Satul înghiţit de ape, care apare o dată pe an VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sat din vestul Indiei este vizibil o singură lună pe an, în celelalte 11 fiind înghiţit de ape. Atunci când apa se retrage însă, vechii locuitori, care acum trăiesc în vecinătate, se întâlnesc pentru a sărbători.

Cândva, Curdi era un sat înfloritor situat între două dealuri din statul Goa şi era traversat de râul Salaulim. Pământul era fertil, iar localnicii, aproximativ 3.000, trăiau din cultivarea lui. Hinduşi, musulmani şi creştini trăiau laolaltă. Exista un templu principal şi câteva mai mici, o capelă şi un altar musulman. 

Imagine indisponibilă

Însă în 1986, satul, aşa cum şi-l amintesc locuitorii săi, a încetat să mai existe: atunci a fost construit primul baraj, iar aşezarea a fost scufundată, scrie BBC. Dar în fiecare an în luna mai apa se retrage, pentru a lăsa la vedere pământul crăpat, trunchiuri de copaci, ruinele caselor, structuri religioase erodate de apă şi timp şi hectare de pământ steril. 

   

Imagine indisponibilă

Lucrurile au început să se schimbe drastic după ce statul Goa a fost eliberat de sub dominaţia portugheză, în 1961. Curând, locuitorii au fost anunţaţi că va fi construit primul baraj al statului şi că toată regiunea va beneficia de pe urma lui. 

„Ni s-a spus că statul va fi inundat, dar că sacrificiul nostru va fi pentru binele majorităţii“, îşi aminteşte un fost localnic, acum în vârstă de 75 de ani. Peste 600 de familii au fost forţate să se mute în satele din apropiere, dar au primit terenuri şi compensaţii. 

Imagine indisponibilă

„Când ne-am mutat în noul sat nu aveam absolut nimic", îşi aminteşte Inacio Rodrigues. El s-a aflat printre primele familii care s-au mutat în 1982. Au locuit în case improvizate până când au reuşit să-şi construiască propriile locuinţe de la zero. Pentru unii, acest proces a durat aproape cinci ani.

Proiectul era ambiţios: construit pe malul râului Salaulim, barajul avea ca scop furnizarea de apă potabilă şi irigarea. Trebuia să furnizeze cetăţenilor aproximativ 400 de milioane de litri de apă pe zi şi să fie folosit în scopuri industriale pentru cea mai mare parte din sudul statului Goa.

Dar apa din baraj nu a ajuns niciodată în satele unde s-au mutat foştii locuitori din Curdi, aşa că ei nu beneficiază de apa potabilă de la baraj. În majoritatea satelor există puţuri, care primăvara încep să sece. Atunci, sunt nevoiţi să apeleze la rezervoarele Guvernului pentru apa de băut.

Când apa se retrage în luna mai, locuitorii originali ai oraşului Curdi vizitează locurile natale şi sărbătoresc.

Imagine indisponibilă

„Astăzi este foarte uşor pentru noi să ne împachetăm lucrurile şi să ne mutăm. Dar pentru cei din Curdi, identitatea era legată de pământul lor, erau strâns şi direct legaţi de el, probabil de aceea continuă să se întoarcă", explică un sociolog din Goa. 

Scenariu apocaliptic în cazul unei avarii majore la barajul Bicaz. În câte minute ar fi sub ape oraşele Piatra Neamţ şi Bacău

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite