Sute de mii de oameni au protestat la Hong Kong faţă de legea extradării cerând demisia şefei Executivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o jumătate de milion de oameni au ieşit pe străzi duminică noapte pentru a se opune unui proiect de lege care ar permite ca suspecţii politici sau economici să fie extradaţi în China continentală, relatează Reuters.

Peste o jumătate de milion de oameni au ieşit pe străzi duminică noapte pentru a se opune unui proiect de lege care ar permite ca suspecţii politici sau economici să fie extradaţi în China continentală, relatează Reuters.

Mulţimile de protestatari s-au strâns în parcul Victoria şi în preajma Parlamentului şi clădirilor guvernamentale, în faţa cărora democratul James To a cerut ca şefa executivului din Hong Kong  Carrie Lam să retragă propunerea legislativă şi să demisioneze.

Aceasta a spus că un marş atât de extins demonstrează faptul că drepturile şi libertăţile „sunt mai solide ca niciodată” şi că e timpul ca Hong Kong să „meargă înainte. Nu cred că doreşte nimeni să devină un paradis pentru fugari.”

Demonstranţii au protestat ore bune, blocând o arteră majoră a oraşului. Unii s-au adunat în parcul din apropiere unde au cântat “Hallelujah”.

Tensiunile s-au acumulat în contextul în care proiectul de lege privind extrădarea a stârnit revoltă în mediile diplomatice, de afaceri şi judiciare, şi a dat naştere la blocaje politice şi chiar încăierări între politicieni.

Criticii legii denunţă slăbirea autonomiei sistemului judiciar al regiunii, fostă colonie britanică restituită Chinei în 1997, şi dificultatea de a asigura protejarea drepturilor în China continentală.

Imagine indisponibilă

Iniţial paşnic, protestul a degenerat la orele dimineţii când sute de manifestanţi s-au ciocnit cu forţele de ordine în faţa Parlamentului – încercând să forţeze intrarea în clădirea Consiliului Legislativ. Poliţia a folosit sprayuri cu piper.

Protestatarii scris pe pancarte: „Extrădează-te pe tine, Carrie”, „Să facem Hong Kong mare din nou” cu o ilustraţie în care Trump o dă afară pe Liam.

Dezbaterile în Consiliul Legsilativ privind Ordonanţa Infractorilor Fugari  debutează miercuri, legea urmând să intre în vigoare la sfârşitul lui iunie dacă va fi ratificată. Lam a făcut anumite modificări, dar a refuzat să retragă propunerea legislativă pe motiv că este vital să fie remediată o „lacună” care există de multă vreme.

Ea a mai spus că urgenţa ei se justifică prin faptul că rezidentul suspectat că şi-a ucis iubita poate fi astfel pus sub acuzare în Taiwan.

Printre cei care se opun legii se numără oameni de afaceri prosistem, avocaţi, studenţi, militanţi prodemocraţie şi grupuri religioase.

Agenţi de asigurări, manageri şi mici antreprenori s-au alăturat şoferilor de autobuz şi mecanicilor într-un marş comun. Cei din mulţime au relatat reporterilor Reuters că domneşte un sentiment de unitate printre grupurile diferite de protestatari.

Amendamentele propun simplificarea procedurilor astfel încât suspecţii să poată fi extrădaţi în alte jurisdicţii, între care China continentală, Macau şi Taiwan – cu care regiunea nu are semnate tratate de extrădare.

Imagine indisponibilă

Cei care se opun legii exprimă îndoieli legate de corectitudinea şi transparenţa sistemului judiciar chinez; ei se tem că forţele de securitate chineze vor formula acuzaţii neîntemeiate.

Guvernele internaţionale s-au arătat îngrijorate la rândul lor, avertizând că legea poate afecta serios reputaţia Hong Kongului în calitate de centru financiar internaţional, argumentând că străinii urmăriţi în China riscă să fie prinşi în capcană în Hong Kong.

Acestea vin pe fondul unui incident în care un judecător de la o instanţă locală a fost mustrat de ministrul justiţiei după ce a semnat o petiţie publică împotriva legii.

Activiştii pentru drepturile omului invocă folosirea torturii, detenţiile arbitrare, confesiunile forţate, precum şi dificultăţile accesului la avocaţi în China.

Oficialii din Hong Kong şi-au arătat susţinerea pentru lege; totuşi, ei au ridicat pragul infracţiunilor aflate sub incidenţa extradării la pedepse de la 7 ani în sus.

Ei spun că legile cuprind măsuri corespunzătoare de protecţie, înclusiv judecători locali independenţi care vor audia cazurile înainte ca şeful executivului din Hong Kong să aprobe extrădarea. Nu vor fi extrădaţi cei care sunt persecutaţi din punct de vedere politic sau religios, care riscă tortura sau pedeapsa cu moartea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite