Văduva lui Arafat cere explicaţii cu privire la moartea soţului ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul proces intentat de către Suha Arafat, văduva lui Yasser Araft, pentru a afla adevărul cu privire la moartea soţului său, determină deshumarea cadavrului pentru a stabili concentraţia de poloniu.

Văduva liderului Autorităţii Naţionale Palestiniene a intentat o plângere justiţiei din Franţa, în încercarea de a afla cauza morţii lui Yasser Arafat în urmă cu opt an, în urma bănuielilor că el ar fi fost otrăvit de persoane necunoscute, informează publicaţia „Los Angeles Times”. 

Yasser Arafat a murit în spital la vârsta de 75 de ani, în urma unui accident vascular, însă, moartea sa a fost subiectul unor zvonuri de asasinat. Soţia sa, Suha Arafat, şi fiica sa, Zawra, sunt de părere că moartea liderului palestinian ar fi fost provocată de otrăvirea cu o substanţă radioactivă Poloniu. 

Afirmaţiile cu privire la asasinarea câştigătorului premiului Nobel pentru Paceau revenit la începutul lunii iulie, după ce televiziunea Al Jazeera a difuzat o anchetă în care specialiştii suedezi au declarat că au găsit doze ridicate de Poloniu pe hainele şi pe periuţa de dinţi ale lui Arafat din spitalul din Franţa. 

În urma anchetei elveţiene, Suha a cerut spitalului în care a murit soţul ei rezultatele analizelor de sânge şi de urină ale lui Arafat. Conducerea spitalului, însă, au spus că ele au fost distruse cu patru ani în urmă. „De ce au fost distruse probele în contextul în care o rudă poate înainta plângere în justiţie în decursul a zece ani de la moartea cuiva?”, se întreabă Suha. 

„Dacă a fost otrăvit, exumarea lui Yasser Arafat (şi testarea oaselor) ar dovedi o concentraţie foarte mare de poloniu”, a declarat pentru Al Jazeera Francois Bochud, directorul institutului din Lausanne, Elveţia. 

Autoritatea Naţională Palestiniană a fost de acord cu cererea văduvei Suha Arafat de a exuma corpul soţului din mausoleul din oraşul Ramallah, unde a fost îngropat în 2004. 

Un judecător francez trebuie să decidă acum dacă va accepta procesul şi dacă va ordona investigarea crimei. 

Poloniul apare în stare naturală în concentraţii foarte mici în scoarţa terestră, dar este rar întâlnit în afara centrelor militare şi ştiinţifice. Cel mai des este în reactoarele nucleare unde este şi produs în mod artificial. Se deteriorează rapid, perioada de înjumătăţire fiind de 138 de zile, aşa că cercetătorii suedezi cer grăbirea exumării lui Arafat. 

Mortal şi greu de identificat, poloniul a fost folosit la uciderea lui Alexander Litvinenko, fost spion rus ce, a devenit un critic al liderului rus Vladimir Putin şi al Kremlinului. După ce a fugit la Londra, a murit în 2006 după ce a băut ceai cu poloniu.

Yasser Arafat, conducătorul palestinienilor timp de aproximativ patru decenii, a murit în noiembrie 2004 la spitalul militar Percy din Paris, unde a fost adus din  Ramallah. A căzut în comă şi a murit după 13 zile. Doctorii francezi au declarat că liderul a suferit un atac cerebral. 

Posibili vinovaţi

La vremea respectivă, oficialii palestinieni au acuzat Israelul de otrăvirea lui Arafat. O anchetă din 2005 iniţiată de oficialii palestinieni s-a dovedit a fi neconcludentă, excluzând, însă, cancerul, otrăvirea şi SIDA. Reprezentanţii Israelului au infirmat tot timpul orice implicare în moartea lui Arafat.

Văduva lui Arafat a susţinut deseori că Israelul şi Statele Unite ale Americii l-au văzut pe soţul ei ca un obstacol în încheierea păcii în regiune. 

Un proces cu un suspect X

Pierre-Olivier Sur, avocatul văduvei Arafat şi a fiicei de 17 ani, ambele de cetăţenie franceză, a precizat că nu acuză nicio persoană şi niciun stat de asasinare. Ele au intentat procesul pentru „a stabili adevărul în memoria soţului, respectiv, tatălui lor”. 

„Această plângere de asasinat este îndreptată către X. Suha Arafat nu acuză pe nimeni: stat, grup sau individ”, a adăugat avocatul.

Un proces intentat „împotriva lui X” sau a unei persoane necunoscute este o tactică legală franceză cu scopul de a conduce la o anchetă cât mai largă, adică spre toţi cei ce ar putea avea legătură cu moartea fostului lider. 

„Vreau ca lumea să cunoască adevărul despre asasinarea lui Yasser Arafat”, a declarat pentru Al Jazeera Suha Arafat.

O parte dintre oficialii palestinieni şi-au exprimat sprijinul pentru procesul intentat. 

„Aflarea adevărului despre moartea fostului lider este dreptul fiecărui palestinian. Suntem interesaţi de orice anchetă care ar dezvălui adevărul despre Yasser Arafat şi cum a fost comisă crima”, a afirmat  Ali Muhanna, ministrul de Justiţie al Autorităţii Naţionale Palestiniene. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite