Asia

articolul anterior articolul urmator

Sora liderului nord-coreean nuanţează declaraţiile lui Kim Jong-un despre programul nuclear: „SUA ar putea cădea într-un butoi de dezamăgire”

6
22 Jun 2021 20:55:21
Autor: Cristina Ene
Foto arhivă
Foto arhivă

Kim Yo Jong,  sora influentă a liderului nord-coreean, a nuanţat marţi declaraţiile lui Kim Jong-un despre reluarea negocierilor cu SUA în privinţa programului nuclear al ţării, respingând perspectivele imediate şi avertizând că aşteptările americane ar putea fi dezamăgite.

Anterior, liderul nord-coreean subliniase „necesitatea pregătirii atât pentru dialog, cât şi pentru confruntare, în special de a fi pe deplin pregătiţi pentru confruntare", potrivit agenţiei oficiale de ştiri KCNA. Consilierul american în materie de securitate naţională Jake Sullivan apreciase comentariile lui Kim Jong-un ca „un semnal interesant”.
 
„Se pare că SUA ar putea fi tentate să interpreteze situaţia în aşa fel încât să caute o consolare pentru sine. Aşteptările pe care au găsit de cuviinţă să le nutrească într-un sens greşit le-ar putea azvârli într-un butoi de dezamăgire”, a spus Kim Yo Jong, citată de KCNA.


Într-un interviu acordat duminică ABC News, Sullivan a precizat că „comentariile sale (Kim Jong-un) din această săptămână le considerăm un semnal interesant. Şi vom aştepta să vedem dacă sunt urmate de orice fel de comunicare mai directă cu noi despre o potenţială cale de urmat”.

Oficialii SUA au sugerat că Biden va aborda o cale de mijloc între negocierile directe cu Kim  ale fostului preşedinte republican Donald Trump şi politica de „răbdare strategică” a fostului preşedinte democrat Barack Obama. Detaliile politicii lui Biden în privinţa Coreei de Nord nu au fost anunţate oficial.

 
Luni, în cursul unei vizite la Seul, Sung Kim, emisarul special al SUA în afaceri nord-coreene, a declarat că Washingtonul este dispus să se întâlnească cu Coreea de Nord „oriunde, oricând, fără precondiţii”, subliniind însă că administraţia Biden va continua să preseze Coreea de Nord cu sancţiuni îndreptate către ambiţiile sale nucleare şi programele de rachete.
 
Înainte de comunicatul transmis marţi de sora liderului nord-coreean, Sung Kim s-a întâlnit cu ministrul sud-coreean al unificării Lee In-young şi a precizat că Washingtonul şi Seulul sunt dispuşi să obţină pe cale diplomatică o denuclearizare completă a peninsulei coreene. Lee a spus la rândul său că speră ca Coreea de Nord să revină la masa negocierilor într-un termen scurt de timp şi a calificat situaţia curentă ca „o şansă bună” de reluare a discuţiilor.
 
Coreea de Nord a cerut repetat SUA o renunţare la „politica sa ostilă” ca o precondiţie a reluării negocierilor, o aparentă referinţă la sancţiunile economice ale SUA şi la exerciţiile militare conduse împreună cu Coreea de Sud.
 
Shin Beomchul, analist la Institutul Coreean pentru Strategie Naţională din Seul, e de părere că Coreea de Nord şi-ar putea mai relaxa poziţia în condiţiile în care dificultăţile sale economice ar deveni insuportabile.
 
Impasul „s-ar putea prelungi dacă nu se schimbă cumva situaţia din Nord cum ar fi înrăutăţirea dificultăţilor economice sau a problemelor legate de pandemie”.
Kim jong-un a admis că ţara sa traversează o criză alimentară severă din cauza schimburilor comerciale drastic limitate  de închiderea graniţelor, sancţiunilor economice americane şi inundaţiilor care au distrus recoltele.

Analistul Cheong Seong-Chang de la Institutul privat Sejong din Coreea de Sud a declarat că declaraţia lui Kim Yo Jong sugerează că Coreea de Nord nu este pregătită să se alăture discuţiilor prea curând.

„Neîncrederea reciprocă şi antagonismul sunt atât de profunde încât reluarea discuţiilor dintre Coreea de Nord şi SUA este deosebit de dificilă. Chiar dacă SUA. şi Coreea de Nord se întâlnesc, nu va le va fi uşor să găsească un teren comun ”, a spus Cheong.

 
Kim Jong Un, despre relaţiile cu Statele Unite: „Să fim pregătiţi pentru o confruntare”
 
Kim Jong Un: „Situaţia alimentelor pentru populaţie devine tensionată”. Pe cine dă vina liderul nord-coreean
 
Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară fără precedent. Cât de mult s-au scumpit alimentele de bază

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

asasinul asasinat
22.06.2021, 21:21:31

nu mai este trump, iarasi si-o dau in petec. sa vedem ce face bideu.

+1 (3 voturi)
Prudent
22.06.2021, 21:47:45

SUA deja are implicați mii de specialiști în a elabora planuri pentru izolarea Chinei din punct de vedere tehnologic și economic. Mulți cred că Biden personal se ocupă de izolarea Chinei. În realitate sunt mii de specialiști care analizează orice contact al SUA cu China cât și a partenerilor SUA cu China. Cu fiece lună ștreangul se va strânge în jurul Chinei și nu v-a mai putea să finanțeze aceste țări iubitoare de democrație: Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Venezuela, Iranul, Siria şi Sri Lanka.

0 (2 voturi)
Thot
22.06.2021, 22:56:22

Da și China are zeci de mii de specialiști pentru contracararea miilor de specialiști care elaborează acele planuri. Nu simțiți ridicolul celor scrise de dv. E un meci de sumă nulă din care cei ce suferă suntem noi terțele părți. Se vede perfect în cele ce se întâmplă acum de la lipsa cipurilor până la creșterea prețurilor fără un motiv aparent.China nu va mai fi strunită prin politici agresive, e prea târziu, toate aceste ambiții vor sfârși în iluzoriu. Poate se va ajunge odată să se treacă de acest mod de a face politică prin sancțiuni și împunere. Poate...

0 (4 voturi)
Prudent
22.06.2021, 23:28:42

"Da și China are zeci de mii de specialiști pentru contracararea miilor de specialiști care elaborează acele planuri. Nu simțiți ridicolul celor scrise de dv." Nu simt. Este adevărat că și China elaborează planuri pentru contracararea efectelor pe care le vor produce acțiunile SUA și a partenerilor ei. Dar SUA are mai multe pârghii și parteneri puternici. China are de partea sa doar șări cu dictatură menționate mai sus. "Se vede perfect în cele ce se întâmplă acum de la lipsa cipurilor" Nu sunt Chinezii cei care dezvoltă cipuri(Taiwanul are câteva companii care le dezvoltă). Ei împreună cu Taiwanul și alte țări asigură forța de muncă. Dar relocarea forței de muncă are loc de mai mulți ani din China în alte țări.Nu știu cum vor rezolva problema cipurilor, pot să ghicesc. Dar eu privesc per ansamblu și am motive să că China v-a pierde.

+2 (4 voturi)
Paloma
22.06.2021, 23:49:49

va pierde

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările