Asia

articolul anterior articolul urmator

Scandal de corupţie la nivel înalt în Coreea de Sud. Premierul Lee Wan-koo şi-a anunţat demisia

1
21 Apr 2015 12:29:17
Autor: Viorica Marin
Premierul sud-coreean Lee Wan-koo a demisionat în urma unui scandal de corupţie
Premierul sud-coreean Lee Wan-koo a demisionat în urma unui scandal de corupţie

Premierul sud-coreean Lee Wan-koo, implicat într-un scandal de corupţie la fel ca alţi responsabili din anturajul preşedintelui Park Geun-Hye, şi-a anunţat luni demisia. Conducerea reuniunilor Cabinetului a fost transferată vicepremierului.

Prim-ministrul Lee Wan-koo şi alţi şapte politicieni cu legături cu preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye sunt anchetaţi. O echipă specială de procurori a fost creată pentru a investiga cazul.
 
Scandalul de corupţie a luat maploare după sinuciderea unui puternic om de afaceri care, înainte de a muri, a spus că a dat bani premierului, precum şi altor două persoane din anturajul preşedintelui, care tocmai a declanşat un război corupţiei, promiţând că va fi pedepsit „oricine“ se face vinovat de delicte economice.
 
Magnatul Sung Woan-jong, a fost găsit spânzurat de un copac, la Seul, pe 9 aprilie, o aparentă sinucidere. Omul de afaceri era anchetat pentru fraudă şi mită şi a lăsat un bilet de adio cu o listă a numelor şi sumelor de bani pe care le-a dat unor oficiali de rang înalt, printre care şi colaboratori ai preşedintei.
 
Preşedinta Park Geun-hye este la curent cu intenţia premierului de a demisiona, despre care a afirmat că este "regretabilă", potrivit biroului preşedinţiei. 
 
Premierul sud-corean a negat ferm acuzaţiile care i se aduc, în contextul escaladării scandalului. „Dacă există vreo probă, îmi voi da viaţa. Ca premier, voi accepta mai întâi ancheta Procuraturii“, a spus el. Premierul refuzase până acum să răspundă la apelurile lansate de Noua alianţă politică pentru democraţie (NAPD), principala formaţiune de opoziţie, de a se retrage din funcţie.
 
Park Geun-hye a declarat că ia acuzaţiile foarte în serios. Înainte să plece într-o vizită în America Centrală şi de Sud, ea a condamnat corupţia politicienilor sud-coreeni. "Corupţia şi răul adânc înrădăcinat sunt probleme care conduc la luarea vieţii oamenilor. Luăm acest lucru foarte în serios", a spus ea. 
 
"Este necesar să ne asigurăm că punem această probemă ca problemă de reformă politică. Nu voi ierta pe nimeni care se face vinovat de corupţie", a avertizat preşedinta. Şefa staului sud-corean se află în Peru şi urmează să revină în ţară pe 27 aprilie, când trebuie să aprobe demisia şefului Executivului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Senza Nome
21.04.2015, 21:42:00

O decizie de bun simt a premierului sud-coreean. In Romania, nesimtirea in randul politicienilor este mare. Victor Ponta este bine merci prim-ministru.

Modifică Setările