Asia

articolul anterior articolul urmator

Revoltele din Kazahstan riscă să fie înăbuşite în sânge. Forţele de ordine au deschis focul în Piaţa Republicii din Almatî  VIDEO

40
6 Jan 2022 17:15:25
Autor: Viorica Marin
Trupele anti-revolta din kazahstan
Trupele anti-revolta din kazahstan

Rusia a anunţat joi că se va consulta cu Kazahstanul şi cu ceilalţi aliaţi ai săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea ''operaţiunii antiteroriste'' în desfăşurare în Kazahstan şi pentru deblocarea infrastructurilor critice ale acestei ţări unde continuă revoltele, transmite Reuters.


Forţele de ordine kazahe au avertizat manifestanţii adunaţi în Piaţa Republicii din Almatî să se disperseze, după care au deschis focul; conform relatărilor martorilor, există răniţi şi dinspre piaţă se aud împuşcături şi explozii puternice, transmite agenţia rusă TASS.

''Toată lumea să părăsească piaţa, vom deschide focul!'', le-a comunicat armata prin megafoane demonstranţilor. Potrivit corespondentului agenţiei TASS, după acest anunţ s-a deschis focul.

''Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice'', a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.

''Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo'', spune un alt martor, adăugând că ''focurile de armă durează de 15 minute''. ''Trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor'', continuă acelaşi martor.

În acest timp, administraţia din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a anunţat că ''un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului poliţiei districtului Almalî din Almatî'', în cadrul operaţiunilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului.

Autorităţile kazahe au mai anunţat că în acest oraş şi în alte regiuni ale ţării continuă să acţioneze ''bande de tâlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine şi mari centre comerciale''.

''Vedem ultimele evenimente petrecute în această ţară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite'', semnalează într-o declaraţie Ministerul de Externe rus.
 
Moscova a trimis deja paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev. Secretariatul OTSC a transmis joi că unităţile avansate ale paraşutiştilor ruşi ''au început executarea misiunii încredinţate''.
MAE rus mai menţionează în declaraţia sa că menţine contacte strânse atât cu autorităţile de la Nur-Sultan cât şi cu ceilalţi aliaţi din OTSC pentru coordonarea ''paşilor efectivi'' în susţinerea armatei kazahe care desfăşoară o ''operaţiune antiteroristă'' împotriva participanţilor la aceste revolte.
 
Manifestaţiile au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în Kazahstan, apoi s-au extins marţi şi miercuri în alte oraşe şi au degenerat în violenţe cu acte de vandalism, ocuparea unor instituţii administrative, ale mass-media şi aeroportului din Almatî, controlul asupra acestuia din urmă fiind între timp recăpătat de autorităţi. Internetul este tăiat în întreaga ţară, iar amploarea violenţelor este imposibil de verificat.
 
Poliţia kazahă a anunţat joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase ''eliminarea'' a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt până în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi.
 
Situaţia este în continuare tensionată cel puţin la Almatî, unde numeroase persoane înarmate continuă să atace magazine, relatează agenţia TASS. ''Instigatorii tulburărilor s-au concentrat acum în piaţa centrală (din Almatî), dar deocamdată în centru nu sunt forţe de ordine'', consemnează corespondentul acestei agenţii. Potrivit Reuters, vehicule militare au fost văzute îndreptându-se către piaţa centrală a oraşului şi acolo se aud focuri de armă.
 
Preşedintele Tokaev a anunţat joi că a dispus crearea unui grup de investigaţie care să determine cauzele revoltelor şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi, mai transmite TASS.
 
Pe de altă parte, compania kazahă Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu pe plan mondial, a anunţat că activitatea sa nu este afectată de revolte.
 
De ce se teme Rusia ?
 
În acest moment, oricine urmăreşte evoluţia regimurilor autocrate cu accente dictatoriale din spaţiul post-sovietic, trăieşte un sentiment de şoc, deoarece regimul lui Nursultan Nazarbaev era considerat până ieri un regim model de consolidare şi mimare a tranziţiei de putere în sistemul politic şi instituţional. La acest moment a devenit cât se poate de clar că modelul autoritarist kazah de tranziţie a puterii nu mai funcţionează, ceea ce cu siguranţă provoacă multă insomnie atât la Kremlin, cât şi în Palatul Republicii din Minsk, în special având în vedere că atât Putin, cât şi dictatorul belarus Lukaşenko s-au condus până în prezent de modelul kazah pentru a mima tranziţii de putere ce le-ar permite controlul asupra sistemelor politice pe care le conduc.
 
 Revoltele din Kazahstan nu cad bine pentru planurile  lui Putin pentru Ucrainei şi pentru apropiatele negocieri pe probeme de securitate din 9-20 ianuarie, de la Geneva cu SUA şi de pe 12 ianuarie cu NATO, din  moment ce în următoarele săptămâni Kazahstanul ar putea să fie aruncat într-un conflict civil armat similar cu Euro-maidanul ucrainean din 2013-2014. Putin şi Lukaşenko se tem ca nu cumva evenimentele din Kazahstan să influenţeze asupra stării de spirit a populaţiei din Rusia şi Belarus.
 
Tocaev poate întoarce protestul în favoarea lui
 
Potestele s-au transformat în manifestaţii împotriva fostului preşedinte al ţării, dar care încă era conducătorul de facto din umbră al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.
 
Din cauza existenţei a doi preşedinţi, Nazarbaev şi liderul oficial, Kassim-Jomart Tokaev, subordonat celui dintâi, populaţia „nu ştia unde era adevăratul centru al puterii”. 
 
Un episod a clarificat care este conducătorul de facto al ţării. Cei doi preşedinţi ai Kazahstanului au fost împreună, luna trecută, la Sankt Petersburg, cu ocazia summitului ţărilor Comunităţii Statelor Independente (CSI), moment în care „Putin a arătat cine omul său forte din Kazahstan. S-a întâlnit cu Nazarbaev, iar pe Tokaev a primit doar o promisiune” pentru o întâlnire separată la începutul lunii ianuarie. Acum Tokaev ar putea întoarce protestul în favoarea lui.
 
UE cere Rusiei să respecte suveranitatea Kazahstanului
 
Uniunea Europeană a cerut joi Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat în violenţe soldate cu zeci de morţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
 
De asemenea, Comisia Europeană, executivul UE, a făcut un apel la reţinere adresat tuturor părţilor.
 
„Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.
 
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că prezenţa trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudenţă. Pe de altă parte, Kazahstanul a anunţat joi că a suspendat temporar intrarea cetăţenilor străini, potrivit ambasadei kazahe în Uzbekistan, citată de agenţia de presă RIA.
 
Agenţia de presă rusă TASS a citat Ministerul Sănătăţii kazah potrivit căruia în timpul protestelor din Kazahstan, intrate deja în a treia zi, au fost răniţi peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizaţi.
 
Postul public de televiziune din Kazahstan a relatat că 12 poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Paun Al
6.01.2022, 18:23:24

Asta este metoda de a "elimina" orice opozitie, sau orice opozant, orice protest, folosita de Putin in Rusia si in spatiul fost sovietic controlat de Rusia. Poate asa inteleg si cei creduli la trolii rusi si prorusi care misuna pe aici si ne explica ca nu e bine in UE si in NATO.. Ca e bine sa fim "independenti", stapani.. " la umbra marelui veccin Rusia. Controlati de Rusia lui Putin, asa cum sunt controlate si sustinute marionetele lui din state ale fostului spatiu sovietic. O parte din protestatari au fost "eliminati".. urmeaza altii.. Pana situatia devina "stabila" si controlabila cu forta armelor. Numai ca asta este cea mai costisitoare forma de control a unei populatii.. si nu tine la nesfarsit.

+9 (31 voturi)
Pesach Levinstein
6.01.2022, 18:29:00

deci asa arata democratia amerloca. daca nu-ti convine rezultatul alegerilor atunci incepi razboaie stradale. pe care le numesti demonstratii pasnice. cand clica pe care mizezi e dictatura atunci tu o prezinti ca democratie. vezi arabia saudita.

-10 (30 voturi)
Ukraine Strong
6.01.2022, 18:44:12

Pesach Levinstein ruselokule voi nu stiti ce este democratia

+8 (22 voturi)
Paun Al
6.01.2022, 18:48:32

"Democratia" putinista.. in care opozantii "se sinucid, cad de la etaj, isi beau cafeaua cu noviciok, sau cu plutoniu.." iar daca sunt mai multi .. se trage la foc automat ..pentru a fi "eliminati"..

+13 (19 voturi)
Pesach Levinstein
6.01.2022, 18:51:33

@putintel tras pe nas asa te invata la ambasada amerloca sa scrii? orice nu-ti convine e finantat de rusia? trist.

-14 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările