Asia

articolul anterior articolul urmator

Un scenariu delirant. Banchet pentru 40.000 de familii şi farfurii gravate cu efigia lui Xi Jinping în oraşul izbucnirii pandemiei de coronavirus

38
7 Apr 2020 17:10:56
Autor: Ion Gaidau
Xi Jinping, liderul suprem al Chinei comuniste FOTO EPA-EFE
Xi Jinping, liderul suprem al Chinei comuniste FOTO EPA-EFE

Noi detalii ies la iveală despre felul în care autorităţile chineze au ţinut sub preş la început epidemia de coronavirus. În timp ce morgile din Wuhan primeau cadavre ale victimelor de covid-19, boala provocată de noul coronavirus, oficialităţile locale organizau un banchet pentru 40.000 de familii. Farfuriile erau gravate cu efigia liderului suprem.

„În timp ce lumea stă în izolare şi îşi îngroapă morţii de covid-19, preşedintele chinez Xi Jinping triumfă. Propaganda îl prezintă fără încetare drept comandantul suprem victorios al «războiului poporului» împotriva coronavirusului”, scrie „Libération”.

În realitate, notează publicaţia franceză, China nu a învăţat nimic după epidemia de SARS, pesta porcină, gripa aviară şi alte catastrofe sanitare apărute pe teritoriul ei în ultimele două decenii.

De exemplu, în timp ce mai mulţi medici din Wuhan anunţau în decembrie apariţia unui coronavirus în oraş şi presa internaţională se întreba asupra gravităţii situaţiei de sănătate din această metropolă de aproape 12 milioane de locuitori, autorităţile locale îi convocau şi îi pedepseau pentru difuzarea de zvonuri false. Ba mai mult, deşi morgile primeau morţi de coronavirus şi Beijingul începea să admită că se confruntă cu o epidemie, oficialităţile din Wuhan organizau la 18 ianuarie un banchet pentru 40.000 de familii.

„O punere în scenă delirantă, cu farfurii gravate cu efigia lui Xi Jinping şi sloganuri în gloria sa”, relevă „Libération”.

Un ziar local i-a felicitat a doua zi pe participanţi pentru faptul că „au trecut peste febră, tuse şi boală pentru a participa la acest eveniment” desfăşurat cu o săptămână înainte de Anul Nou Chinezesc.

„Secretarul de partid şi prefectul provinciei Hubei aplaudau fără întrerupere în timp ce primele victime ale virusului zăceau la morgă”, denunţă cotidianul francez.

Ordinul de carantină a fost dat abia pe 23 ianuarie şi a prevăzut câteva ore pentru părăsirea oraşului „Aproape cinci milioane de persoane au reuşit astfel să părăsească metropola, multe dintre ele purtătoare ale virusului”, subliniază „Libération”.

China a anunţat marţi că nu a mai înregistrat niciun deces de covid-19 în ultimele 24 de ore. Mulţi privesc însă încruntaţi pe statistica oficială: 81.740 de cazuri de contaminare, dintre care 3.331 fatale; după Statele Unite, Spania, Italia, Germania şi Franţa.

Ori, potrivit estimărilor independente, doar oraşul Wuhan are în jur de 50.000 de morţi de coronavirus, iar numărul lor ajunge la 97.000 în întreaga ţară. 

„Pentru a impune propriul adevăr, poliţia nu a şomat. Organizaţia Chinese Human Rights Defenders a documentat 900 de cazuri de arestări, intimidări şi cenzură în legătură cu epidemia”, afirmă „Liberation”.

În plus, remarcă ziarul francez, „Xi Jinping a reuşit totodată să convingă OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) să întârzie cu mai multe săptămâni declararea pandemiei”. „Există întrebări cu privire la funcţionarea OMS din moment ce China exercită o putere foarte puternică odată cu trecerea pe la conducerea ei a lui Margaret Chan, medic chinez. O misiune OMS (...) în China a lăudat metodele folosite de Beijing împotriva virusului, fără a evoca erorile făcute”, relatează „Liberation”.

„Astăzi regimul de la Beijing vrea să se înfăţişeze drept salvator printr-o politică a măştilor şi mai ales să rescrie istoria în avantajul său. Şi propaganda curge, fără ruşine”, conchide ziarul francez.

Acum câteva zile, ONG-ul Reporteri fără frontiere atrăgea atenţia că noul coronavirus nu ar fi produs o pandemie dacă presa din China era liberă.

Fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea situaţiei legate de coronavirus, fapt ce ar fi dus la salvarea a mii de vieţi şi la evitarea, poate, a pandemiei, conchide ONG-ul care militează pentru libertatea presei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

DoaroOpinie!
7.04.2020, 17:27:14

Auzi Gaidau, Chiar acum aterizeaza un An 124 din China, cu ajutoare care vor salva viata a sute, poate mii de romani, iar tu hulesti tara care ne intinde o mina de ajutor in vremuri de restriste?! Trist!

-14 (26 voturi)
Alfa Omega
7.04.2020, 17:32:24

Doar o opinie, dar pandemia nu tot din China a venit ? Si tu ai noroc ca nu esti langa mine ca ti-as trage niste suturi de ti-as reanima brusc neuronii !

+7 (19 voturi)
Schnauzer Berger
7.04.2020, 17:33:30

Pentru tot ce se importa se plateste nu se dau izmenele jos si pui la bataie rozeta sau este altfel?

+3 (9 voturi)
Alfa Omega
7.04.2020, 17:29:48

Chinezul suprem sa plateasca ca a bagat toata lumea in colaps ! Pe criminalul asta comunist nu il atenteaza nimeni ? Nu exista acolo flori de metal ?

+8 (16 voturi)
Schnauzer Berger
7.04.2020, 17:32:13

Dati-le idei si la prostanii nostri de la pzd! Co toate ca pare putin probabil sa ramina vreodata in pana de crasa prostie!

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (38)