Tsai Ing-wen a recunoscut prezenţa unor instructori militari americani în Taiwan. Reacţia Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tsai Ing-wen vorbind in fata unor militari taiwanezi FOTO EPA-EFE

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a confirmat pentru CNN prezenţa unui mic număr de militari americani pe teritoriul taiwanez cu misiunea de a instrui armata locală şi a subliniat că are „încredere” în faptul că Statele Unite vor apăra insula împotriva Chinei, care reprezintă o ameninţare tot mai mare „de la zi la zi”, relatează AFP, potrivit news.ro.

Întrebată despre prezenţa unor militari americani în Taiwan, Tsai Ing-wen a răspuns că „nu sunt aşa de mulţi cum prezintă unii”.

Este pentru prima oară când un preşedinte al Taiwanului recunoaşte în mod public o prezenţă americană militară pe teritoriul ţării sale după plecarea ultimei garnizoane americane în 1979, când Washingtonul a recunoscut pe plan internaţional China comunistă în detrimentul Taiwanului.

La începutul lui octombrie, un oficial de la Washington a confrmat, sub rezerva anonimatului, prezenţa unor instructori militari americani în Taiwan. Confirmarea a venit după dezvăluirile făcute în acest sens de Wall Street Journal (WSJ).

„Sunt două grupuri, militari din Forţele Speciale şi din forţele convenţionale”, a precizat el pentru AFP, precizând că primii, „prezenţi de mai puţin de un an”, sunt „mai puţini de 20”, iar forţa convenţională, desfăşurată prin rotaţie, „nu este importantă”.

„Am încredere (în intervenţia de partea noastră a armatei american, n. red.), având în vedere relaţia lungă care ne leagă de Statele Unite şi de susţinerea poporului american, a Congresului şi administraţiei”, a spus Tsai Ing-wen în interviul acordat pentru CNN.

Tsai Ing-wen insistă asupra unei „largi cooperări cu Statele Unite vizând o creştere a capacităţii apărării” taiwaneze.

Întrebat săptămâna trecută despre posibilitatea unei intervenţii militare americane în apărarea Taiwanului, în cazul unui atac al Chinei, preşedintele american Joe Biden a răspuns afirmativ.

„Da, avem un angajament în acest sens”, a declarat el.

Declaraţia lui Biden pare să contrazică vechea politică a „ambigutăţii strategice”, prin care Statele Unite ajută Taiwanul să-şi construiască şi consolideze apărarea, însă fără să promită în mod explicit să-i sară în ajutor în caz de atac.

Tensiunile s-au multiplicat în ultima perioadă între Statele Unite şi China cu privire la soarta celor 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului, care are propriul guverne, propria monedă şi propria armată, dar pe care regimul comunist de la Beijing îl consideră drept o provincie chineză în aşteptarea reunificării.

Joe Biden a subliniat anterior, miercuri, că Statele Unite sunt „profund îngrijorate de acţiunile coercitive şi agresive ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan”.

La începutul lui octombrie, forţele aeriene chineze au efectuat peste 150 de zboruri în zona de apărare a Taiwanului.

China „se opune ferm” oricărui contact militar între SUA şi Taiwan

China a denunţat joi prezenţa unor militari americani în Taiwan. „Ne opunem ferm oricărei forme de schimb oficial şi de contact militar între Statele Unite şi Taiwan”, a declarat pentru presă Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Taiwanul nu şi-a proclamat independenţa în mod oficial, dar nu exclude să o facă într-o zi. La rândul său, Beijingul ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care Taipeiul îşi proclamă independenţa.

La începutul lui octombrie, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că „reunificarea” cu Taiwanul este inevitabilă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite