Asia

articolul anterior articolul urmator

UniMARU, muzeul de artă unde vizitatorii poartă veste antiglonţ

0
6 Dec 2021 15:45:57
Autor: Ion Gaidau
IFOTO CNN
IFOTO CNN

Arta a avut întotdeauna puterea de a fi periculoasă. Dar un muzeu de artă deschis recent duce acest lucru la un alt nivel, relatează CNN.

Muzeul UniMARU este situat în probabil cel mai neospitalier loc din lume, şi anume în zona demilitarizată dintre cele două Corei. În mijlocul unor soldaţi mereu pregătiţi să tragă, această instituţie îşi propune să devină un simbol al păcii.

Expozţia inaugurală, numită „2021 DMZ Art and Peace Platform”, comemorează trei ani de la Declaraţia Comună de la Phenian din 2018.

După o scurtă destindere, situaţia politică şi militară rămâne delicată în peninsula Coreeană.

Vizitatorii sunt nevoiţi să poarte veste antiglonţ şi sunt escortaţi de militari.

FOTO CNN

Operele sunt expuse în cinci clădiri. Clădirea principală, numită UniMARU, a fost construită în 2003 şi a servit timp de câţiva ani ca birou vamal intercoreean. Goală de 2007, a fost renovată de arhitectul Hyunjun Mihn, care a realizat şi Muzeul de Artă Contemporană din Seul.

Opere de artă sunt expuse şi în cele două gări ale zonei demilitarizate: Dorasan şi Jejin. Gările au fost construite pentru a permite circulaţia între cele două state în cazul redeschiderii frontierelor.

Zona demilitarizată este un teritoriu tampon de patru kilometri lăţime care serveşte la demarcarea militară dintre cele două Corei, conform Acordului de armistiţiu de la Panmunjeom din 1953. Este o zonă împânzită cu mine, unde civilii au acces doar sub o strictă supraveghere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările