VIDEO Phenianul îl păcăleşte pe Trump. Imagini preluate din satelit arată cum Coreea de Nord îşi extinde o fabrică de rachete balistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord pare că ar finaliza extinderea unei fabrici de rachete balistice, conform unei analize a cercetătorilor americani pe imagini din satelit, scrie CNN. În plus, agenţiile de spionaj din SUA consideră că regimul de la Phenian continuă să producă uraniu îmbogăţit pentru arme nucleare la mai multe centre secrete. Dar Trump consideră că nord-coreenii sunt foarte serioşi în negocierile pe tema programului nuclear.

Nord-coreenii ar încerca să-şi ascundă activităţile nucleare de Statele Unite, după ce la summitul din iunie cu preşedintele Donald Trump, Kim Jong Un se angajase să lucreze pentru denuclearicarea peninsulei Coreea. 

Imaginile, surprinse de Planet Labs Inc. din San Francisco şi analizate de cercetători de la Institutul pentru Studii Internaţionale Middlebury (MIIS) în Monterrey, arată că Phenianul încheie lucrările de la Institutul de Materiale Chimice, despre care cercetătorii spun că se află în oraşul nord-coreean Hamhung, scrie news.ro.

„Institutul de Materiale Chimice pare că are o singură funcţie şi anume să fabrice componente pentru programul lor de rachete balistice”, a declarat David Schmerler, un cercetător de la MIIS.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizionat în august 2017 o schemă a facilităţii după ce Coreea de Nord a testat două rachete balistice intercontinentale. În aceeaşi lună, Nordul a ameninţat teritoriul american Guam.

Cea mai mare parte a fabricii a fost construită în luna mai, după summit-ul lui Kim cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in dar înainte ca el să se întâlnească cu Trump, conform lui Jeffrey Lewis, directorul Programului de Nonproliferare din Asia de Est de la MIIS.

Kim a declarat în numeroase rânduri că este dispus să înceapă procesul de dezarmare nucleară, dar analiştii privind Coreea de Nord consideră că SUA şi Coreea de Nord definesc diferit conceptul de „dezarmare nucleară”.

Imagine indisponibilă

„Kim nu s-a oferit niciodată să se dezarmeze. Nici măcar o dată. El se înarmează”, a declarat Lewis.

Săptămâna trecută, un institut de monitorizare a Coreei de Nord din Washington, 38 North, a comunicat că imaginile din satelit arată că statul nord-coreean a adus îmbunătăţiri complexului nuclear Yongbyon începând cu 6 mai, dar nu a putut preciza dacă aceste lucrări au continuat după 12 iunie.

Potrivit însă informaţiilor publicate sâmbătă de cotidianul „Washington Post”, Coreea de Nord ar intenţiona să păstreze o parte din stocul său de materiale nucleare şi de centre de producţie. Vineri, postul american de televiziune NBC a relatat, citând oficialităţi americane care şi-au păstrat anonimatul că Phenianul şi-ar spori producţia de combustibil nuclear destinat armelor şi că acest lucru s-a produce în câteva centre ascunse. 

Trump şi Kim au semnat un acord după summit-ul din Singapore în care se arată că liderul nord-coreean „şi-a reafirmat angajamentul ferm de a completa o dezarmare nucleară a peninsulei coreene” şi că ţara sa se va angaja „să lucreze către dezarmarea nucleară completă a peninsulei coreene”.

Trump consideră că nord-coreenii sunt ''foarte serioşi'' în negocierile pe tema programului nuclear

Preşedintele Donald Trump şi-a reafirmat încrederea că liderul nord-coreean Kim Jong-un doreşte să ajungă la un acord nuclear cu SUA, potrivit unui interviu difuzat duminică, relatează AFP.

"Cred că sunt foarte serioşi în acest sens", a declarat preşedintele american pentru Fox News. "Cred că vor să o facă. Avem o alchimie foarte bună ", a spus el.

În urmă cu aproape două săptămâni, Donald Trump califica arsenalul nuclear nord-coreean drept o „ameninţare excepţională şi extraordinară“, pentru a justifica menţinerea sancţiunilor Washingtonului contra Phenianului, la numai zece zile după întâlnirea sa istorică de la Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Pentagonul a anunţat, totuşi, la câteva ore suspendarea pe termen nedefinit a noilor exerciţii comune americano-sud-coreene, în vederea susţinerii negocierilor diplomatice în desfăşurare cu Coreea de Nord.

Oficiali din Coreea de Nord şi SUA s-au întâlnit pentru a discuta despre implementarea acordului dintre cele două ţări

O echipă de oficiali din SUA, condusă de Sung Kim, s-a întâlnit cu oficiali nord-coreeni duminică la Panmunjom, la graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord, pentru a discuta despre implementarea acordului la care s-a ajuns la summit-ul din 12 iunie dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, scrie CNN.

Sung Kim este ambasadorul american în Filipine, fiind unul dintre oficialii-cheie ai americanilor în negocierile cu Coreea de Nord.  

Aceste discuţii reprezintă primele întâlniri directe între oficialii celor două ţări de la summit-ul dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump din Singapore.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite