Informaţii noi în cazul presupusei morţi a preşedintelui Turkmenistanului. Ce scrie presa fidelă regimului de la Aşgabat, unul dintre cele mai dure din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţiile privind moartea preşedintelui turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov sunt o „minciună uriaşă“, spun surse diplomatice de la Moscova. Presa fidelă regimului de la Aşgabat îl prezintă alături de nepoţi şi noile sale animale preferate: pisicile.

Surse din Ambasada Turkmenistanului în Rusia resping informaţiile privind moartea lui Gurbangulî Berdîmuhamedov, emise duminică pe mijloacele de comunicare ale opoziţiei de la Aşgabat.

„Este o minciună uriaşă. Negăm aceste informaţii“, au declarat diplomaţi turkmeni pentru agenţia de presă Tass.

Potrivit canalului de YouTube „Turkmenistanul liber“, Berdîmuhamedov ar fi decedat sâmbătă din cauza unei insuficienţe renale acute.

Informaţia nu a fost confirmată oficial, dar surse din serviciile secrete şi mediile de afaceri au prezentat-o drept veridică.

„Când am întrebat dacă este adevărat, au răspuns că există oameni informaţi din serviciile speciale care transmit că aşa e, că s-a întâmplat după ce a intrat în concediu»“, a spus duminică Aslan Rubaev, directorul Centrului de monitorizare a problemelor eurasiatice, citat de postul de radio „Govorit Moskva“. Rubaev s-a referit la oameni de afaceri de la Aşgabat.

Postul de radio Azatlîk afirmă că a primit informaţii similare, dar nu le-a putut verifica dacă sunt reale.

Zvonurile s-au înteţit prin prisma faptului că Berdîmuhamedov, care a împlinit recent vârsta de 62 de ani, a fost văzut ultima dată în public la 5 iulie.

Dar, potrivit presei fidele regimului de la Aşgabat, preşedintele turkmen se află de o săptămână în concediu şi îşi petrece timpul lucrând la al 11-lea volum despre plantele medicinale din Turkmenistan, urmărind înregistrări video cu prestaţiile sale muzicale şi jucându-se cu nepoţii şi noile sale animale preferate: pisicile. El este îngrijorat totodată de starea de sănătate a mamei sale, care s-a înrăutăţit în ultimele zile.

Luând act de ultimele veşti apărute în cazul Gurbangulî Berdîmuhamedov, Aslan Rubaev şi-a prezentat scuze faţă de rudele şi apropiaţii lui, dar şi faţă de poporul turkmen. Potrivit lui Rubaev, vestea morţii lui Berdîmuhamedov s-a răspândit destul de repede pe motiv că cetăţenii sunt „îngrijoraţi“ de faptul că nu mai ştiu nimic de el de zece zile încoace. La 12 iulie, el ar fi plecat în Germania, unde mama sa primeşte îngrjiri medicale.

Sosit la putere în decembrie 2006, Gurbangulî Berdîmuhamedov s-a remarcat prin felul în care şi-a construit cultul personalităţii. Şi-a atribuit titulatura de „Arkadag („Patron protector“) şi şi-a făcut o imagine de om priceput la toate, participând la curse de cai, scriind poezii, interpretând cântece naţionale sau demarând proiecte faraonice. În 2017, el şi-a acordat pentru a doua oară titlul de „Erou al Turkmenistanului“. Mai multe ONG-uri internaţionale, între care Human Rights Watch, afirmă că el a instaurat un regim dictatorial. Foreign Policy îl plasează pe locul 5 într-un top 23 al celor mai brutali dicatori din lume, în timp ce ONU îi reproşează că încalcă drepturile cetăţenilor, reprimă opoziţia, nu asigură libertatea presei şi îşi ţine poporul în sărăcie. Fiul său Serdar, născut în 1981, este considerat drept un potenţial succesor. Serdar Berdîmuhamedov este parlamentar şi viceguvernator al provinciei Ahal.

Turkmenistanul, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, este una dintre cele mai izolate şi sărace ţări din lume. În pofida rezervelor imense de gaze naturale, Turkmenistanul este „pe marginea catastrofei“, avertizează Foreign Policy Centre într-un studiu publicat acum o săptămână şi preluat de aljazeera.com.

Climatul investiţional în Turkmenistan este destul de riscant, din cauza „capriciilor preşedintelui“ şi „birocraţiei sclerotice“, notează sursa citată.

Populaţia suferă de foame şi are perspective slabe de angajare, în timp ce corupţia este endemică, Turkmenistanul figurând pe locul 161 din cele 180 de ţări incluse în clasamentul întocmit anual de Transparency International.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite