SIPRI: China, al doilea cel mai mare producător de armament din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China a ajuns al doilea cel mai mare producator de armament din lume FOTO AFP
China a ajuns al doilea cel mai mare producator de armament din lume FOTO AFP

Un nou studiu al Institutului de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) sugerează că Republica Populară Chineză este al doilea cel mai mare producător de armament din lume, după Statele Unite, dar înainte de Rusia.

Donald Trump, imprevizibilul preşedinte american, a acuzat de multă vreme China pentru faptul că urmăreşte un avantaj „inechitabil” în ceea ce priveşte comerţul şi tarifele, încălcând drepturile de proprietate intelectuală şi „manipulând” moneda naţională în avantajul său.

Însă, în timp ce această retorică politică a continuat de când Trump şi-a preluat mandatul în 2017, chinezii şi-au construit treptat un arsenal militar de amploare -şi au ajuns în topul producătorilor şi exportatorilor de armament din lume.

În anii trecuţi, o lipsă pregnantă de transparenţă a însemnat că valuarea companiilor chineze producătoare de armament a fost fie necunoscută, fie greu de estimat. Din acest motiv, Topul 100 al SIPRI, o clasificare anuală a celor mai mari companii producătoare de armament şi servicii militare nu a putut să includă până acum firmele chineze de arme. Însă SIPRI a identificat informaţii credibile din perioada 2015-2017.

În 2017, din primele 20 cele mai mari companii din Topul 100 al SIPRI, 11 aveau sediul în SUA, şase în vestul Europei şi trei în Rusia. Cu informaţii despre patru companii chineze de armament, SIPRI spune că acestea ar fi în primele 20, cu un total al vânzărilor estimat la 54,1 miliarde de dolari. Trei dintre acestea s-ar încadra chiar în top 10.

Cea mai mare dintre companiile chineze este Aviation Industry Corporation of China (AVIC), care cu un total de vânzări de armament în valoare de 20,1 miliarde de dolari s-ar clasa pe locul şase în lume. China North Industries Group Corporation (NORINCO), care ar fi pe locul opt în Top 100, cu vânzări de 17,2 miliarde de dolari, este cel mai mare producător de sisteme terestre din lume.

Spre deosebire de alţi producători de armament de la nivel global, companiile chineze de arme se spoecializează într-un singur sector, spre exemplu AVIC produce în special aeronave şi sisteme electronice de zbor. Majoritatea companiilor de armament de la nivel internaţional produc o gamă mai largă de produse militare din diferite sectoare.

Potrivit SIPRI, China a investit considerabil în modernizarea industriei sale de armament încă din anii ’60, dar în mod special începând cu 1999.

Unul dintre principalele sale scopuri este să devină independentă în ceea ce priveşte producţia de arme şi tehnologii avansate pentru forţele sale armate.

Întrebat dacă calitatea acestor arme este asemănătoare cu echipamentele militare occidentale, Nan Tian, cercetător SIPRI, a declarat pentru agenţia de presă Inter Press că există o părere generală că unele dintre armele chineze sunt încă în urma celor din statele occidentale. „Însă am văzut îmbunătăţiri majore în calitatea armelor chineze”, a adăugat el. „Acesta este şi unul din factorii pentru care armele chineze sunt considerate mai ieftine decât alternativele vestice”, a mai precizat specialistul.

Printre cei mai mari cumpărători de arme chineze se numără Pakistan, Bangladesh, Myanmar şi Algeria. „Cele mai multe dintre aceste ţări sunt considerate prietene sau aliate ale Chinei”, a subliniat Tian.

Întrebat dacă aceste vânzări au legătură cu politica externă a Chinei şi dacă au scopul de a promova interesele politice ale Beijingului, specialistul SIPRI a declarat: „Da, într-adevăr au legături cu politica externă, dar la fel este şi cazul Rusiei, Statelor Unite, precum şi al altor ţări”.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, China este un furnizor de armament şi pentru alte două state asiatice – Indonezia şi Thailanda.

În Africa, piaţa sa de armament include Algeria, Egipt şi Maroc, dar arme chineze au fost folosite şi în conflicte armate din Sudan, Somalia sau Republica Democrată Congo.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite