Provocările sportivilor din lumea arabă, care participă la Jocurile Olimpice: Antrenamente în mijlocul revoltelor populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ali Khousrof concurează la Jocurile Asiatice din Guangzhou FOTO: zimbio.com
Ali Khousrof concurează la Jocurile Asiatice din Guangzhou FOTO: zimbio.com

Pentru sportivii arabi, condiţiile nepotrivite de antrenament nu reprezintă singurul impediment. Regimul dictatorial şi protestele revoluţionare sunt cele mai mari probleme ale acestora.

Condiţiile de antrenament ale sportivului de judo Ali Khousrof, în vârstă de 23 de ani, sunt spartane. Clădirea din Sanaa, capitala Yemenului, care găzduieşte antrenamentele acestuia pentru Olimpiada de la Londra, este mică şi întunecoasă. Curentul se întrerupe frecvent, iar acoperişul este plin de găuri, potrivit relatărilor CNN.
 
Sărăcia şi condiţiile precare de antrenament, însă, nu reprezintă un impediment pentru sportivii din ţările în curs de dezvoltare, care se pregătesc pentru şansa de a-şi vedea visele împlinite, concurând la Jocurile Olimpice.

Khousrof, ca mulţi alţi sportivi din lumea arabă, se confruntă cu mult mai multe obstacole decât cele legate de condiţiile de antrenament.

Anul trecut, acesta a fost împuşcat în abdomen, în timp ce protesta împotriva regimului impus de preşedintele Ali Abdullah Saleh, care a demisionat după ce sute de protestatari au fost ucişi de forţele de securitate. După ce a fost împuşcat, Khousrof se temea mai degrabă de faptul că nu îşi va putea împlini visul de a concura la Jocurile Olimpice, decât că îşi va pierde viaţa.

Dar, după un tratament de specialitate, Khousrof şi-a reluat antrenamentele pentru cel mai mare moment al vieţii sale: Jocurile Olimpice de la Londra.

Khousrof este doar unul dintre sportivii, care s-au luptat ca să-şi asigure participarea la Jocurile Olimpice de la Londra, într-o ţară măcinată de revoluţie şi război împotriva dictaturii.

„Această Olimpiadă va avea loc în timpul mandatului unui preşedinte nou ales, iar asta, nouă sportivilor, ne dă sentimentul că trebuie să ne reprezentăm mai bine ţara”, spune Khousrof, care ar fi protestat în fiecare zi împotriva dictatorului Saleh, dacă n-ar fi fost împuşcat. „Îmi doresc să participăm la Olimpiada de la Londra, să fim puternici şi competitivi, aşa încât să putem reprezenta onorabil Yemenul.”

Premieră după tiranie

Pentru mulţi sportivi din lumea arabă, va fi pentru prima oară când îşi vor reprezenta ţara, eliberaţi de tiranie şi dictatură.

În trecut, reuşitele acestora au generat emoţii contradictorii: pe de o parte mândrie naţionalistă, pe de altă parte repulsie, din cauza faptului că succesul lor va fi exploatat de regim.

Wajdi Bouallegue ştie asta foarte bine. Gimnastul tunisian va merge la Londra în ciuda temerilor că nu îşi va mai putea reprezenta ţara niciodată, după ce, în 2009 a primit o interdicţie pe viaţă pentru insultarea fostului preşedinte, Zine al Abidine Ben Ali.

„Am rupt poza preşedintelui de aici!”, spune Bouallegue, arătând spre peretele pe care era lipită imaginea preşedintelui, în sala de sport. „Era o fotografie mare cu el şi am rupt-o, Din această cauză am avut probleme cu federaţia, care mi-a interzis să particip la competiţii pentru un an şi jumătate.”

Bouallegue este considerat unul dintre cei mai mari sportivi africani şi arabi ai tuturor timpurilor la proba de sol. Acesta a participat şi la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004. Acolo a simţit asupra lui presiunea regimului dornic de succes şi glorie.

„Fiecare campion, din toate sporturile, s-a confruntat cu această presiune”, spune Bouallegue. „Într-un interviu, trebuie mai întâi să mulţumeşti fostului preşedinte şi abia după aceea ai voie să vorbeşti despre performanţele tale. Este o nebunie, dar aceasta e realitatea.






 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite