SUA avertizează China în cazul Hong Kongului. Principiul „un stat, două sisteme”, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au avertizat joi China în legătură cu adoptarea proiectului de lege privind „securitatea naţională” în Hong Kong, apreciind că această iniţiativă ar fi „foarte destabilizatoare” pentru fosta colonie britanică.

„Orice încercare de impunere a unei legi privind securitatea naţională care nu reflectă voinţa cetăţenilor din Hong Kong ar fi foarte destabilizatoare şi ar fi puternic condamnată de Statele Unite şi de comunitatea internaţională”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Puterea comunistă de la Beijing a prezentat vineri un proiect de lege privind securitatea naţională în Hong Kong, act prin care intenţionează să interzică secesiunea, ingerinţa externă şi terorismul în fosta colonie britanică.

Potrivit diplomaţiei americane, acest proiect de lege „subminează angajamentele şi obligaţiile asumate de Republica Populară Chineză în declaraţia comună sino-britanică”, care prevede un regim de semiautonomie pentru Hong Kong.

Oraşul de circa 7,5 milioane de locuitori a fost retrocedat de Marea Britanie Chinei în 1997.

„Am îndemnat Beijingul să îşi respecte angajamentele”, în special în ceea ce priveşte „gradul ridicat de autonomie” a Hong Kongului, a subliniat Morgan Ortagus.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat recent că a amânat transmiterea unui raport anual Congresului privind respectarea autonomiei Hong Kongului pentru a ţine cont de posibile noi măsuri pe care le-ar adopta autorităţile de la Beijing în această perioadă, notează AFP.

Întrebat în legătură cu acest subiect, preşedintele american Donald Trump a declarat: „Nu ştiu despre ce este vorba, pentru că încă nimeni nu ştie. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom răspunde foarte puternic”.

Pe de altă parte, parlamentari şi activişti pro-democraţie din Hong Kong se tem că acest demers ar duce la sfârşitul autonomiei oraşului lor faţă de China, adică la încetarea politicii „un stat, două sisteme”, scrie DPA, preluată de Agerpres.

Încercările Beijingului de a interveni în sistemul juridic al Hong Kongului au provocat proteste masive anul trecut. Acum, în timp ce lumea este ocupată de noul coronavirus, care a plecat din China, Beijingul face paşi pentru a-şi consolida influenţa asupra acestui teritoriu.

„Beijingul încearcă să reducă la tăcere vocile critice cu forţă şi frică”, a reacţionat pe Twitter activistul Joshua Wong. Vom continua să spunem lumii adevărul despre autoritarismul practicat de China”, a adăugat el.

Într-o declaraţie comună făcută publică în noaptea de joi spre vineri, parlamentarii pro-democraţie din Hong Kong au apreciat iniţiativa drept „o încălcare flagrantă a Legii Fundamentale”.

Regimul comunist chinez „nu poate suporta drepturile şi libertăţile pe care le avem în Hong Kong şi încearcă să ni le ia cât mai rapid posibil”, s-a revoltat Tanya Chan, membră a consiliului local.

La rândul lor, parlamentarii locali pro-Beijing au declarat că acest demers este o consecinţă a incapacităţii guvernului din Hong Kong de a pune în aplicare legile de securitate naţională pe plan intern.

În opinia lui Agnes Chow, membră de vază a partidului Demosisto, ocolirea sistemului juridic din Hong Kong de către Partidul Comunist Chinez pentru introducerea legilor de securitate naţională ar putea duce la incriminarea protestelor.Este o prăbuşire completă a principiului «un stat, două sisteme»", a conchis ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite