Asia

articolul anterior articolul urmator

Uigurii cer anchetarea Chinei pentru genocid

4
8 Jul 2020 11:18:50
Autor: Ion Gaidau
Miting de susţinere a uigurilor organizat în faţa Ambasadei chineze în Indonezia FOTO EPA-EFE/ Mast Irham
Miting de susţinere a uigurilor organizat în faţa Ambasadei chineze în Indonezia FOTO EPA-EFE/ Mast Irham

Uigurii aflaţi în exil în Statele Unite cer Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă cu privire la presupuse crime împotriva lor comise de China, pe care o acuză de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Ei au remis un dosar voluminos Curţii, cu sediul la Haga, care conţine, afirmă ei, probe ale faptului că China a practicat sterilizarea forţată şi a internat peste un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi musulmane în lagăre de reeducare.

Beijingul vorbeşte, la rândul său, despre formare profesională, menită să ajute această populaţie să găsească un loc de muncă şi să o îndepărteze astfel de extremism şi terorism.

„Azi (marţi) este o zi istorică pentru noi”, a declarat Salih Hudayar, premier al Guvernului autoproclamat în exil al Turkestanului de Est, într-o videoconferinţă.

CPI, înfiinţată în 2002 cu scopul de a judeca cele mai grave atrocităţi din lume, nu are obligaţia să examineze acuzaţiile depuse la procurorul său, care hotătăşte în mod independent ce cazuri să trimită judecătorilor.

Probele depuse la Curte demonstrează că liderii chinezi s-au făcut vinovaţi de „măsuri represive dure”, a declarat Rodney Dixon, un avocat al drepturilor omului, în această videoconferinţă.

„Este vorba despre internări în masă a peste un milion de persoane, despre crime, dispariţii, tortură şi declaraţii sfâşietoare despre sterilizare şi măsuri de controlul naşterilor”, a precizat el.

Acest dosar cuprinde o listă cu lideri de rang înalt din Partidul Comunist Chinez (PCC) care ar fi responsabili de aplicarea acestor tratamente uigurilor - inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping.

În pofida faptului că statul chinez nu este membru al acestei jurisdicţii, CPI ar putea să urmeze exemplul anchetei sale în curs cu privire la presupuse crime asupra minorităţii musulmane rohingya din Myanmar, care de asemenea nu este stat membru, subliniază Rodney Dixon. 

Judecătorii au dat undă verde acestei anchete în 2019, întrucât situaţia afectează Bangladeshul vecin, o ţară membră CPI.

Ancheta cerută de către uigurii în exil ar fi posibilă întrucât crime, inclusiv expulzări forţate către China, au avut loc din Tadjikistan şi Cambodgia, care sunt amândouă ţări membre ale Curţii, potrivit dosarului pe care l-au depus, transmite AFP, preluat de news.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Lucifer
8.07.2020, 11:30:49

China, ridicându-se prea sus, începe să aibă probleme interne: fricţiuni în Hong Kong, animozităţi cu Taiwanul, încăierări cu India, exterminarea musulmanilor uiguri. Şe aşteaptă şi explozia în Tibet, regiune ocupată samavolnic de China.

+2 (4 voturi)
Iulian Lupsa
8.07.2020, 11:41:05

China are dreptate!!! Asa trebuie sa facem si noi cu jamaicanii de Baragan!!!

-4 (4 voturi)
George J.
8.07.2020, 13:22:59

Sunt curios dacă vor fi proteste pe tema asta ale ‘tineretului indignat’ din Vest..

+2 (2 voturi)
Mesterul Ardelean
8.07.2020, 14:58:49

Oare daca noi procedam la fel cu comunitatea rrrrroma o sa fim condamnati de comunitatea internationala? Adica tot despre "formare profesionala" ar fi vorba, atata ca noi nu-i indepartam de "extremism si terorism" ci de inchisoare si contacte nedorite cu Politia! Eh, tovarase Gelu Duminica, ce spuneti? Nu asa ceva va doriti si voi pentru puradei, sa aiba si ei dreptul la un viitor bun?!