Asia

articolul anterior articolul urmator

Raport secret ONU: „Coreea de Nord a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate“

2
4 Aug 2020 11:27:10
Autor: Viorica Marin
Kim Jong-un inspect#nd o rachet[ nord-coreean[
Kim Jong-un inspect#nd o rachet[ nord-coreean[

Coreea de Nord ''probabil'' că face progrese în dezvoltarea armelor nucleare, potrivit unui raport clasificat al Naţiunilor Unite, ale cărui detalii au fost confirmate şi citate marţi de Reuters.

Coreea de Nord "a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice", au declarat surse diplomatice, citând raportul.
 
Documentul privind respectarea sancţiunilor împotriva Coreii de Nord subliniază că evaluările se bazează pe informaţii provenite de la o ţară membră.
 
Documentul susţine că Coreea de Nord îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu îmbogăţit şi construcţia unui reactor experimental cu apă uşoară.
 
Raportul unui grup independent de experţi care monitorizează sancţiunile ONU arată că ţările, pe care nu le identifică, cred că ultimele şase teste nucleare ale Coreii de Nord au ajutat probabil la dezvoltarea unor dispozitive nucleare miniaturizate. Phenianul nu a mai efectuat un test nuclear din septembrie 2017.
 
Raportul interimar a fost prezentat luni comitetului de sancţiuni împotriva Coreii de Nord al Consiliului de Securitate al ONU.
 
"Republica Populară Democrată Coreeană îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu puternic îmbogăţit şi construcţia unui reactor experimental cu apă uşoară. Un stat membru consideră că Republica Populară Democrată Coreeană continuă producţia de arme nucleare", se arată în raport.
 
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a susţinut că nu va mai fi război întrucât armele nucleare ale ţării sale îi garantează acesteia siguranţa şi viitorul, în pofida neîncetatelor ameninţări militare şi presiuni din exterior.
 
"Graţie descurajării noastre nucleare auto-defensive eficiente şi de încredere nu vor mai exista războaie, iar siguranţa şi viitorul ţării noastre vor fi garantate pentru totdeauna", a afirmat liderul nord-coreean.
 
Kim a rostit aceste remarci cu prilejul marcării, pe 27 iulie, a 67 de ani de la încheierea războiului din Coreea (1950-1953), ocazie cu care a fost organizată o recepţie pentru veterani, conform agenţiei oficiale de ştiri KCNA.
 
Ţara a dezvoltat arme nucleare pentru a câştiga "puterea absolută" de a evita un alt conflict armat, a afirmat Kim în discursul său, în care a subliniat natura defensivă a acestor programe nucleare.
 
"Acum suntem capabili să ne apărăm în faţa oricărei forme de presiune de mare intensitate şi a ameninţărilor militare din partea forţelor imperialiste şi ostile", a subliniat liderul de la Phenian.
 
Discursul său a avut loc pe fondul discuţiilor întrerupte în dosarul nuclear dintre Phenian şi Washington, negocieri în care SUA pledează pentru renunţarea la programele balistice şi nucleare de către Coreea de Nord în schimbul ridicării sancţiunilor americane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

OmTacut
4.08.2020, 14:35:08

Intre timp, Romania nu reușește să construiască unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavoda.

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
4.08.2020, 23:01:47

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările