Asia

articolul anterior articolul urmator

Coronavirus: peste 80% din pacienţii din China au primit remedii tradiţionale, sustin autoritatile de la Beijing

34
16 Mar 2020 12:46:55
Autor: Cristina Ene
Pacienti coronavirus intr-un spital din China FOTO Mediafax / © Xiao Yijiu/Xinhua via ZUMA Wire
Pacienti coronavirus intr-un spital din China FOTO Mediafax / © Xiao Yijiu/Xinhua via ZUMA Wire

China şi-a tratat peste 80% din pacienţii infectaţi cu coronavirus cu remedii tradiţionale chineze în combinaţie cu medicamente antivirale susţinând că acestea au ajutat semnificativ la vindecare, relatează CNN.

Xiong Qingzhen, inginer în tehnologia dronelor în metropola chineză Wuhan, a fost tratat timp de două săptămâni într-unul din spitalele temporare amenajate de urgenţă după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Seara şi dimineaţa pacientul în vârstă de 38 de ani primea o porţie de supă maronie – un remediu tradiţional chinez compus din peste 20 de plante medicinale între care efedra, lemn dulce şi scorţişoară, pe care însă, sceptic, a refuzat să-l ia considerând că e doar un placebo.
 
Xiong a fost externat la sfârşitul lunii februarie dintr-un spital temporar condus de doctori specializaţi în medicină tradiţională chineză unde pacienţilor nu li s-au administrat medicamente vestice pentru boală, ci doar pentru afecţiuni preexistente, precum hipertensiune arterială.
 
Reţeta prescrisă de instituţiile de medicină tradiţională chineză denumită „Supă de curăţare a plămânilor şi detoxifieare a fost promovată şi distribuită în spitale la solicitarea preşedintelui chinez Xi Jinping ca parte a tratamentului infecţiei cu coronavirus.
 
Până la sfârşitul lui februarie, peste 85% dintre pacienţii cu coronavirus din China – circa 60.000 de oameni – au primit remedii tradiţionale alături de medicamente antivirale, potrivit Ministerului pentru Ştiinţă şi Tehnologie.
 
„Suntem dornici să împărtăşim experienţa chineză şi soluţia chineză în privinţa tratării Covid-19, să facem cunoscută medicina chineză, astfel încât tot mai multe ţări să aibă cunoştinţă cum funcţionează pentru a se folosi de ea”, a spus Yu Yanhong, adjunctul directorului Administraţiei Naţionale pentru Medicină Tradiţională Chineză.
 
Cum nu există tratament specific pentru coronavirus, medicamentele antivirale sunt folosite în scopul atenuării simptomelor – în acelaşi fel pot fi de ajutor şi remediile din ierburi susţin adepţii medicinii tradiţionale chineze, care nu au susţinere din partea tuturor chinezilor şi faţă de care medicii din Vest s-au arătat mereu sceptici.

„Prin reglarea fină a starii de sănătate a întregului organism şi întărirea imunităţii, remediile tradiţionale chineze ar putea contribui la stimularea capacităţii de rezistenţă şi recuperare de pe urma bolii – o modalitate eficientă de tratament”,  a spus aceasta precizând că asemenea remedii au mai fost folosite şi în cursul epidemiei SARS din 2002 şi 2003 care a ucis sute de oameni.

Până în prezent peste 50.000 de pacienţi au fost externaţi din spital, majoritatea lor fiind trataţi şi cu medicină tradiţională, a spus Yu pentru a sublinia eficacitatea acesteia atunci când e admininstrată alături de medicamentele vestice.

Într-un studiu clinic pe 102 pacienţi cu simptome uşoare din Wuhan, pacienţii care au primit tratament combinat au avut o rată de recuperare cu 33% mai mare.

Într-un alt studiu pe pacienţii mai grav bolnavi, cei care au primit şi remedii tradiţionale au părăsit spitalul mai repede decât grupul de control şi au prezentat niveluri mai ridicate de oxigen şi un număr mai mare de limfocite – indicatori importanţi ai revenirii la starea de sănătate iniţială, a explicat Yu.

Unii pacienţi recuperaţi, cum este Xiong Qingzhen, care a refuzat să bea „supele de curăţare a plămânilor şi detoxifiere”, s-au arătat sceptici faţă de rigoarea studiilor clinice în condiţiile în care pacienţi nu sunt distribuiţi absolut aleatoriu în grupuri.

Peste 95% din pacienţii din provincia estică chineză Zhejiang au primit remedii tradiţionale, ca şi 87% dintre pacienţii din Beijing. 92% dintre aceştia din urmă s-au ameliorat, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei de Sănătate din Beijing.

„Medicina tradiţională chineză a jucat un rol activ în creşterea ratei de vindecare şi scăderea ratei mortalităţii pacienţilor”, a spus acesta.

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut primul apel public la „combinarea de tratamente chineze şi vestice” în diagnosticul şi tratamentul Covid-19 la sfârşitul lunii ianuarie, la o reuniune a Comitetului Politic Permanent al Partidului Comunist. Două zile mai târziu, Comisia Naţională de Sănătate a emis o notificare prin care solicita instituţiilor medicale „să promoveze activ rolul medicinii tradiţionale chineze în cursul tratamentului” infecţiei cu coronavirus.

„Supa de curăţarea plămânilor şi detoxifiere” recomandată de Administraţia Naţională de Medicină Chineză Tradiţională a fost prescrisă ca tratament în spitalele temporare chineze şi a fost folosită în toată China pentru pacienţii cu diverse grade de severitate a bolii.

Feng Yibin, directorul interimar al Şcolii de Medicină Chineză de la Universitatea din Hong Kong, a spus că reţeta are la bază patru formule de ierburi străvechi, una dintre ele de acum 1.800 de ani.

„Observaţiile clinice efectuate pe pacienţii din patru provincii au arătat că remediile au rezultatele dorite, astfel că au fost promovate la nivel naţional”, a spus acesta.

Cercetările conduse de Feng au arătat că cele 29 de plante medicinale ale formulei interacţionează cu ACE2 – un receptor prin care noul coronvirus infectează celulele-gazdă, astfel că se dovedeşte o metodă de tratament eficientă pentru Covid-19. 

„Problema este că unul dintre principiile cheie ale tratamentului este că acesta trebuie individualizat. Aceeaşi boală poate determina simptome diferite”, a spus expertul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să fie evitate remediile din plante medicinale împotriva infecţiei cu coronavirus, ca mai târziu să retragă avertizarea, întrucât este mult prea largă şi nu ţine seama de faptul că mulţi oameni apelează la astfel de remedii pentru atenuarea simptomelor mai uşoare ale bolii.

Artemisinina extrasă din pelin dulce, o plantă folosită în medicina tradţională chineză, este un tratament recunoscut global pentru malarie. Tu Youyou, omul de ştiinţă care l-a descoperit în compediile medicale chineze străvechi, a primit în 2015 Premiul Nobel pentru medicină.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

mindrescu costel
16.03.2020, 13:21:07

mult orez si in rest ceaiuri

-7 (9 voturi)
Goguţă
16.03.2020, 14:17:03

Toate tarile au ceva medicina traditionala, plante medicinale, si ar trebui tinut cont ca acestea au aparut dupa sute de ani de experienta

+4 (10 voturi)
un cetatean european
16.03.2020, 15:20:43

cand pentru a prepara acele amestecuri (nu neaparat cele folosite in spitalele chineze ci cele populare) ucizi sau mutilezi animale nevinovate nu dai dovada de inteligenta , asta e sigur . Pentru majoritatea bolilor tratamentul se face cu un anumit principiu activ care se poate gasi in produsele naturale sau (in multe cazuri )au doar efectul Placebo.

+5 (13 voturi)
Fahrenheit 451
16.03.2020, 15:14:43

Da, dle, hai să ieșim cu toții la păscut plante medicinale, că așa se laudă autoritățile chineze, adică PARTIDUL COMUNIST CHINEZ! Supa chinezească maronie, panaceu universal, ce mai! Europenii ,,ăștia'' or fi niște proști, că nu ei sunt cei care produc Bitterul suedez sau Jagermeisterul german, făcut din 56 de ingrediente naturale! Mai lăsați-mă cu marea națiune comunistă chineză! Ăștia au copiat și furat tot! Îmi place fotografia cu medicii chinezi care-și dau măștile jos, fericiți că ,,au învins’’ coronavirusul, puși de propaganda ciumei roșii comuniste chineze, ca, să arate lumii întregi că poate pompa din nou miliarde în Partidul comunist chinez! De ce nu fac publice fotografii cu chinezoii lor care trăiesc în epoca de piatră și mănâncă orice mișcă, ptr. ca să-și astâmpere foamea? China e o țară comunistă, iar raportările mincinoase sunt o caracteristică a oricărui partid comunist! A, ,,minunățiile’’ cu orașele lor futuriste și alte realizări mărețe? Dar ce-ați vrea, e o țară cu peste 1,3 miliarde locuitori! Chiar dacă fiecare chinez, din cel care poate munci, ar produce câte un dolar pe zi, tot ar fi peste un miliard zilnic. Pe partea aia de lume, pământul a făcut o gâlmă de atâta populație, are o excentricitate care poate fi observată din spațiu! La noi sunt mulți dintre cei care mănâncă o supă maronie și nu s-a vindecat nici unul, ptr. că ăsta le e caracterul și, de la 18 ani în sus, oamenii nu se schimbă comportamental. Doar în situații de șoc social sau de autocontrol maxim, ptr. că cel mai greu e omului să-și schimbe comportamentul în bine, că în rău e mult mai facil!

+1 (11 voturi)
Constantin Robu
16.03.2020, 15:25:25

De ce ocoliți faptul că îmbolnăvirile din China au fost stopate prin consumul masiv de vitamina C?

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările