi o armă, un pix sau donaţi bani mişcării pro-democraţie, toţi trebuie să-şi facă datoria pentru ca revoluţia să aibă succes. A venit timpul să ripostăm” împotriva juntei, scrie ea.

Peste 780 de civili, printre care femei şi copii, au fost ucişi de forţele de securitate din Myanmar după înlăturarea de la putere, la 1 februarie, a guvernului ales condus de Aung San Suu Kyi.

În pofida represiunii violente, manifestaţiile continuă în ţara asiatică, unde mii de grevişti paralizează sectoare întregi ale economiei.

Din stradă, luptele s-au mutat în munţi, unde numeroase grupări de gherilă constituite pe baze etnice se confruntă cu armata.

Mii de opozanţi ai juntei s-au alăturat acestor grupări stabilite în regiuni de frontieră din nordul şi estul ţării.

„Renunţ la tot”

„Mă voi apăra atâta timp cât voi putea. Sunt pregătită să renunţ la tot, să plătesc cu viaţa”, dă asigurări Htar Htet Htet, care, din motive de securitate, nu a dezvăluit gruparea din care face parte în prezent. „Nu ne întoarcem acasă până nu câştigăm”, adaugă ea.

Fosta regină a frumuseţii citează din cuvinte atribuite revoluţionarului de stânga Che Guevara FOTO Twitter

Nimic nu-i predestina acestei foste atlete, devenită profesoară de gimnastică, să devină luptătoare de gherilă, notează AFP.

O bună parte din viaţă şi-a petrecut-o pe podiumurile de defilare. În 2013, şi-a reprezentat ţara la prima ediţie a Miss Grand International, un concurs de frumuseţe care se ţine anual în Thailanda.

La 1 februarie, armata a arestat-o pe Aung San Suu Kyi şi a pus capăt în mod brutal unei paranteze democratice de zece ani.

Pe Facebook, Htar Htet Htet denunţă puciul şi cere eliberarea laureatei din 1991 a Premiului Nobel pentru Pace.

Imaginile cu regine ale frumuseţii în costume de baie sunt înlocuite zi de zi cu relatări amănunţite ale evenimentelor: proteste masive împotriva militarilor, greve în întreaga ţară, abuzuri ale forţelor de securitate, civili ucişi etc.

Manifestaţie pro-Aung San Suu Kyi şi anti-juntă în Myanmar FOTO EPA-EFE

Htar Htet Htet participă activ la campania de nesupunere civică de pe Facebook, principalul instrument de comunicare din ţară.

„Nu fac politică. Scopul meu este doar să particip la înlăturarea acestei dictaturi malefice”, scrie ea.

La începutul lui martie, tânăra îşi anunţa îngrijorările: „Să fii arestată într-una dintre multiplele operaţiuni duse de forţele de securitate”.

Acestea din urmă sunt pe urmele a zeci de celebrităţi din Myanmar acuzate că au distribuit în spaţiul public informaţii susceptibile să provoace revolte.

Câteva săptămâni mai târziu, Htar Htet Htet s-a alăturat gherilei.

Pe reţelele de socializare, mesajele de încurajare o avântă în noua cale: „Respect, draga mea soră”... „Fie ca puterea să te însoţească în păduri şi în munţi”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Foangǎ
15.05.2021, 17:47:47

Face "rivolutie" cu citate din Che Guevara. Isteata ca oaia si asta...

-6 (6 voturi)
Modifică Setările