VIDEO Înregistrări din China arată sute de prizonieri cu cătuşe şi legaţi la ochi. Ar fi fost duşi în lagărele de reeducare pentru musulmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini cu prizonieri legaţi la ochi şi încătuşaţi în China, foto captură Youtube
Imagini cu prizonieri legaţi la ochi şi încătuşaţi în China, foto captură Youtube

O înregistrare realizată de o dronă şi postată anonim pe Youtube săptămână trecută arată o scenă zguduitoare din China. Sute de prizonieri legaţi la ochi şi încătuşaţi sunt coborâţi dintr-un tren de către poliţiştii chinezi, în ceea ce pare a fi un transfer de deţinuţi în provincia Xinjiang, scrie The Guardian.

Imaginile amintesc, la o primă vedere, de perioade negre din istoria umanităţii. Sute de persoane, despre care presa internaţională scrie că fac parte, cel mai probabil, din populaţia uigură sau din alte minorităţi, sunt conduşi de poliţie către o destinaţie necunoscută. Deţinuţii, îmbrăcaţi în haine de culoare albastră, au capetele recent rase şi ochii acoperiţi, o modalitate frecventă de a transporta prizonieri în China.

Nathan Ruser, un cercetător australian, a utilizat mai multe indicii din înregistrare pentru a verifica autenticitatea înregistrării şi pentru a încercă să aproximeze data la care s-a petrecut scena. Pe baza poziţiei soarelui şi a altor construcţii care apar în filmare, acesta a concluzionat că imaginile au fost filmate la o gară din sud-estul provinciei Xinjiang în luna august a anului trecut.

Înregistrarea aduce din nou în atenţia presei internaţionale situaţia din Xinjiang, unde guvernul chinez, în ceea ce numeşte o campanie anti-teroristă, a construit un vast program de supraveghere şi a arestat, conform diferitelor estimări ale organizaţiilor pentru drepturile omului, mai mult de 1 milion de etnici uiguri şi din alte minorităţi musulmane. Aceştia sunt, în prezent, deţinuţi în ceea ce poate fi descris ca un lanţ de lagăre de re-educare politică.

Arestările au fost realizate, în vasta lor majoritate, în afara sistemului judiciar, dar şi numărul deţinuţilor reţinuţi prin mijloace formale a crescut covârşitor în provincia Xinjiang. O analiză recentă a ziarului New York Times, aproximativ 230,000 de oameni au fost condamnaţi la închisoare sau la alte forme de pedepse în 2017 şi 2018. Populaţia din Xinjiang reprezintă doar 2% din populaţia totală a Chinei, în timp ce numărul de arestări reprezintă, cel puţin în 2017, 21% din numărul total de arestări făcute de statul chinez.

Ruser a mai observat şi că deţinuţii din înregistrare erau, cel mai probabil, transferaţi în închisori din Korla, fiind aduşi din zona Kashgar, acolo unde campania de represiune are cea mai mare intensitate. În faţa criticilor internaţionale, China a oferit tururi atent organizate diplomaţilor şi unor jurnalişti într-o încercare de a-şi apăra metodele de luptă împotriva terorismului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite