Asia

articolul anterior articolul urmator

Retragerea cărţilor din şcoli la Hong Kong: Mike Pompeo denunţă un „act orwellian de cenzură” din partea Chinei

7
7 Jul 2020 07:02:42
Autor: News.ro
Mike Pompeo condamnă dicizia de a retrage cărţile care ar putea încălca securitatea impusă săptămâna trecută de Beijing. FOTO EPA
Mike Pompeo condamnă dicizia de a retrage cărţile care ar putea încălca securitatea impusă săptămâna trecută de Beijing. FOTO EPA

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a denunţat luni un act "orwellian" de "cenzură" din partea Chinei, după ce guvernul de la Hong Kong a ordonat şcolilor să retragă cărţile care ar putea încălca securitatea impusă săptămâna trecută de Beijing, scrie AFP.

"În timp ce cerneala este încă proaspătă pe represiva lege naţională cu privire la securitate, autorităţile locale - într-un act orwellian - au înfiinţat un Birou de securitate naţională, au început să retragă cărţile PCC (Partidului Comunist Chinez) de pe etajerele bibliotecilor, să interzică mesajele politice şi să ceară acum şcolilor să impună cenzura", a declarat secretarul de stat american într-un comunicat. 
 
"Distrugerea de Partidul comunist chinez a Hong Kong-ului liber continuă", a adăugat, condamnând ceea ce a calificat el drept "ultimele atacuri contra drepturilor şi libertăţilor poporului din Hong Kong".                
 
Guvernul pro-Beijing al fostei colonii britanice a cerut luni şcolilor "să evalueze materialul pedagogic, inclusiv cărţile" şi să le "retragă" în cazul în care au "conţinut perimat sau au legătură cu cele patru tipuri de infracţiuni" definite de legea cu privire la securitatea naţională. Această directivă a fost anunţată la două zile după ce bibliotecile au indicat retragerea operelor susceptibile de încălcare a prevederilor legii.          
 
Promulgată marţea trecută de preşedintele chinez Xi Jinping, această lege antrenează, potrivit criticilor ei, un recul al libertăţilor de la retrocedarea de către Regatul Unit a Hong Kong-ului, în 1997. 
 
Pentru Statele Unite ca şi pentru alte ţări occidentale, este vorba despre împiedicarea opoziţiei de a se exprima după manifestaţiile de anul trecut, care au vizat să denunţe influenţa guvernului.                
 
Congresul american a adoptat joi o lege care prevede sancţionarea responsabililor chinezi care aplică noi reguli de securitate represive contra Hong Kong-ului. Legea ar trebui promulgată de preşedintele Donald Trump pentru a intra în vigoare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

DoaroOpinie!
7.07.2020, 07:40:11

Libertatea occidentala?! Doar o alta minciuna! .... Discutam despre conceptul de libertate cu un occidental! Omul imi spunea simplu: - Stii, la noi poti avea orice opinie, poti vota cu stinga daca vrei! Dar nu e sanatos sa se stie! O descriere cit se poate de simpla si la subiect al ipocriziei occidentale!

0 (2 voturi)
gyll
7.07.2020, 07:46:49

Fuga în Coreea,nu mai sta în "minciuna "occidentală. Iar dacă ți se pare prea depărtată oprește-te în Rusia.

-1 (1 vot)
gyll
7.07.2020, 07:44:09

Cine se încrede în comunism și îi face asiduu propagandă să se ducă să trăiască acolo. Dictatorii comuniști suntfrați începând cu Lenin și terminând cu Pot frați de atrocități cu Hitler, peurmele căruia pășește un criminal cazat sub steaua Kremlinului.

+1 (1 vot)
DoaroOpinie!
7.07.2020, 08:01:05

Vezi baietas, cei cazati in umbra statuii libertatii au facut mult mai multe crime chiar decit macelarii lui Hitler! La fel, sa nu uitam ca cei care au acordat protectie si obladuire criminalilor din al treilea Reich au fost chiar iubitii tai CIA si FBI! Deci, conform proverbului, ce din pisica se naste soareci maninca, SUA nu au deziluzionat dezideratele fasciste nici macar o zi de dupa ww2!

-1 (1 vot)
Kongo-Müller
7.07.2020, 08:55:44

Din pacate este un prim pas ... Honk Kong isi poate lua adio de la autonomie. La fiecare schimbare de Regim din lume, manualele scolare de Istorie si de Literatura sunt retrase si rescrise.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)