Reuters: O provincie chineză a comandat un sistem de supraveghere de tip semafor care să monitorizeze jurnalişti şi studenţi internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera de securitate CCTV în China FOTO SHUTTERSTOCK
Camera de securitate CCTV în China FOTO SHUTTERSTOCK

Oficialii de securitate dintr-o provincie chineză cu 99 de milioane de locuitori au comandat un sistem sofisticat de supraveghere care să vizeze jurnalişti, studenţi internaţionali şi alte „persoane suspecte”, arată documente examinate de Reuters.

Documente ale unei licitaţii din 29 iulie, publicate pe site-ul de achiziţii al guvernului provincial din Henan, prezintă planuri pentru implementarea unui sistem de supraveghere ce poate strânge fişiere privind persoane de interes ce sosesc în provincie. Acest sistem ar trebui prevăzut cu 3.000 de camere de recunoaştere facială ce pot fi conectate cu variate baze de date la nivel naţional şi provincial.

Firma de tehnologie Neusoft a câştigat pe 17 septembrie un contract în valoare de cinci milioane de yuani (782.000 de dolari) ce prevede finalizarea sistemului de supraveghere în termen de două luni de la semnarea contractului, se arată în alte documente publicate pe site-ul de achiziţii al administraţiei din Henan.

Reuters nu a putut determina dacă sistemul este în prezent operaţional.

 Firma de cercetare americană  IPVM care monitorizează expansiunea reţelei sofisticate de supraveghere la care lucrează China şi cea care a identificat documentele privitoare la licitaţia privind provincia Henan, a spus că licitaţia se distinge prin faptul că specifică jurnaliştii ca ţinte în timp ce oferă un model de localizare rapidă pentru autorităţile chineze.

Documentaţia de 200 de pagini a departamentului de securitate publică din Henan nu precizează motivele pentru care ar trebui urmăriţi jurnaliştii şi studenţii străini, dar şi „femeile din ţările vecine ce locuiesc ilegal” în provincie. Sistemul de supraveghere ar trebui să fie suficient de precis pentru a aduna fişiere ale persoanelor chiar dacă au faţa acoperită cu mască sau ochelari iar ţintele să poată fi căutate în bazele de date pe baza unei fotografii sau a trăsăturilor feţei. Operatorii  vor fi cel puţin 2.000 de oficiali de securitate şi poliţişti ce au sarcina să clasifice jurnaliştii în trei categorii de risc: roşu, galben şi verde. Toate forţele poliţiei din Henan vor fi conectate la platformă pentru a putea acţiona rapid în cazul unei alerte. Acesta poate merge de la înregistrarea la recepţia unei hotel la cumpărarea unui bilet de autobuz sau traversarea graniţelor provinciei.

„Persoanele suspecte trebuie urmărite şi controlate, realizate analize dinamice şi evaluări ale riscului iar jurnalişti gestionaţi în funcţie de categoria lor”, se arată în documente.

Deşi cea mai mare parte a documentului  menţionează jurnalişti, câteva pasaje  specifică „jurnalişti străini”.

De asemenea sistemul ar trebui să poată urmări deplasările studenţilor internaţionali prin metode precum localizarea telefoanelor mobile şi rezervări - în special în preajma unor date cheie, cum ar fi ziua naţională a ţării sau sesiunea anuală a parlamentului.

„În... date sensibile, lansaţi un mecanism de avertizare timpurie ca în timp de război”, se spunea.

În octombrie anul trecut, guvernul Henan a publicat pe platforma sa de achiziţii pentru potenţiali furnizori un scurt rezumat al proiectului, în care arăta că sistemul va fi „centrat pe străini” şi va contribui la „protecţia suveranităţii, securităţii şi intereselor naţionale”.

Contractul a fost scos la licitaţie pe 29 iulie, la câteva zile după ce jurnaliştii  de la BBC, LA Times, AFP şi alţii care raportau despre inundaţiile devastatoare din Henan au fost vizaţi de o campanie naţionalistă pe platforma de socializare Weibo, una puternic cenzurată a Chinei.

De luni, accesul public la documentaţia licitaţiei a fost oprit.

Henan cu o populaţie de 99 de milioane de locuitori este a treia provincie a Chinei după numărul de rezidenţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite