Samjiyon, noua faţă a Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un a inaugurat noul sau oras FOTO Arhiva
Kim Jong-un a inaugurat noul sau oras FOTO Arhiva

Coreea de Nord a sărbătorit finalizarea celui mai important proiect de construcţii sub patronajul liderului Kim Jong-un, un oraş nou în apropiere de muntele sacru de unde familia sa susţine că se trage, presa de stat numindu-l „simbol al civilizaţiei moderne”.

O mare celebrare însoţită de artificii a avut loc în oraşul din apropiere de Muntele Paektu, luni, a transmis agenţia de ştiri KCNA. Ziarul Rodong Sinmun, oficios al partidului de guvernare, a publicat fotografii care-l prezintă pe Kim tăind panglica la ceremonie şi clădiri acoperite de zăpadă.

Oraşul, denumit Samjiyon, este prezentat ca o „utopie socialistă”, cu apartamente, hoteluri, o staţiune de schi, magazine comerciale, zone culturale şi cabinete medicale, potrivit sursei citate.

KCNA a menţionat că acesta poate găzdui 4.000 de familii şi are 380 de blocuri publice şi industriale, care se întind „pe sute de hectare”.

Agenţia a publicat de asemenea o vedere aeriană a oraşului într-un decor feeric, cu lumini care se reflectă în zăpada imaculată. Această imagine contrastează cu situaţia majorităţii nord-coreenilor, care sunt afectaţi de o aprovizionare foarte neregulată cu electricitate.

Postul de stat KCTV a difuzat, la rândul său, videouri în care un strat de zăpadă acoperă străzile pustii şi cu ţurţuri de gheaţă pe clădiri noi.

„Trăiască marele lider al partidului şi al ţării noastre, tovarăşul Kim Jong Un!”, se putea citi pe o banderolă.

Propaganda povesteşte că Kim Jong Il a văzut lumina zilei într-o tabără secretă a gherilei pe care o comanda tatăl său împotriva ocupantului japonez, situată pe Muntele Paektu.

Potrivit istoricilor străini, Kim Il Sung şi-a petrecut în realitate cea mai mare parte a războiului în exil, luptând împotriva forţelor japoneze în China ocupată, iar apoi comandând un batalion sovietic.

Potrivit administraţiei sovietice, Kim Jong Il s-a născut în satul siberian Viaţkoie, la 16 februarie 1941, cu un an înainte de data avansată de Phenian.

Muntele Paektu, leagănul legendar al poporului coreean, primeşte anual zeci de mii de nord-coreeni, crescuţi în cultul liderilor lor, care vin să se reculeagă.

Phenianul nu a anunţat bugetul proiectului Samjiyon, care urmează să fie inaugurat în mai multe etape. Kim a cerut ca el să fie finalizat cu ocazia marcării a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor din Coreea (unic), în octombrie 2021.

Oraşul reprezintă una dintre cele mai mari iniţiative economice pe care Kim le-a lansat ca parte a proiectului său de economie autonomă, dar construirea sa a fost amânată, în special din cauza lipsei materialelor de construcţie şi a mâinii de lucru, ca rezultat al sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului pentru a determina ţara să renunţe la programul său nuclear.

Marţi, Phenianul a avertizat din nou că termenul-limită prevăzut la sfârşitul anului ca SUA să-şi schimbe „politicile ostile” se apropie şi a precizat că depinde de Washington să decidă ce „cadou de Crăciun” va veni la sfârşitul acestui an.

Ri Thae Song, ministrul adjunct de Externe al Coreei de Nord, care este responsabil de relaţia cu Statele Unite, a declarat că apelul Washingtonului pentru mai multe discuţii bilaterale nu este „nimic altceva decât un şiretlic prostesc inventat pentru a ţine Coreea de Nord legată de un dialog şi a-l folosit în favoarea situaţiei politice şi alegerilor din SUA”, potrivit agenţiei KCNA.

„RPDC a făcut tot posibilul cu perseverenţă maximă, în aşa fel încât să nu facă cale întoarsă de la paşii importanţi pe care i-a făcut din proprie iniţiativă”, a spus Ri. „Ceea ce rămâne de făcut acum este opţiunea SUA şi depinde în întregime de SUA ce cadou de Crăciun vor alege să primească”.

Întârzierile în construirea oraşului Samjiyon a determinat regimul Kim să mobilizeze brigăzile de tineret muncitoresc, pe care dezertorii şi activiştii pentru drepturile omului le-au asemănat cu „munca forţată”, pentru că nu primesc bani, sunt hrăniţi necorespunzător şi sunt forţaţi să muncească peste 12 ore pe zi pe o perioadă de până la 10 ani, în schimbul unei şanse mai mari de a intra la universitate sau de a se alătura Partidului Muncitorilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite