Asia

articolul anterior articolul urmator

„Război cognitiv”. O fotografie cu ofiţeri navali americani urmărind un portavion chinez i-a pus pe jar pe comentatorii asiatici

36
15 Apr 2021 20:38:15
Autor: Cristina Ene
Liaoning primul portavion al marinei chineze în Hong Kong în 2017 FOTO EPA-EFE
Liaoning primul portavion al marinei chineze în Hong Kong în 2017 FOTO EPA-EFE

Comentatorii asiatici au acuzat SUA de „război cognitiv” după ce Marina SUA a publicat pe site-ul său pe 11 aprilie o imagine mai puţin obişnuită în care apar doi ofiţeri navali uitându-se relaxaţi la trecerea unui portavion chinez în contextul tensiunilor amplificate în Marea Chinei de Sud.

Ofiţerii navali americani urmăresc relaxaţi, unul chiar cu un picior peste balustradă, mişcările unui portavion chinez (Liaoning). Fotografia este anterioară intrării primului portavion al ţării, Liaoning , în Marea Chinei de Sud weekendul trecut, după ce a finalizat o săptămână de exerciţii navale în jurul Taiwanului, relatează CNN citând Global Times.
 
O publicaţie din Hong Kong a scris că imaginea transmite un mesaj clar: „Suntem cu ochii pe voi”.
 
Lu Li-shih, fost profesor la Academia navală a Republicii China (Taiwan), a declarat însă pentru South China Post: „Această fotografie regizată reprezintă cu siguranţă un război cognitiv prin care SUA vrea să arate că nu privesc Armata de Eliberare a Poporului (PLA) ca pe o ameninţare imediată.
 
Fotografia îi înfăţişează pe căpitanul Briggs şi pe adjunctul său - primul într-o poziţie ce pare foarte relaxată cu picioarele peste bord - urmărind vasul de război Liaoning aflat la doar câţiva kilometri distanţă, dorind astfel să arate că nu-şi iau prea în serios omologii din PLA”.
 
Comandorii distrugătorului USS Mustin urmăresc portavionul chinez Liaoning în Marea Filipinelor 4 aprilie 2021 FOTO US Navy
 
Andrei Chang, redactor-şef al Kanwa Defense Review, Canada, consideră că Washingtonul transmite un mesaj potrivit căruia SUA cunosc informaţiile cu privire la manevrele portavionului chinez, scrie Defense România.

Zhou Chenming, cercetător la grupul de reflecţie Yuan Wang, un institut de ştiinţă şi tehnologie militară din Beijing, a declarat că fotografia indică faptul că nava de război americană păstrează o „distanţă foarte sigură” de Liaoning, scrie South China Post.

"Ambele părţi sunt conştiente că există un decalaj mare între grupurile de luptă ale portavioanelor americane şi cele chineze", a spus Zhou.
 
Poza apare în în contextul în care, luna trecută, China a refuzat să-şi retragă 183 de vase de pescuit din preajma recifului Whitsun (Insulele Spratly) considerat de Filipine, susţinută de SUA, teritoriul său. De alfel, în ultimii ani ,China a construit insule artificiale în Marea Chinei de Sud, reclamând teritorii maritime disputate cu alte ţări asiatice.
 
„Beijing  se gândeşte că, dacă exercită presiuni continue şi constrângeri pe termen lung, va izbuti să îi preseze cu uşa pe sud-asiatici şi să -i scoată de acolo”, a observat Greg Poling, directorul Iniţiativei pentru Transparenţă Maritimă în Asia, citat de New York Times.
 
Experţii americani sunt de părere că imaginea poate fi un semnal că, dimpotrivă, Marina SUA, este îngrijorată de prezenţa chineză în Marea Chinei de Sud.
 
Chris Cavas, un jurnalist american specializat în ştiri navale, a scris pe Twitter: „O imagine foarte neobişnuită în care apar comandantul distrugătorului USS #MUSTIN DDG89  şi adjunctul său urmărind portaviounul chinez LIAONING 16 în Marea Filipinelor, pe 4 aprilie. Marina SUA rareori recunoaşte atât eforturile proprii de monitorizare a vaselor chineze, cât şi eforturile celeilalte părţi de urmărire a navelor americane”.
 
Imaginea a dispărut totuşi la scurt timp din secţiunea de presă a site-ului Marinei SUA, dar nu şi din galeria foto.
 

Exerciţii militare americane în Marea Chinei de Sud

 
Sosirea  portavionului Liaoning în Marea Chinei de Sud, sâmbătă, a avut loc după ce un grup de luptă expediţionar al Marinei SUA, condus de portavionul USS Theodore Roosevelt şi nava de asalt amfibie USS Makin Island, efectuaseră exerciţii în Marea Chinei de Sud în ziua precedentă, scrie CNN.
 
Navele au transportat, de asemenea, sute de forţe terestre marine, precum şi elicoptere de sprijin şi avioane de luptă F-35.
 
 
"Această forţă de atac expediţionară demonstrează pe deplin că menţinem o forţă credibilă şi capabilă să răspundă la orice situaţie de urgenţă, să descurajeze agresiunea şi să ofere securitate regională şi stabilitate în sprijinul unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise", a spus căpitanul marinei americane Stewart Bateshansky , comodor al  Escadronului Amfibie 3.
 
 

Exerciţii comune americano-filipineze

 
Luni, peste 1.700 de soldaţi americani şi filipinezi au dat startul a două săptămâni de exerciţii militare, a raportat Reuters. Exerciţiile se vor concentra pe testarea disponibilităţii de răspuns al trupelor americane şi filipineze la evenimente precum atacuri extremiste şi dezastre naturale, arată sursa citată
 
Acestea vin după ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a propus duminică omologului său de la Manila, Delfin Lorenzana, modalităţi de aprofundare a legăturilor dintre militarii americani şi filipinezi, se arată într-o declaraţie a Pentagonului.
 
Propunerile au inclus modalităţi de „sporire a conştientizării ameninţărilor din Marea Chinei de Sud” şi vin după „masarea recentă a navelor de miliţie maritimă din Republica Populară Chineză la Whitsun Reef”, în zona economică exclusivă a Filipinelui din Insulele Spratly, 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

IonIon Codreanu
15.04.2021, 20:55:32

China va putea conta în fașa USA doar dacă va avea vreo 15 portavioane atomice... Atunci, USA va putea tremura de teama unui atac.

+1 (9 voturi)
Kongo-Müller
15.04.2021, 20:57:47

Hahahaaa ! 1,4 miliarde de chinezi au intrat in alerta maxima fiindca se simt spionati de doi marinari americani. Material pentru un film de Hollywood cu Jacky Chan. :))

+9 (13 voturi)
Tarnita
15.04.2021, 21:27:00

Era nevoie de astfel de material pentru ca si in Marea Neagra navetele americane s-au retras in adormire . Ucrainienii si romanii trebuie sa stie ca asta nu e o teapa , ci pur si simplu este un razboi de ultima generatie prin care americanii stau picior peste picior si se uita cum satelitii lor de tip pres sunt calcati in picioare . Ceea ce este un spectacol de vazut totusi , trebuie sa recunoastem

-12 (18 voturi)
Tarnita
15.04.2021, 21:22:03

"O publicaţie din Hong Kong Kanwa Defense Review, Canada scrie Defense România." Cati taietori de frunze la caini pot exista ! Poza americanilor are un singur Mesaj : SUA sta relaxat de impasibila la gonirea cu viteza a Marinei Chinei spre Taiwan .

-5 (11 voturi)
mihai radu
15.04.2021, 21:24:35

Din contră,fotografia trebuie să transmită un sentiment de liniște și calm,altfel un distrugător la un km distanță de un portavion înseamnă un păianjen la un mm de o muscă,vă reamintesc că distrugătorul este cea mai puternică unitate navală !

+2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările