Asia

articolul anterior articolul urmator

Viaţa netradiţională a viitorului împărat al Japoniei

3
25 Apr 2019 18:10:49
Autor: Ştefana Radu
Prinţul Naruhito şi prinţesa Masako FOTO AFP
Prinţul Naruhito şi prinţesa Masako FOTO AFP

Prinţul moştenitor Naruhito, care va deveni viitorul împărat al Japoniei pe 1 mai, este cunoscut drept un om serios şi studios, care şi-a cucerit soţia fostă diplomat, prinţesa Masako, promiţând să o protejeze.

Naruhito, în vârstă de 59 de ani, nu va fi numai primul împărat japonez născut după cel de-Al Doilea Război Mondial şi primul care a fost exclusiv crescut de către părinţii lui, ci va fi şi primul care a absolvit o universitate şi a făcut cursuri avansate în afara graniţelor Tării Soarelui Răsare.
 
El va prelua tronul de la tatăl său, împăratul Akihito, care va abdica pe 30 aprilie, primul împărat japonez din ultimii 200 de ani care face acest lucru.
 
„Când mă gândesc la ce va urma, mă simt solemn“, a afirmat Naruhito în cadrul unei conferinţe de presă din februarie, ţinută cu ocazia zilei sale de naştere.
 

Selfie-uri cu trecători

 
Naruhito, cel mai mare dintre trei fraţi, a fost îngrijit de către mama sa, împărăteasa Michiko, în loc să fie crescut de o doică sau tutori. Ea îl trimitea la şcoală chiar cu pachete făcute acasă, ca parte a eforturilor parentale de a face familia regală să pară mai aproape de popor.
 
Student de transport fluvial european medieval, Naruhito a petrecut doi ani la Universitatea Oxford, perioadă pe care a descris-o ca fiind una dintre cele mai frumoase din viaţa sa.
 
Descris de unii ca având o parte „jucăuşă“, Naruhito a făcut selfie-uri cu trecătorii în timp ce vizita Danemarca, acum câţiva ani.
 

Devotament pentru familie

 
Naruhito i-a sfidat pe oficialii palatului pentru a se căsători cu Masako Owada, acum în vârstă de 55 de ani, după ce aceasta i-a atras atenţia la un concert, determinând o curtare de câţiva ani, în timpul căreia Masako i-a respins primele cereri în căsătorie.
 
La sfârşitul anului 2003, la aproximativ 10 ani după nunta celor doi, ea a dispărut din public, acest lucru marcând o luptă îndelungată a ceea ce oficialii palatului au numit „tulburare de adaptare” declanşată de  viaţa la palat şi presiunea de a naşte un moştenitor de sex masculin. În ultimii ani, apariţiile ei în public au început să fie mai dese.
 
La un moment dat, Naruhito a şocat ţara cu apărarea ferventă a soţiei sale, spunând că „s-a epuizat singură” încercând să se adapteze şi că au existat mişcări care au avut scopul de „a-i nega cariera şi personalitatea“. Remarcile sale directe au atras reproşuri din partea fratelui său mai mic şi nemulţumire din partea împăratului.
 
Unic şi prin faptul că va deveni primul împărat japonez din timpurile moderne care nu are un fiu, Naruhito este devotat fiicei sale Aiko, acum în vârstă de 17 ani, şi a pledat ca bărbaţii să se implice mai mult în rolul de tată-lucru încă neobişnuit în Japonia conservatoare.
 

 

Cauze nobile

 
Naruhito, care promovează cauze legate de mediu, a participat la conferinţe internaţionale privitoare la apa potabilă şi în 2015 a avut un discurs în faţa unui consiliu consultativ ONU, sugerând că se va implica şi în problema schimbărilor climatice.
 
Masako a spus în mai multe rânduri că este îngrijorată de copiii aflaţi în situaţii dificile, inclusiv cei care sunt abuzaţi sau care trăiesc în sărăcie în Japonia.
 
„Când mă gândesc la zilele ce vor urma, nu ştiu cât de folositoare voi putea fi“, a spus ea într-un discurs publicat de ziua ei, în 2018. „Dar după ce am fost alături de majestăţile lor pentru atâţia ani şi aşteptând cu nerăbdare sfaturile lor, voi depune cât de mult efort pot pentru a-l ajuta pe prinţul moştenitor şi pentru a contribui la fericirea naţiunii“.
 

Era armoniei

Conform tradiţiei japoneze, domnia fiecărui împărat este o perioadă a istoriei, care poartă un nume simbolic. Domnia lui Akihito este perioada Heisei, termen care are înţelesul de „pace pretutindeni“. După moartea sa, Akihito va fi cunoscut drept Împăratul Heisei, la fel cum tatăl său, Hirohito, este numit în tradiţia japoneză Împăratul Showa, după numele perioadei sale („Showa“ înseamnă „pace luminată“). Până la moarte, Akihito va purta titlul de Joko (echivalentul titlului de „împărat emerit“, la fel ca în cazul Papei Benedict al XVI-lea, care a devenit „papă emerit“ după s-a retras din funcţie).

De la 1 mai, începe perioada împăratului Naruhito, Reiwa (în traducere aproximativă, „armonie frumoasă“). Drept urmare, până pe 20 aprilie japonezii sunt în anul Heisei 31, iar restul anului 2019, de la 1 mai, devine devine primul an Reiwa.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Online Socrates
25.04.2019, 18:33:27

"Prinţul moştenitor Naruhito, care va deveni viitorul împărat al Ucrainei pe 1 mai, este cunoscut drept un om serios şi studios .... " Citeste mai mult: adev.ro/pqiupx O mica greșeală de redactare ne face sa ne întrebăm dacă într-adevăr Prințul moștenitor Naruhito va deveni chiar de pe 1 Mai a.c. împăratul Ucrainei (???).

Online Socrates
25.04.2019, 19:40:56

You are welcome !

Petru Onisim
26.04.2019, 11:44:04

Masako este denumita prințesa trista. Fiind diplomat de cariera,absolventa de Harvard, cu numeroase prietenii cu diplomația străină, după căsătorie i s-a interzis orice legătură cu trecutul, fiind captiva în palatul imperial. A suferit de depresie(peste 10 ani inclusiv și acum) mai ales pentru presiunea impusa de legea salica. Peste 80% dintre japonezi doresc schimbarea acestei legi dar guvernul actual,conservator, nu a fost de acord și a amânat discutarea acestei probleme numai în a doua parte a anului 2019 când va fi reînnoită camera superioara a parlamentului japonez și va fi un nou împărat-Naruhito.