Rusia caută să refacă cel puţin parţial sfera de influenţă a Uniunii Sovietice: „AC+1”, noua politică a lui Putin pentru Asia Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO Getty Images
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO Getty Images

Rusia încearcă o nouă abordare în Asia Centrală, renunţând la relaţiile bilaterale în schimbul unei diplomaţii în bloc.

Moscova îşi modifică politica faţă de cele cinci republici din Asia Centrală - Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan -, toate foste republici sovietici.

De acum înainte, Moscova nu va mai dezvolta relaţii bilaterale cu aceste ţări, ci le va privi ca pe un tot coerent. Este o abordare adoptată până acum de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Japonia, scrie „Kommersant”.

Denumită „AC+1”, noua politică şi-a primit botezul joi, cu ocazia unei videoconferinţe a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov cu omologii săi din Asia Centrală.

Potrivit „Kommersant”, videoconferinţa de joi a fost doar a treia reuniune în formatul 5+1 şi un pas important pentru permanentizarea dialogului în acest fel.

Reuniunea s-a încheiat cu publicarea unui document referitor la „direcţiile strategice de comunicare”.

Dacă Statele Unite insistă pe promovarea democraţiei şi respectarea drepturilor omului în Asia Centrală, Rusia caută să refacă cel puţin parţial sfera de influenţă a URSS-ului.

Conceput la Moscova şi prezentat ca un produs tuturor părţilor semnatare, documentul exprimă direcţiile de interes ale Rusiei. Pe plan diplomatic, Moscova propune intensificarea procesului de consultări, care să fie transpus în practică cu iniţiative şi declaraţii comune, inclusiv la ONU. În ceea ce priveşte apărarea, semnatarii promit să nu ia măsuri care ar putea ameninţa interesele partenerilor. De fapt, Rusia se aşteaptă ca ţările din Asia Centrală să nu-şi asigure teritoriul, marea şi aerul pentru nevoile militare ale puterilor extraregionale, în primul rând Statele Unite. O atenţie deosebită în document este acordată relaţiilor comerciale şi cooperării în sectorul transporturilor, cu accent pe simplificarea procedurilor vamale şi încurajarea asocierilor, un aspect esenţial pentru ocolirea sancţiunilor internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite