Asia

articolul anterior articolul urmator

SUA: Coreea de Nord ar putea testa racheta „în orice clipă“

0
10 Apr 2013 11:07:19
Autor: Răzvan Cârcu
SUA sunt pregătite să se apere în eventualitatea unui atac nord-coreean FOTO Reuters
SUA sunt pregătite să se apere în eventualitatea unui atac nord-coreean FOTO Reuters

Administraţia Obama consideră că e foarte posibil ca Phenianul să testeze rachete balistice în orice moment, având în vedere că serviciile secrete de informaţii au informat că nord-coreeni au terminat pregătirile pentru lansarea unei rachete, a anunţat marţi un oficial american, informează CNN.

Citând surse oficiale, Administraţia Obama consideră că lansarea unei rachete se poate produce în orice clipă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, Washingtonul continuă să ia măsuri împotriva acţiunilor nord-coreene. În acest sens, SUA continuă să survoleze asupra zonelor de interes şi îşi relochează aparatele antirachetă, mai spune Carney. „Declaraţia Coreei de Nord, prin care sfătuieşte străinii să plece din Seul, face parte din retorica ei inutilă, care serveşte doar creşterii tensiunilor. Asemenea comentarii doar izolează şi mai mult Coreea de Nord de comunitatea internaţională”, a mai spus Carney.

Un alt oficial, a cărui nume este păstrat anonim, a spus că Phenianul ar putea lansa o rachetă fără să atenţioneze în prealabil aviaţia comercială sau navele comerciale maritime.

Un conflict în Peninsula Coreeană ar putea bloca comerţul din Asia de Nord-Est

Amiralul Samuel Locklear, comandantul forţelor armate americane din Pacific, a spus că un conflict în Coreea „ar putea avea un impact imprezibil, pe termen lung, din cauza locaţiei centrale pe care o are peninsula în Asia de Nord-Est şi importanţa comerţului din acea zonă pentru economia mondială”. De asemenea, Locklear a spus în faţa unui comitet  al Senatului american că ameninţările Coreei de Nord sunt „clare” şi sunt îndreptate ”împotriva siguranţei naţionale a SUA şi a păcii şi stabilităţii din regiune”, însă comandantul este sigur că SUA se va putea apăra.

Seulul şi Washingtonul au ridicat nivelul supravegherii militare a Coreei de Nord

Coreea de Sud şi Statele Unite au ridicat miercuri cu o treaptă nivelul supravegherii militare comune, la "ameninţare vitală", în perspectiva unui eventual tir de rachetă din partea Coreei de Nord, scrie agenţia sud-coreeană Yonhap, relatează AFP.

Comandamentul integrat al forţelor americane şi sud-coreene a ridicat la nivelul 2 această proceduri, care se află de-acum la treapta "ameninţare vitală", potrivit unui oficial militar care a solicitat protecţia anonimatului. În timp de pace, nivelul de supraveghere este 4, iar în timp de război 1.

Furios din cauza unei noi serii de sancţiuni adoptate de ONU în urma testului nuclear din februarie şi manevrelor militare comune în curs între Statele Unite şi Coreea de Sud, Phenianul şi-a multiplicat, în ultimele săptămâni, declaraţiile belicoase.

Phenianul a staţionat pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acţiune ce atinge în mod teoretic până la 4.000 de kilometri, adică având capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia sau Insula americană Guam, potrivit Seulului.


Citeşte toate articolele despre COREEA DE NORD

 

Conflictul din Coreea: ziua adevărului. Un nou test nuclear sau un atac real?

Coreea de Nord a avertizat toţi diplomaţii străini să părăsească peninsula până la 10 aprilie, dată după care nu le mai poate garanta siguranţa în eventualitatea unui atac nuclear.

Un influent om politic din Coreea de Sud doreşte armament nuclear pentru ţara sa: „Împotriva armelor nucleare, numai armele nucleare pot garanta pacea“

Unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Coreea de Sud a declarat marţi că ţara sa ar trebui să îşi dezvolte propria apărare nucleară pentru a descuraja Coreea de Nord

Coreea de Nord pune la încercare răbdarea lui Obama. De ce refuză liderul SUA să răspundă provocărilor

Actul de sfidare al liderului de la Phenian pune la încercare răbdarea lui Barack Obama care a ales să acţioneze, în cazul unui atac, într-un mod mai dur decât în trecut, dar prin care să evite declanşarea unui război.

Cum s-au pregătit vecinii Coreei de Nord de ziua Z

Coreea de Nord ar fi finalizat pregătirile pentru lansarea unei rachete balistice, care ar putea fi efectuată, astăzi, relatează agenţia de presă Yonhap, citând o sursă din serviciile de informaţii sud-coreene

VIDEO Paznicii dinastiei nord-coreene. Unchiul şi mătuşa care îl aţâţă pe tânărului Kim la acţiunile belicoase ce au pus lumea pe jar

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.

Japonia a instalat rachete de tip Patriot la Tokyo, în eventualitatea unui tir nord-coreean

Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării.

VIDEO Vladimir Putin, despre un posibil război între Coreea de Nord şi SUA: „Cernobîlul ar fi un basm pe lângă asta“

Decizia Coreei de Nord de a închide complexul industrial Kaesong a alimentat speculaţiile potrivit cărora urmează ca liderul de la Phenian să îşi pună în aplicare ameninţările.

Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?

Statele Unite ale Americii retrăiesc trecutul: cea mai mare ameninţare nucleară de la criza rachetelor din Cuba

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţările impulsive ale Coreei de Nord. Şeful statului american trebuie să înţeleagă că delegarea prealabilă a autorităţii către generali poate fi o mare greşeală atunci când ne referim la o posibilă confruntare nucleară.

VIDEO Oficial de la Seul: Coreea de Nord pregăteşte al patrulea test nuclear

Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze un al patrulea test nuclear şi un nou test de rachetă balistică, în următoarele zile. Anunţul a fost făcut de ministrul sud-coreean pentru Reunificare care a semnalat „semne” de activităţi neobişnuite în jurul principalei instaţalii nucleare nord-coreene.

INFOGRAFIE Cum se apără americanii de rachetele nord-coreene

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“. Într-adevăr, săptămâna trecută s-au putut observa mişcări de trupe impresionante de ambele tabere

China şi Cuba se leapădă de Kim Jong-un

Aliaţi tradiţionali al Coreii de Nord, Beijingul şi Havana s-au îndepărtat pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

Jocul de putere din Peninsula Coreeană: cine clipeşte primul, Phenianul sau Vestul?

Toate părţile implicate au motive importante să evite un conflict armat deschis, însă regimul de la Phenian continuă să fie din ce în ce mai agresiv în discursul antioccidental, chiar cu preţul proriei economii naţionale. SUA arată că se pot apăra în faţa unui eventual atac, China şi Cuba încearcă să-l tempereze pe Kim. Va renunţa cel mai înţelept sau mănuşa a fost deja aruncată?

Fidel Castro către Coreea de Nord şi SUA: războiul nuclear nu va aduce niciun beneficiu nimănui

Fostul lider cubanez Fidel Castro a avertizat atât Coreea de Nord, cât şi Statele Unite ale Americii cu privire la pericolele ridicate de un eventual război nuclear, prin intermediul editorialul său publicat, vineri, în „Granma”, cotidian al Partidului Comunist din Cuba.

Ce impact ar avea războiul din Peninsula Coreeană asupra economiei mondiale

Un război între cele două Corei nu încântă pe nimeni, mai ales companiile care au legături economice puternice cu cele două ţări asiatice. Tocmai de aceea, ameninţările tot mai frecvente ale Phenianului au făcut ca vineri bursa de la Seul să cadă, scrie „The New York Times”. Efectul unui război în peninsulă ar fi unul devastator pentru economia mondială, însă mai ales pentru ţările asiatice.

Cât de departe pot ajunge rachetele nord-coreene

Coreea de Nord şi-a amplasat câteva dintre rachete sale pe coasta de est a ţării, o provocare şi un avertisment că şi-ar putea duce la îndeplinire unele dintre ameninţările recente.

Peninsula coreeană, în prag de război în Anul Şarpelui. Cele mai mari conflicte au avut loc în anii acestei zodii

Coreea de Nord a transferat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică şi a instalat-o pe un lansator mobil, înteţind astfel pregătirile pentru un eventual război. Iminentul conflict armat din Peninsula Coreeană aminteşte de previziunile astrologilor asiatici care au menţionat un posibil război în Anul Şarpelui

„Sfânta Treime“ din Coreea de Nord şi cultul personalităţii: cum s-a impus dinastia Kim

La începutul anilor ’50, statutul lui Kim Il-sung era deja consolidat în Coreea de Nord. Proclamat la moartea sa „preşedinte etern al Republicii“, fostul lider le-a lăsat urmaşilor o grea moştenire.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările