Asia

articolul anterior articolul urmator

Ultima modă în China: Închiriază o iubită pentru a o prezenta părinţilor

0
10 Oct 2015 00:48:48
Autor: Silviu Boiangiu
Iubite de închiriat pe reţelele sociale din China FOTO capturi people.com.cn
Iubite de închiriat pe reţelele sociale din China FOTO capturi people.com.cn

Presiunea socială de a-şi găsi o parteneră, dublată de o discrepanţă majoră între numărul de bărbaţi şi femei tinere, îi împinge pe mulţi chinezi la măsuri disperate: tot mai mulţi îşi „închiriază” iubite pentru a le prezenta părinţilor.

Acest trend a devenit un business de succes pentru o serie de aplicaţii mobile care oferă acest serviciu contra cost.
 
În ultima săptămână, care a marcat o sărbătoare naţională, bărbaţii tineri au plătit până la 1.000 de yuani (echivalentul a 138 de euro) pentru a angaja o „iubită” necunoscută şi a reuşi, astfel, să îşi mulţumescă familiile, relatează Daily Mail.
 
Potrivit tradiţiilor chineze, tinerii, în special femeile, trebuie să se căsătorească până la 27 de ani, iar asupra celor care trec de această vârstă şi sunt în continuare singuri planează un stigmat social.
 
Părinţii, prietenii de familie şi chiar străinii îi întreabă frecvent pe tineri dacă sunt într-o relaţie, iar presiunea creşte în preajma noului an chinezesc.
 
Drept urmare, tot mai mulţi tineri aleg să îşi închirieze o parteneră pentru o zi  pe aplicaţia WeChat, un echivalent local al WhatsApp, pentru sume de la 100 la 1.000 de yuani. 
 
Specialiştii spun că acest fenomen va fi din ce în ce mai frecvent până în 2020, când China va traversa o adevărată „criză a burlacilor”, ca urmare a discrepanţei dintre numărul de băieţi şi cel de fete care se nasc în ţară.
 
Circa 675 milioane de persoane s-au născut în China din 1980, când autorităţile au introdus politica ce permite doar un copil pe familie.
 
Raportul dintre băieţi şi fete pentru această perioadă e de 114,7 la 100, ceea ce înseamnă că în ţară există cu peste 30 de milioane de bărbaţi tineri mai mult decât femei tinere.
 
Practic, pe piaţa căsătoriilor din China, femeile sunt o resursă rară, în timp ce bărbaţii, în special cei din mediile mai sărace, sunt condamnaţi să rămână singuri toată viaţa.
 
Din această cauză, tot mai muţi bărbaţi, în special din mediile rurale, îşi aduc soţii din ţările vecine, precum Vietnam.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările