Seulul refuză să primească doi pescari nord-coreeni care şi-au ucis 16 colegi şi au încercat să se ascundă în Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nava pescuit coreea de nord

Într-un caz extrem de neobişnuit, autorităţile sud-coreene au repatriat, joi, doi pescari nord-coreeni, după ce au descoperit că aceştia au ucis 16 membri ai echipajului de pe ambarcaţunea  în care se aflau, pentru a fugi în Coreea de Sud, au informat oficialii de la Seul.

Cei doi nord-coreeni, în vârstă de 20 de ani, au fost prinşi în barca lor la frontiera de sud dintre cele două state, sâmbăta trecută, potrivit Ministerului Unificării din Seul. În urma anchetei din Coreea de Sud s-a descoperit că cei doi au ucis 16 colegi, inclusiv căpitanul ambarcaţiunii.

Coreea de Sud are o politică de acceptare a nord-coreenilor care doresc să se reinstaleze în Sud pentru a evita opresiunile politice şi sărăcia economică. Este prima dată când Coreea de Sud a deportat un cetăţean nord-coreean care a ajuns în Coreea de Sud de la sfârşitul războiului coreean din 1950-53, potrivit Ministerului Unificării, care se ocupă de afacerile din Coreea de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului, Lee Sang-min, a declarat că Seulul a decis să-i expulzeze pe cei doi pescari în Coreea de Nord, deoarece erau „criminali înrăiţi“ care nu puteau fi recunoscuţi ca refugiaţi în conformitate cu legislaţia internaţională, informează AP.

Potrivit anchetei din Coreea de Sud, 19 persoane se aflau la bordul navei de pescuit atunci când a părăsit portul nord-coreean Kimchaek, în august. În timp ce pescuiau în apele din apropierea Rusiei şi în alte părţi, cei doi bărbaţi au colaborat cu un alt membru al echipajului şi l-au ucis pe căpitan, despre care au spus că i-a abuzat. Ulterior, trio-ul a ucis alţi 15 pescari pe barcă pentru a-şi acoperi crima.

Cei trei s-au întors în portul Kimchaek cu intenţia de a se muta într-o altă regiune din Coreea de Nord. Însă al treilea pescar a fost arestat în apropierea portului, iar cei doi au fugit din Coreea de Nord folosind aceeaşi barcă, a declarat Ministerul Unificării, citând din dosarul de anchetă.

Când ambarcaţiunea loc a intrat în apele sud-coreene, săptămâna trecută, a fost urmărită de o navă sud-coreeană care a tras focuri de avertizare asupra acesteia şi au fost prinşi. Le-au spus anchetatorilor că vor să se refugieze în Coreea de Sud, dar autorităţile sud-coreene au stabilit că axceştia urmăreau doar să evite arestarea pe motiv de crimă în Coreea de Nord, a informat ministerul.

Navele de pescuit din Coreea de Nord s-au abătut ocazional în apele sud-coreene, iar Coreea de Sud a acceptat, de regulă, pe cei care au ales să se refugieze şi să-i repatrieze pe alţii care doreau să se întoarcă acasă.

Aproximativ 32.000 de nord-coreeni au fugit în Sud de la sfârşitul războiului din Coreea, majoritatea prin China, în ultimele două decenii. Defectorii din Coreea de Nord sunt un subiect spinos în relaţiile dintre cele două Coreii, Nordul afirmând adesea că cetăţenii săi sunt ţinuţi împotriva voinţei lor în Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite