Asia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Primire grandioasă pentru preşedintele SUA în India. Sute de mii de indieni i-au urat „Namaste Trump“ pe un stadion de cricket

25
24 Feb 2020 13:49:43
Autor: Viorica Marin
Premierul indian, Narenda Modi, l-a întâmpnat persoanal la aeroport pe preşedintele SUA, Donald Trump
Premierul indian, Narenda Modi, l-a întâmpnat persoanal la aeroport pe preşedintele SUA, Donald Trump

Sute de mii de indieni s-au adunat pentru a-l primi, cu urale, luni, pe preşedintele american Donald Trump, pe un stadion de cricket cu o capacitate de peste 100.000 de locuri.

GALERIE FOTO
 
Preşedintele american Donald Trump a sosit luni dimineaţă – pentru o vizită de două zile – în India, unde i-a fost organizată o primire grandioasă, cu o festivitate la uriaşul stadion de cricket din Ahmedabad, fiind întâmpinat la sosire de premierul Narendra Modi, după care va face o incursiune la Taj Mahal, potrivit France Presse.
 
Prima zi a vizitei sale la New Delhi va fi dedicată mai mult unui „balet diplomatic“, prilej cu care se aşteaptă ca preşedintele american şi premierul indian să încerce să niveleze asperităţile dintre cele două părţi, recurgând la şarmul lor personal, într-un context de fricţiuni comerciale în special din cauza protecţionismului.
 
Responsabilii indieni şi americani şi-au programat marţi discuţiile de fond în problemele incluse pe agenda vizitei, când vor avea loc o serie de întâlniri bilaterale. India este un aliat strategic al SUA în Asia, percepând-o drept o potenţială contrapondere la influenţa în creştere a Chinei în regiune.
 
Narendra Modi a venit personal să-l întâmpine la aterizare la Ahmedabad, în această primă vizită a preşedintelui american în India, ţară cu 1,3 miliarde de locuitori.
 
Miliardarul republican şi-a început vizita în India printr-o escală la Gujarat, un stat bogat din vestul acestei ţări, de unde este originar Narendra Modi, pe care naţionalistul hindus l-a guvernat până la accederea în actuala funcţie în 2014.
 
Autorităţile de la Ahmedabad s-au pregătit în mod special pentru această vizită, pregătindu-i un „road show“ cu un popas la ashramul lui Gandhi, considerat părintele Indiei moderne. Afişe imense celebrând prietenia dintre India şi SUA au fost plasate pe acest traseu de mai mulţi kilometri. Pe străzi, numeroşi artişti vor susţine spectacole pentru a celebra diversitatea Indiei.
 
 
Liderul american anticipa săptămâna trecută că „între şase şi zece milioane de persoane“ se vor grăbi să-l salute pe acest traseu lung. Mai modest, oficialii indieni se aşteaptă să fie între câteva mii şi zeci de mii de oameni.
 
La mijlocul zilei, Trump şi Modi se vor prezenta în faţa unei mulţimi pe cel mai mare stadion de cricket din lume, cu o capacitate de 110.000 de locuri, a cărui construcţie a fost finalizată cu această ocazie.
 
Respectivul eveniment, intitulat „Namaste Trump“ (Bun venit, Trump, în hindi), reprezintă o întoarcere a favorului de către premierul indian preşedintelui american pentru o întâlnire similară între cei în SUA, „Howdy Modi“, organizată la Houston (Texas) în septembrie trecut.
 
Numeroşi indieni veniţi pe stadion purtau măşti reprezentând chipul lui Trump sau Modi.
 
„Mi-aş dori ca guvernele noastre să anunţe legături mai strânse. Sperăm, de asemenea, că Statele Unite îşi vor relaxa sistemul de vize pentru mâna de lucru calificată. Ei au nevoie de ea, iar India are prea mulţi tineri calificaţi “, a declarat pentru AFP Maunas Shastri, un doctorand în vârstă de 28 de ani, venit să asiste la festivitatea de pe stadion.
 
După această baie de mulţime, Donald Trump se va îmbarca pentru un zbor la Agra, unde se află emblematicul monument Taj Mahal, pentru a asista împreună cu soţia sa Melania la momentul zilei când apune soarele peste somptuosul mausoleu mogul.
 
Autorităţile indiene au dat drumul la importante cantităţi de apă în Yamuna, râul poluat care se varsă la poalele monumentului ridicat în secolul al XVII-lea de împăratul Shah Jahan, astfel încât cuplul prezidenţial să nu fie deranjat de mirosurile neplăcute degajate de acesta de obicei.
 
Nu se aşteaptă ca această vizită a lui Donald Trump în India să fie prilejul unor anunţuri majore. Cele două ţări au puternice divergenţe comerciale încă de anul trecut, însă în lipsa unui numitor comun până acum, nu se aşteaptă să fie încheiat niciun mare acord comercial cu această ocazie.
 
Washingtonul este iritat de protecţionismul istoric al gigantului din Asia de Sud şi apreciază că întreprinderile americane nu au acces suficient la piaţa internă indiană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Index 4.2
24.02.2020, 14:26:48

deci am avut dreptate, maimutzele indiene nu au atacat pe nimeni pentru ca ca ele nu ataca niciodata alte maimutze, in special pe cele roshcate! Ce vizite semnificative are acest Guzgan Rozaliu: Riad sau Islamul Radical, acu India sau Tziganiada, Coreea de Nord ,toate una si una !

-8 (8 voturi)
snake
24.02.2020, 16:55:19

index inteleg ca-l detesti personal pe trump,dar aici nu ai nimerit-o. uite clinton ,bush,obama ...cu totii au fost prezenti in india. ba chiar si de doua ori. obama de ex. citeste.pe urma ataca. e deja dezgustator acest atac disperat la adresa lui trump.

+5 (7 voturi)
Stefan din Nord
24.02.2020, 14:59:11

Culmea umilintei pentru Trump A fost intampinat de un individ imbracat in izmene si un camesoi alb

0 (4 voturi)
Carmen Florea
24.02.2020, 15:25:16

Comentariu considerat abuziv.

Carmen Florea
24.02.2020, 15:36:17

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (25)