Tensiuni între Kazahstan şi Rusia: Ce măsură pregăteşte ţara din Asia Centrală după suspendarea activităţii conductei Caspian Pipeline Consortium

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kasîm-Jomart Tokaev (stânga) şi Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Kasîm-Jomart Tokaev (stânga) şi Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Kazahstanul ia în considerare să interzică tranzitul dinspre şi către Rusia a mărfurilor vizate de sancţiuni occidentale.

Un ordin în acest sens, care vizează şi Belarusul, a fost pregătit de Ministerul kazah de Finanţe, dezvăluie The Moscow Times.

Prin această măsură, autorităţile kazahe par să fi decis să pună capăt speranţelor Moscovei şi Minskului de a tranzita via Kazahastan mărfuri vizate de sancţiuni.

Demersul survine după ce un tribunal din Rusia a ordonat miercuri conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC), care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea timp de 30 de zile. Motivul: în urma unei inspecţii s-ar fi constatat că există unele nereguli „documentare” privind planurile de abordare a scurgerilor de petrol.

Caspian Pipeline Consortium (CPC) este una dintre cele mari conducte din lume, iar prin aceasta România importa petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari.

În afară de închiderea conductei Caspian Pipeline Consortium, Kazashtanul s-a confruntat miercuri dimineaţă cu o explozie la zăcământul de petrol şi gaze Tengiz. Două persoane au murit şi alte trei au fost rănite în urma exploziei, care a avut loc, coincidenţă sau nu, la o zi după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev şi-a anunţat, într-o discuţie cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, disponibilitatea de a ajuta Europa să treacă peste criza energetică. 

În contextul sancţiunilor impuse Rusiei din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei, Kazahstanul îşi propunea să devină o „piaţă tampon” între Est şi Vest şi Sud şi Nord. Tokaev a fost foarte criticat de presa de stat din Rusia după ce a declarat acum două săptămâni, în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, că nu va recunoaşte teritoriile separatiste proruse Luhansk şi Doneţk ca state independente, aşa cum solicită Kremlinul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite