Un oficial comunist chinez a atacat brutal doi oameni de ştiinţă de la o companie aeronautică de stat. Incidentul, ascuns opiniei publice, a stârnit furie în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele aripii de investiţii a Corporaţiei pentru ştiinţă şi tehnologie spaţială din China a atacat doi oameni de ştiinţă chinezi FOTO SHUTTERSTOCK
Preşedintele aripii de investiţii a Corporaţiei pentru ştiinţă şi tehnologie spaţială din China a atacat doi oameni de ştiinţă chinezi FOTO SHUTTERSTOCK

Înainte cu o săptămână ca China să trimită cu cu succes trei astronauţi către staţia sa spaţială  în construcţie, Tiangong, o premieră sărbătorită cu mândrie de mass-media de stat şi de milioane de oameni din China, un incident al cărui protagonist a fost un oficial înalt din partidul Comunist şi un om cu funcţie înaltă la principala companie aeronautică a ţării, a atras reacţii dure în mediul online.

La începutul lunii iunie, potrivit unei relatări publicate sâmbătă de revista de stat China News Weekly, Zhang Tao, secretarul partidului şi preşedintele China Aerospace Investment Holdings, instituţia care se ocupă cu investiţiile CASC, a atacat brutal doi oameni de ştiinţă,  după ce aceştia i-au refuzat cererea de a fi recomandat pentru a fi membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Stockholm, relatează CNN citat de Digi 24. 

În urma atacului violent, cercetătoarea Wu Meirong, în vârstă de 85 de ani, a suferit o fractură a coloanei vertebrale, în timp ce cercetătorul Wang Jinnian, în vârstă de 55 de ani, a avut mai multe coaste rupte şi vânătăi pe tot corpul. Ambii oameni de ştiinţă au fost spitalizaţi timp de o lună după atac, în timp ce Zhang „a mers la muncă ca de obicei”, potrivit raportului, scrie Digi 24.

Faptul că oficialul a rămas nepedepsit mai multe săptămîni şi a fost ascuns publicului a stârnit un amestec de furie, dezamăgire şi ruşine în spaţiul public chinez,  mai ales pe  Weibo, unde contul oficial al CASC a fost inundat de comentarii pline de furie internauţii cerând explciaţii privind atacul asupra oamenilor de ştiinţă. Totdată, aceştia au lansat unhashtag care a acumulat peste 130 de milioane de vizualizări.

În urma acestei presiuni publice,  CASC a emis în cele din urmă o scurtă declaraţie, admiţând că Zhang a recurs la violenţă „după ce a consumat alcool” şi anunţând că acesta a fost suspendat din funcţii.

 CASC nu a oferit şi alte detalii despre incident, ci a transmis doar că a deschis o anchetă. Anunţul nu a fost de natură să calmeze indignarea publică, având în vedere timpul scurs pănă la aceste măsuri.

Un motiv ar fi probabil înăsprirea cenzurii de regimul de la Beijing înaintea aniversării centenarul Partidului Comunist la 1 iulie 2021.

De la instalarea sa în fruntea partidului comunist chinez, în noiembrie 2012, Xi Jinping a declanşat o campanie amplă de înăsprire a disciplinei, pedepsind milioane de oficiali pentru corupţie şi abateri. Însă acest atac a dezvăluit un fapt incomod pentru partid,  arătând că în realitate unii dintre oficiali comuniştii încă se simt îndreptăţiţi să-şi exercite puterea după voie şi să-i trateze pe ceilalţi fără demnitate sau respect. Cazul lui Zhang evidenţiază în plus faptul că nu există mijloace concrete prin care cei care recurg la indisciplină să fie opriţi. 

În timpul Revoluţiei Culturale din 1966, scriitorii, academicienii şi oamenii de ştiinţă chinezi au fost supuşi umilinţei publice şi atacurilor violente ale Gărzilor Roşii, o mişcare civilă  condusă mai ales studenţi şi tineri, care au fost mobilizaţi de Mao Zedong şi aliaţii săi.

Nici oamenii de ştiinţă din cadrul programului spaţial naţional nu au fost scutiţi - Yao Tongbin, un proeminent expert în rachete, a fost bătut până la moarte în faţa casei sale, iar Zhao Jiuzhang, proiectant-şef al primului satelit din China a fost forţat să se sinucidă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite