Strânsoarea chineză. Deputaţi ai opoziţiei din Hong Kong, arestaţi în urma unor ciocniri produse în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte membri ai opoziţiei prodemocratice de la Hong Kong au fost arestaţi, cu privire la implicarea lor în ciocniri care au avut loc în mai în sediul Consiliului Legislativ (Parlamentul local, LegCo), în contextul în care fosta colonie britanică este preluată în mână cu forţa de către Beijing, relatează AFP.

Cei şapte - între care se află patru deputaţi - au fost arestaţi cu privire la ”ultragiu” şi ”obstrucţionarea” activităţii membrilor LegCo, a precizat poliţia.

Doar jumătate dintre membrii acestei Camere sunt aleşi prin sufragiu universal, ceilalţi fiind desemnaţi în baza unui sistem juridic complex care asigură în mod sistematic majoritatea blocului în favoarea Beijingului.

Ciocniri au loc frecvent în LegCo, în care opoziţia în favoarea democraţiei îşi foloseşte larg cele câteva puteri juridice pe care le are pentru a obstrucţiona şi a încerca să împiedice adoptarea prin vot a textelor cărora li se opune.

La 8 mai, ciocniri s-au cristalizat în jurul conducerii Comitetului Camerei (House Committee), al cărui rol este să treacă în revistă proiectele de lege înainte ca aceastea să  fie examinate.

Acest Comitet nu avea, la acea dată, un preşedinte din octombrie 2019, iar aleşi în favoarea democraţiei au reuşit, timp de luni de zile, să împiedice desemnarea unuia nou.

În acea după-amiază, una dintre alesele favorabile Beijingului, Starry Lee, s-a instalat în fotoliul preşedintelui, în baza unei analize juridice întocmite de către avocaţi ai Guvernului în favoarea sa.

Însă aleşi din opoziţie, care şi-au prezentat propriile argumente juridice, au acuzat-o că încalcă legea.

Haosul a pus apoi stăpânire pe Cameră. Agenţi de securitate şi aleşi  în favoarea Beijingului s-au adunat în jurul lui Lee, în timp ce aleşi în favoarea democraţiei încercau să-şi impună propriul candidat la post. Unul a încercat chiar să escaladeze un zid, pentru a ajunge la tribună.

Agenţi de securitate au evacuat atunci cu forţa mai mulţi aleşi în favoarea democraţiei, în timp ce parlamentari rivali arborau pancarte, filmau cu telefoanele mobile şi transmiteau în direct această confuzie pe reţele de socializare.

Duminică, poliţia i-a vizat exclusiv pe susţinătorii democraţiei - ultima ofensivă dintr-o serie împotriva opoziţiei faţă de puterea centrală chineză.

Sufragiul universal este una dintre revendicările centrale ale taberei în favoarea democraţiei şi s-a aflat în centrul mobilizărilor din 2014 şi 2019.

Fosta colonie britanică s-a confruntat din iunie în decembrie 2019 cu cea mai gravă criză politică de când a fost retrocedată Chinei, în 1997, prin manifestaţii adesea violente în semn de denunţare a amestecului tot mai puternic al Beijingului în afacerile regiunii sale semiautonome.

Epidemia covid-19 a contribuit la o reducere a contestării în stradă, însă resentimentul unei părţi a populaţiei nu a dispărut.

Împotriva agitaţiei de anul trecut, Beijingul a impus Hong Kongului, la sfârşitul lui iunie - scurtcircuitând LegCo - o lege drastică privind securitatea naţională, care le dă autorităţilor noi puteri pentru a reprima patru tipuri de infracţiuni ale securităţii statului, şi anume subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe din exterior.

Peste 10.000 de persoane au fost arestate la Hong Kong începând din iunie 2019 - iar tribunalele sunt copleşite de numărul cazurilor pe care le au de judecat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite