VIDEO „Das Kartoon“. Cum a ajuns Marx erou de desene animate în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea lui Karl Marx în desenele animale „Liderul” FOTO AFP
Imaginea lui Karl Marx în desenele animale „Liderul” FOTO AFP

Partidul Comunist Chinez încearcă metode noi de a atrage tinerii, comandând un serial de desene animate, al cărui erou este mereu proaspăt bărbierit, subţire şi un romantic incurabil-Karl Marx.

Denumit „Liderul”, serialul online este conturat în aşa fel încât să-l facă pe Marx mai uşor de acceptat pentru generaţia mai tânără a Chinei, care de obicei îl întâlneşte pe filosoful german doar printre foile unor cărţi greoaie, notează AFP.

„Există multe lucrări scrise despre Karl Marx, dar nu într-un format pe care tinerii să-l accepte,” a declarat Zhuo Sina, unul dintre scenariştii din spatele serialului anime, pentru AFP.

„Am vrut să umplem acest gol. Sperăm că mai mulţi oameni îl vor înţelege mai bine pe Marx.”

Creat de către studioul de animaţie Wawayu, dar susţinut de către departamentul central de propagandă chinez şi de către Biroul Programului de Cercetare şi Construire a Marxismului, premiera serialului „Liderul” vine în contextul în care Partidul Comunist Chinez încearcă să impună o rigoare ideologică-în special în şcoli şi universităţi.

Cu elitele sale bogate care au avut de câştigat de pe urma boom-ului economic care a revoluţionat China de când economia sa a fost deschisă forţelor de piaţă în 1978, alianţa Beijingului faţă de Marx poate părea o anomalie. Dar Partidul Comunist îi este încă loial părintelui său ideologic, respingând contradicţia aparentă şi conturând evoluţia sa prin prisma unui „Socialism cu caracteristici chineze.”

Elevii încep să înveţe teoriile lui Marx şi Lenin încă din ciclul gimnazial iar funcţionarii publici şi chiar jurnaliştii trebuie să ia parte la cursuri obligatorii de teorie marxistă pentru a putea avansa în carieră.

Serialul începe cu anii de facultate ai lui Marx, unde scene cu tânărul filosof-îmbrăcat cu o haină bej elegantă-care studiază cu fervoare lucrările lui Hegel sunt combinate cu momente tandre alături de Jenny von Westphalen, soţia sa.

Însă oamenii au fost destul de critici în legătură cu seria anime, unii catalogând-o ca „ciudată”.

Jeroen de Kloet, profesor la Universitatea din Amsterdam, care a studiat cultura tineretului chinez, a spus că în „Liderul” există prea mult dialog şi prea puţine scene care „îl umanizează” pe Marx.

„Liderul” nu este prima tentativă a Partidului Comunist Chinez de a face marxismul mai abordabil.

Anul trecut, la fel ca desenele animate, biroul central de propagandă al Chinei a creat un talk show de televiziune denumit „Marx a avut dreptate,” unde teoreticieni, profesori şi studenţi discută despre marxism.

În ianuarie, agenţia oficială de ştiri Xinhua a lăudat succesul unei versiuni pentru copii a lucrării lui Marx „Capitalul”-o carte de 150 de pagini cu ilustraţii, destinată copiilor între 8 şi 14 ani .

Şi, deşi ratingurile online ale „Liderului” sunt modeste, este „un prim pas pe drumul pe care îl face guvernul pentru strategia de a trimite mesaje în aşa fel încât să fie atrăgătoare pentru tineri,” a spus Cristina Xu, care analizează şi scrie despre cultura chineză pe internet.

Creatorii serialului anime „Liderul” nu plănuiesc să se oprească doar la seria de desene animate. Zhuo a spus că echipa plănuieşte să creeze un lungmetraj animat despre Marx, deşi data lansării nu a fost încă stabilită.

    

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite