Asia

articolul anterior articolul urmator

Soluţia futuristă a japonezilor pentru a rezolva lipsa de spaţiu de locuit: piramida gigantică din Golful Tokyo care va găzdui un milion de oameni

11
25 May 2020 09:31:05
Autor: Sinziana Ionescu
Oraşul-piramidă din Tokyo Foto Shimizu Corporation
Oraşul-piramidă din Tokyo Foto Shimizu Corporation

În Japonia se vorbeşte de mai mulţi ani despre un proiect care prevede „cazarea” a un milion de locuitori într-o piramidă gigantică de doi kilometri înălţime. Pare o viziune futuristă, dar ar putea răspunde lipsei de spaţiu cu care se confruntă megalopolisul - transmite Digi24.

Proiectul la căruia lucrează, din 2003, arhitecţii Dante Bini şi David Dimitric de la Shimizu Corporation poate fi definit ca titanic - relatează Digi24.

Ideea lor este de a construi pe apă, în Golful Tokyo, o piramidă de 2 kilometri înălţime, sprijinită pe 36 de piloni, care să poată găzdui între 750.000 şi un milion de oameni. Rezidenţii ar fi repartizaţi în câteva zeci de imobile de câte 30 de etaje fiecare, proiectate în interiorul acestei structuri. 

Cea mai mare structură ridicată vreodată de om

Piramida gigantică ar fi constituită, în fapt, din 55 de piramide tubulare, fiecare având mărimea piramidei lui Keops din Egipt. Suprafaţa la sol a piramidei ar fi de 88 de kilometri pătraţi, iar cei 2.004 metri înălţime ar face din acest proiect cea mai mare structură ridicată vreodată de om. 

Un proiect ce poate părea nebunesc, dar care vizează să „absoarbă” din saturaţia pe care o resimte Tokyo, oraşul unde chiriile au devenit inabordabile.

Arhitecţii piramidei Shimizu subliniază avantajele proiectului: câştigul în spaţiu pe care l-ar obţine capitala Japoniei, autonomia sa (un oraş într-un oraş), producţia de oxigen şi ameliorarea calităţii aerului în Tokyo. 

În interiorul acestei structuri deschise, ar fi amplasate locuinţe, magazine, birouri, dar şi mijloace de transport, de exemplu un metrou condus de roboţi. 

Nici beton, nici oţel

În ceea ce priveşte partea tehnică, ar fi imposibil de conceput ca acest mastodont, sprijinit pe nişte piloni la bază, să fie construit din materiale tradiţionale, cum ar fi betonul sau oţelul. Edificiul ar fi, în acest caz, atât de greu, că s-ar prăbuşi sub propria greutate. Inginerii şi-au imaginat, prin urmare, folosirea unor nanotuburi din carbon pentru a face structura piramidei de 100 de ori mai uşoară. 

Totuşi, rămân probleme tehnice de rezolvat pentru Shimizu Corporation, printre care rezistenţa piramdiei la cutremurele de pământ şi la tsunami, fabricarea structurii din nanotuburi, producţia de energie (care s-ar putea face cu ajutorul algelor verzi şi a forţei valurilor) sau deplasarea locuitorilor în interiorul acestui oraş în oraş. 

Însă proiectul acestui mega-polis durabil, de 12 ori mai înalt decât piramidele din Giza, al cărui cost este estimat la 558 de miliarde de euro, nu este deocamdată decât într-o fază pur teoretică. Dacă va fi aprobat şi finanţat, acest vis arhitectonic ar putea demara abia în 2030, iar finalizarea lui ar interveni undeva în 2100 sau chiar 2110, estimează specialiştii. Acest proiect pare să fi fost inspirat de construcţia ultra-futuristă a Tyrell Corporation din filmul Blade Runner (1982)

Pe aceeaşi temă: 

Amuleta care îi protejează pe japonezi de coronavirus

Experimentul care arată cât de repede se răspândeşte coronavirusul în restaurant

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Adrian Foangǎ
25.05.2020, 09:50:19

Nu mai e cazul, Japonia are de multi ani rate ale natalitatii extrem de scazute, iar in 20-25 de ani populatia va scadea puternic. Piramida aia nu-si are rostul nici macar in teorie...

+2 (4 voturi)
geek-a-contra
25.05.2020, 10:39:55

" Piramida gigantică ar fi constituită, în fapt, din 55 de piramide tubulare,.." Citeste mai mult: adev.ro/qavisz piramide tubulare... piramide TUBULARE???!!! hmmm....poate ca ar trebui sa citesc alte ziare,.. ziare scrise de ziaristi cu macar 8 clase....

+3 (3 voturi)
Dem Cristi
25.05.2020, 10:49:03

cand pamantul e ravasit de virusul asta si se cere distantare maxima zone urbane rarefiate densitatea populatiei cat mai mica japonezii baga milionul de suflete intr-o piramida tocmai buna de bagat cu totul in carantina in cazul unei epidemii. ideea a fi fost buna dar inaintea covidului

+1 (1 vot)
mamii radu
25.05.2020, 11:48:21

Infiorator.As prefera o pestera din munte,din padure.

+3 (3 voturi)
Paloma
25.05.2020, 12:41:55

Inca o dovada ca japonezii sunt de pe alta planeta !!! Solutiile gasite de ei sunt de mileniul trei !!!

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)