Asia

articolul anterior articolul urmator

Secretul mortal al flotelor de pescuit chineze: Nave-fantomă ale pescarilor nord-coreeni plutind în derivă pe mare

19
4 Aug 2020 15:37:44
Autor: Cristina Ene
Pescadoare nord-coreene retinute în Marea Japoniei FOTO TASS
Pescadoare nord-coreene retinute în Marea Japoniei FOTO TASS

Ani de zile sute de vase de pescuit fantomă nord-coreene au ajuns pe ţărmurile Mării Japoniei, după ce au plutit în derivă cu cadavrele pescarilor morţi de foame la bordul lor. Fenomenul a fost atribuit schimbărilor climatice care au împins bancurile de calamari tot mai departe de ţărmuri.

Potrivit unei investigaţii NBC News, bazată pe noi date din satelit, responsabile sunt flotele  industriale chineze care au pescuit agresiv şi ilegal în apele Coreii de Nord din 2017, odată cu aplicarea sancţiunilor americane care au afectat indirect China.
 
ONG-ul de conservare Global Fishing Watch din Washington, care a documentat activităţile navelor de pescuit chineze prin satelit, spune că este cea mai amplă operaţiune de pescuit ilegal în ape teritoriale străine. Flotele chineze sunt dotate cu lumini extrem de puternice pentru atragerea calamarilor mai aproape de suprafaţă- între 180 şi 700 de becuri, faţă de maxim 20 de becuri ale navelor nord-coreene. Unele vase au detectate întrucât pescuiau în tandem, iar altele aveau Sistemul de Identificare Automată (SIA) pornit la intrarea în apele nord-coreene. Cele mai multe operau pe ascuns.
 
Din 2017, China, membru al Consiliului de Securitate ONU, a acceptat sancţiunile americane privind licenţele de pescuit în apele Coreii de Nord. Anul acesta două ţări au denunţat anonim, într-un raport către ONU, violarea sancţiunilor de către China şi au oferit şi dovezi: imagini prin satelit şi mărturii ale unui echipaj chinez ce susţine că a alertat guvernul de planurile de pescuit. 
 
Diferenţa de iluminare dintre vasele chineze (stânga) şi vasele nord-coreene (dreapta). În 2019, 136 de vase de pescuit chineze au fost detectate într-o singură zi în apele coreene FOTO captură NBC News
 
Global Fishing Watch nu a putut confirma licenţele de pescuit, pentru că nu sunt publice, dar informaţii coroborate din mai multe surse au arătat că vasele au plecat din China sau din porturi sud-coreene. 
 
Ariile de pescuit din Marea Japoniei sau Marea de Est, situate între cele două Corei, Japonia şi Rusia, sunt unele din cele mai disputate ape din lume, ca şi cele mai slab monitorizate. 
 
Ministerul de Externe chinez a transmis că ţara sa aplică „consistent şi conştiincios” rezoluţiile ONU şi pedepseşte pescuitul ilegal, dar nu a confirmat, nici negat prezenţa flotei în Coreea de Nord.
 

Satele văduvelor 

 
500 de vase de pescuit fantomă au eşuat pe ţărmuri în ultimii cinci ani. Oraşe portuare nord-coreene, precum Chongjin de pe coasta estică, au devenit sate ale văduvelor. În ultimii doi ani, 50 de cadavre ale pescarilor au fost aduse pe ţărmurile japoneze.
 
Vasele fantomă au declanşat un val de paranoia printre japonezi , pe fondul unei istorii conflictuale dintre cele două ţări: astfel ele ar transporta spioni, hoţi sau chiar purtători ai unor boli contagioase. Este teoria unei organizaţii japoneze ce se ocupă de studiul răpirilor a sute de japonezi de Coreea de Nord în anii 1970 şi 1980. Indiciul: unele vase au ajuns la ţărm intacte şi fără pescari la bord.
 
O explicaţie mai plauzibilă este că pescari slab echipaţi şi disperaţi s-au aventurat prea deparate de ţărm, au fost prinşi de furtuni sau motorul navelor a cedat, fiind duşi de curenţi spre ţărmurile vestice japoneze, explică cercetători ai Institutului Maritim coreean, din echipa Global Fishing Watch. Între 5 şi 10 pescari pornesc la bordul acestor bărci din lemn, având între 4 metri şi jumătate şi 6 metri lungime ,echipaţi doar cu apă şi plasele de pescuit. 
 

Nave de război

 
Dictatorul nord-coreean a vorbit de ele ca „nave de război” care protejează ţara, fructele de mare fiind al şaselea bun de export al Coreii de Nord. Soldaţii au fost trimişi pe mare pentru a mări rezervele de valută. Coreea de Nord a fost afectată şi de lipsa combustibilului. Mulţi pescari au rămas fără benzină. 
 
Autopsiile au arătat că au murit din cauza foamei, hipotermiei şi deshidratării. 
 
Dezertori nord-coreeni spun că pescarii riscă şi se depărtează de ţărm în bărci cu motoare de 38 de cai putere, iar presiunile guvernamentale sunt mari.
 
Dar cercetătorii marini spun că pescuitul chinez competitiv îi împinge pe aceştia în afara apelor Nord-coreene, în Rusia şi Japonia.
 
Pescuitul chinez în apele nord-coreene este principalul factor al scăderii populaţiei de calamari din Japonia şi Coreea de Sud cu peste 70% din 2003, întrucât peştele e prins înainte de înmulţire. 
 
China are cel mai mic scor în privinţa pescuitului ilegal sau nerereglementat. Flotele, de multe ori înarmate, sunt agresive, iar încleştările pe mare cu vecinii asiatici sunt asemănate cu luptele celor Trei Regate antice.
 
În 2017 şi 2018, vasele de pescuit ilegale chineze au pescuit circa 160.000 de tone de calamar, mai mult decât Coreea de Sud şi Japonia la un loc. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Kuffnugg
4.08.2020, 16:05:48

Am mai invatat ceva: Calamarul e un peste! Bravo! De unde apar ziaristii astia fara cunostiinte elementare?

+6 (10 voturi)
Azzumbo Jo
4.08.2020, 17:18:31

din punct de vedere comercial, e un peste

-4 (4 voturi)
Nici nu stiu
4.08.2020, 16:21:11

Oamenii mor de foame datorită regimului politic din țara lor. Nu au drepturi și viața lor nu valorează nimic. Dacă se bagă SUA să-i elibereze, putin și cu trolli săi vor acuza SUA că se bagă în treburile altui stat.

+7 (11 voturi)
Azzumbo Jo
4.08.2020, 17:20:35

Chinezii sunt faimosi pentru lacomie si agresivitate. Nord coreeni ar trebui sa le scufunde navele de pescuit surprinse in apele comerciale, cu orice risc.

+3 (5 voturi)
Mihai Popescu
4.08.2020, 17:56:22

O fi flota lu' Baselu ?

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările