Rolul femeilor în războiul sirian creşte, odată cu prelungirea conflictului din zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sirieni
care stau la coadă într-o tabără de refugiaţi din apropiere cu
graniţa cu Turcia, pentru a primi mâncare FOTO Reuters
Sirieni care stau la coadă într-o tabără de refugiaţi din apropiere cu graniţa cu Turcia, pentru a primi mâncare FOTO Reuters

Femeile siriene s-au aflat în primele rânduri încă de când a început revolta în ţară, în urmă cu doi ani, participând la proteste paşnice, în special pentru că, spre deosebire de bărbaţi, era mai puţin probabil ca ele să trezească suspiciunile forţelor de securitate guvernamentale.

În prezent, însă, rolul lor este mai mult unul tradiţional: aduc mâncare, haine sau medicamente refugiaţilor, în mare parte pentru că bărbaţii din viaţa lor le-au cerut să stea deoparte de revolta care s-a transformat într-un război civil mult prea periculos, scrie „The Washington Post“.

În Latakia, un oraş portuar de pe coasta Siriei, „bărbaţii le-au cerut prietenelor, surorilor şi fiicelor să nu mai vină la demonstraţii“, a spus Nagham, o femeie activă din punct de vedere politic. „Nu are legătură cu religia. Este vorba despre o cultură de protecţie a femeilor. Avem drepturi aproape egale în Siria“, a declarat ea.

În vârstă de 44 de ani, Nagham a renunţat la slujba ei de administrator la o şcoală, şi-a vândut casa, maşina şi multe dintre bunurile ei şi s-a mutat în Turcia. Acum strânge bani pentru a cumpăra medicamente şi corturi pentru refugiaţii care trăiesc în zona de frontieră a Siriei şi de multe ori merge pe jos, printre munţi, pentru a le distribui. Ea este hotărâtă să se mute înapoi în Siria, dacă regimul preşedintelui Bashar al-Assad cade.

Nu am de gând să fug toată viaţa“, spune ea.

Multe femei riscă să meargă pe teritoriul sirian pentru a-i vizita pe refugiaţii care locuiesc în zone care au fost ţinta atacurilor aeriene. Uneori, ele evită punctele oficiale de trecere a frontierei deoarece nu toate femeile din grupul lor au paşaport, alegând astfel drumuri abrupte prin munţi, în timp ce transportă genţi încărcate cu medicamente.

Kisar, în vârstă de 38 de ani, s-a născut şi a crescut în Siria, dar în adolescenţă s-a mutat cu părinţii ei în Statele Unite. Ulterior a revenit în apropiere de graniţa Turciei cu Siria. Din donaţiile de la familie, prieteni sau de la cei pe care i-a cunoscut în Turcia cumpără alimente şi medicamente, pe care le distribuie refugiaţilor. Ea filmează actele de caritate, iar imaginile ajung la donatori, pentru ca aceştia să ştie cum au fost cheltuiţi banii lor.

„Femeile răspândesc ideologia, îi ajută pe răniţi, îi învaţă pe copii şi contribuie la ameliorarea situaţiei“, a spus Kisar. „O facem pentru libertate şi pentru egalitate."

Multe femei speră nu doar să doboare un regim brutal, ci să se şi asigure că drepturile femeilor sunt protejate, indiferent de guvernarea ce va urma.

„Sperăm ca după toată vărsarea de sânge lucrurile să se schimbe“, a declarat Tasneem Hamoude, fiica unui lider religios, care acum lucrează la Organizaţia pentru Femeile Siriene Libere. „Vrem să scăpăm de multe tradiţii sociale. Ne dorim să avem drepturi“, spune ea.

O uşoară schimbare

Atitudinile se pot schimba, iar asta se observă deja, spun femeile cu care au stat de vorbă jurnaliştii de la „Washington Post“. Înainte de război, bărbaţii le se adresau cu „Hei, femeie!“, iar acum le spun „soră“.

Din păcate, însă, a crescut şi numărul fundamentaliştilor islamici din taberele pentru refugiaţi, care le-au atras atenţia femeilor că sunt machiate, iar mulţi alţi refugiaţi rebeli nu sunt deloc recunoscători pentru eforturile lor, din simplul motiv că sunt femei.

Femeile din armata siriană

De cealaltă parte, există femei care luptă de partea armatei siriene, pentru a suplini lipsa bărbaţilor ucişi sau care au dezertat.

Cele 500 de femei recrutate joacă un rol important într-o strategie de discreditare a rebelilor, este de părere Abu Rami Alhomsy, membru al Comisiei Generale a Revoluţionarilor Sirieni, citat de „The independent“.

Cred că este o scuză pentru a-i determina pe rebeli să ucidă femei, ca mai apoi să arate lumii întregi ororile pe care aceştia le comit“, a declarat el despre femeile care fac controale de securitate şi le verifică în special pe femeile care poartă văl islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite