Asia

articolul anterior articolul urmator

Vehiculul spaţial Shenzhou-13 a ajuns la staţia spaţială chineză. Este cea mai lungă misiune cu echipaj a Chinei VIDEO

1
16 Oct 2021 06:46:15
Autor: Malina Gindu
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Cei trei astronauţi ai celei mai lungi misiuni cu echipaj a Chinei au andocat cu succes sâmbătă la staţia spaţială chineză, transmite AFP, care citează agenţia de stat China Nouă. Echipajul va rămâne timp de şase luni la bordul viitoarei staţii spaţiale aflate în construcţie, o durată record pentru programul spaţial chinez.

Vehiculul spaţial Shenzhou-13 a fost lansat vineri, la ora 16:23 (00:23, ora României), de la centrul de lansări Jiuquan din deşertul Gobi, conform Agerpres.
 
Misiunea va depăşi de două ori recordul de durată al unei misiuni spaţiale chineze cu echipaj uman, stabilit în septembrie de astronauţii care au participat la misiunea precedentă, Shenzhou-12, şi care au petrecut trei luni la bordul modulului Tianhe, deocamdată singurul aflat pe orbita terestră dintre cele trei segmente care vor alcătui viitoarea staţie spaţială.
 
Echipajul este format din generalul Zhai Zhigang, în vârstă de 55 de ani, primul chinez care a realizat o ieşire extravehiculară pe orbită în 2008, Ye Guangfu, în vârstă de 41 de ani, aflat la primul lui zbor în spaţiu şi Wang Yaping, în vârstă de 41 de ani, care participă la o nouă misiune cu echipaj uman, la opt ani după prima călătorie din 2013.
 
Este cea de-a cincea dintr-o serie de 11 misiuni necesare pentru a finaliza construirea staţiei spaţiale chineze, prevăzută pentru sfârşitul anului 2022.
 
Denumită Tiangong ("Palatul celest"), staţia spaţială va avea o mărime asemănătoare cu cea a fostei staţii sovietice MIR (1986-2001), iar durata sa de funcţionare va fi de cel puţin zece ani.
VIDEO
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

R e l i g u l o u s@Vancouver.Canada
16.10.2021, 12:51:27

Ordin de la XI: ”Toată statia spatială chineză este obligată să se abțină de la WC (zile sau săptămâni). Cînd stația spațială chineză ajunge deasupra Casei Albe, TOATĂ stația spațială chineză e OBLIGATĂ să mergă la WC (toți, în același timp)”

-7 (7 voturi)
Modifică Setările