Turcia antrenează rebeli sirieni pe teritoriul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thwaiba Kanafani şi-a lăsat viaţa normală din Canada pentru a se alătura rebelilor sirieni                    FOTO: captură CNN
Thwaiba Kanafani şi-a lăsat viaţa normală din Canada pentru a se alătura rebelilor sirieni                    FOTO: captură CNN

Surse din opoziţia siriană au mărturisit pentru BBC că au fost chemate la întâlniri cu diverşi reprezentanţi ai unor state ce încearcă să ajute rebelii din Siria. Întâlnirile s-au ţinut în Istanbul şi s-a discutat despre recrutarea de voluntari din diverse oraşe siriene pentru a popula „o celulă operaţională” din Turcia. Scopul acestei celule este să coordoneze şi să planifice acţiunile rebelilor.

Cu doar câteva luni în urmă, Thwaiba Kanafani ducea o viaţă normală în Canada împreună cu soţul şi cu cei doi copii. Ea a lucrat în industria petrolieră având pregătire de inginer. Acum a lăsat totul în urmă.

Când reporterii BBC s-au întâlnit cu ea în oraşul turc Adana, tocmai fugise din oraşul sirian Aleppo după o misiune a rebelilor care a dat greş. Doi colegi, care aveau rol de protectori ai săi, fuseseră ucişi.

La sfârşitul lunii iunie ea s-a alăturat Armatei pentru Eliberarea Siriei („Free Syrian Army” - FSA) şi i s-a dat o misiune destul de periculoasă. „Femeile fac multă muncă de spionaj”, mărturiseşte ea. „De obicei verificăm zonele în care se află forţele militare şi căutăm cele mai bune locuri în care să stabilim baze pentru Armata de Eliberare Siriană. De asemenea, spionăm oamenii sus-puşi din guvern pentru a putea ajuta FSA să-i aresteze”, povesteşte Thwaiba pentru BBC.

În mijlocul evenimentelor, ea vorbeşte la telefon cu familia sa, zilnic, pentru a-i asigura că este bine. „Mă întreb de ce nu mi-e teamă că voi fi împuşcată în cap, dar când te confrunţi cu moartea, îţi pierzi orice urmă de frică”, spune  Thwaiba.

„Centrul nervos secret”

Thwaiba Kanafani este doar una dintre sirienii care nu au nicio pregătire militară, dar care s-au alăturat rebelilor. Există un program special de antrenament care se desfăşoară în Turcia, în tabere secrete conduse de armata turcă.

Turcii ne ajută foarte mult. Mulţi oameni se antrenează în aceste tabere”, spune Kanafani. „Antrenamentul este făcut la un nivel profesionist. Ai voie să dormi doar patru ore pe zi. Trebuie să escaladezi munţi, înveţi să tragi cu arma. E o muncă grea.”

Există rapoarte conform cărora şi Qatar şi Arabia Saudită ar oferi asistenţă pentru ceea ce a fost descris drept un „centru nervos secret” al armatei şi comunicaţiilor rebelilor sirieni. Acest centru de care povesteşte Thwaiba este localizat în Adana, Turcia.

Niciuna dintre aceste ţări nu a confirmat existenţa acestor tabere pe teritoriul lor, relatează BBC. Turcia neagă transportul de arme către rebelii sirieni.

Ajutor ascuns

Eşecul Organizaţiei Naţiunilor Unite de a ajunge la un acord în ceea ce priveşte rezolvarea conflictului din Siria, pare să fi scos la suprafaţă un număr de ţări gata să ofere ajutor unilateral forţelor rebele.

Au fost zvonuri conform cărora chiar preşedintele american, Barack Obama şi-ar fi dat acordul pentru un ajutor secret, deşi nu este clar ce fel de asistenţă a fost luată în considerare. Vineri, guvernul britanic a confirmat că va oferi echipamente de comunicare rebelilor în cursul lunii următoare.

Rebelii au solicitat comunităţii internaţionale mai multe arme sofisticate, inclusiv rachete anti-tanc şi anti-aeriene. Armele, susţin rebelii, vor întoarce războiul în favoarea lor.

În acest moment elicopterele şi avioanele de vânătoare ale forţelor armate siriene atacă frecvent taberele rebelilor, iar tancurile sunt folosite în toate intervenţiile majore.

Până acum, ţările care susţin rebelii sirieni au fost şovăielnice, temându-se de consecinţele unor asemenea arme, care ar putea nimeri în mâinile grupărilor „jihad” care operează pe teritoriul Siriei, conchide BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite