Asia

articolul anterior articolul urmator

Tensiuni în Marea Chinei de Sud. SUA avertizează China cu privire la manevrele militare agresive asupra teritoriilor din Filipine şi Taiwan

5
8 Apr 2021 04:59:08
Autor: Lucaniuc Florentin
Imagine Shutterstock
Imagine Shutterstock

Statele Unite au avertizat miercuri China împotriva manevrelor considerate din ce în ce mai agresive de Filipine şi Taiwan, reamintind Beijingului obligaţiile care leagă Washingtonul de partenerii săi asiatici.

"Un atac armat împotriva forţelor militare, navelor sau avioanelor filipineze din Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud, va declanşa obligaţiile noastre în termenii tratatului de apărare reciprocă dintre SUA şi Filipine", a afirmat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
 
 
"Împărtăşim îngrijorările aliaţilor noştri filipinezi cu privire la informaţiile despre o adunare continuă a forţelor maritime ale RPC (Republica Populară Chineză) în apropierea recifului Whitsun", a declarat Ned Price.
 
Circa 220 de vase chineze au fost detectate de garda de coastă filipineză la 7 martie în apropierea acestui recif disputat, situat la aproximativ 320 de kilometri vest de insula filipineză Palawan, dar de atunci majoritatea s-au răspândit în arhipelagul Spratley.
 
China, care revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, bogată în resurse, refuză de mai multe săptămâni să îşi retragă navele, despre care Manila afirmă că au pătruns ilegal în zona sa economică exclusivă.
 
Au apărut tensiuni şi cu Taiwanul, despre care Beijingul susţine că aparţine Chinei. Insula a raportat că încă 15 avioane chineze au trecut prin zona sa aeriană de apărare.
 
Ned Price a exprimat "îngrijorarea" diplomaţiei americane cu privire la aceste manevre: "Statele Unite îşi menţin capacitatea de a rezista oricărei forţe sau oricărei alte forme de constrângere care ar pune în pericol securitatea sau sistemul social sau economia poporului din Taiwan".
 
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat s-a referit în aceşti termeni la o lege americană care defineşte relaţiile cu Taiwanul, "Taiwan Relations Act", obligând Washingtonul să ofere insulei mijloacele de apărare împotriva Beijingului.
 
Preşedintele american, Joe Biden, a promis că va apăra ferm aliaţii SUA şi, rareori în comun cu predecesorul său Donald Trump, s-a arătat favorabil respingerii energice a veleităţilor chineze

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

gyll
8.04.2021, 06:43:50

Dictatorul de la Beijing trebuie să înțeleagă, prin ori și ce metoda, că nu poate să facă ce vrea. Precum terorizează Hong Kongul.

-3 (5 voturi)
Ştremeleag Moise-David
8.04.2021, 08:49:13

Aceeași măsură ar trebui aplicată și în Fâșia Gaza?? Sau poate NU??

+1 (3 voturi)
Dr. No
8.04.2021, 08:08:22

Mumia de la Casa Alba o caută cu lumânarea punând pacea lumii în pericol. De ce nu înțeleg americanii că lumea nu le mai aparține și că ar fi bine să-și vadă de statul în genunchi și dărâmatul statuilor la care se pricep acum atât de bine. Ce mai poate oferi această fosta civilizație intrată în putrefacție decât inepții și o aroganță răsuflată ? E timpul ca Marea Chină sa le administreze un șut în fund geopolitic pentru a-i face sa înțeleagă epoca pe care o trăim și noua ierarhie.

-2 (6 voturi)
Muntean Coco
8.04.2021, 08:17:13

Sa isi vada de treaba lor consumatorii de cocaina, ce cauta ei prin Asia, chinezii sunt prosti,trebuia sa isi faca baze militare in Cuba,Venezuela Nicaragua sa vedem ce mai declarau mancatorii de burgeri atunci!

-6 (8 voturi)
Kongo-Müller
8.04.2021, 09:09:13

Avertizeaza si ameninta China, avertizeaza si ameninta Rusia ... Galusca ar putea fi prea mare pentru o armata care nu a reusit sa invinga niste Talibani in 20 de ani de razboi.

+3 (5 voturi)
Modifică Setările