VIDEO Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă în Hong Kong, în pofida pasului înapoi al guvernului local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest Hong Kong FOTO EPA-EFE
Protest Hong Kong FOTO EPA-EFE

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică, la Hong Kong, unde furia era palpabilă, în urma unor confruntări violente între manifestanţi şi poliţişti, în pofida pasului înapoi făcut de Guvernul local, care a suspendat un proiect de lege controversat cu privire la extrădarea către China, relatează AFP.

Organizatorii intenţionează să menţină presiunile asupra lui Carrie Lam, şefa Executivului favorabil Beijingului al Hong Kongului, care şi-a suspendat sâmbătă un proeict de lege privind autorizarea extrădărilor către China.

”Retrageţi legea malefică!”, scandau protestatari îmbrăcaţi în negru.

O coloană a pornit în marş, dintr-un parc de pe Insula Hong Kong, către Consiliul Legislativ (LegCo, Parlament), aflat în centrul oraşului. Este vorba despre acelaşi traseu urmat de o manifestaţie-record organizată în urmă cu o săptămână, la care au luat parte un milion de persoane - din şapte milioane de locuitori - potrivit organizatorilor.

Potrivit criticilor săi, proiectul de lege ar plasa populaţia fostei colonii britanice la cheremul sistemului judiciar al Chinei continentale - opac şi aflat sub influenţa Partidului Comunist unic. Mediile de afaceri se tem că reforma ar dăuna imaginii internaţionale şi atractivităţii acestui centru financiar.

”Reacţia lui Carrie Lam nu era sinceră, de aceea manifestez azi”, a declarat duminică Terence Shek, venit împreună cu copiii săi.

Hong Kingul s-a confruntat miercuri cu cele mai grave violenţe politice de la retrocedarea sa către China în 1997, iar zeci de mii de persoane au fost dispersate de poliţie cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

”Poliţie din Hong Kong, tu trebuie să ne protejezi, nu să tragi în noi”, se putea citi pe o banderolă. Manifestanţi agitau fotografii de la confruntări.

Flori pentru un mort

Carrie Lam nu s-a angajat să-şi lase definitiv proiectul în sertar. Protestatarii cereau, astfel, abandonarea proiectului, demisia şefei Guvernului şi să li se prezinte scuze în urma violenţelor poliţiei.

”Această suspendare înseamnă că proiectul va putea fi reactivat în orice moment”, declară activistul Lee Cheuk-yan.

Aproape 80 de persoane - inclusiv 22 de poliţişti - au fost rănite miercuri.

Sâmbătă, un bărbat a murit căzând de pe acoperişul unui centru comercial luxos, în centrul oraşului, pe care afişa de mai multe ore o banderolă.

”Retrageţi complet legea extrădării chineză. Noi nu suntem insurgenţi. Eliberaţi studenţii şi răniţii”, se putea citi pe banderolă.

Oamenii formau imense cozi de aşteptare pentru a depune buchete de flori şi macarale de origami la locul dramei, dar şi mesaje de omagiu defunctului.

În pofida reculului guvernamental, mulţimea nu glumeşte.

Jimmy Sham, de la Frontul Drepturilor Omului Civice, a comparat proiectul de lege cu un ”cuţit” înfipt în Hong Kong. ”El aproape că ne-a atins inima. Acum Guvernul spune că nu-l va înfige mai adânc, dar refuză să-l scoată”.

Opoziţia faţă de proiectul de lege este foarte largă, reunind avocaţi, organisme juridice influente, lideri de industrie, camere de comerţ, jurnalişti, activişti, religioşi şi diplomaţi occidentali.

În virtutea principiului ”o ţară, două sisteme”, fosta colonie britanică se bucură de libertăţi necunoscute în China, teoretic până în 2047.

Resentiment mai larg

Însă mişcarea depăşeşte problema extrădărilor şi exprimă un resentiment mult mai larg împotriva Guvernului şi Beijingului, acuzate că erodează de ani de zile libertăţile teritoriului semi-autonom.

La Lion Rock, un vârf situat în partea continentală a Hong Kongului, o imensă banderolă a fost desfăşurată, cu mesajul ”Apăraţi Hong Kongul!”.

În ultimele zile, şefa Guvernului s-a trezit tot mai izolată, iar deputaţi favorabili Beijingului se distanţează de text, pe motiv că ar aduce atingere mediului economic al Hong Kongului.

”Noi susţinem, respectăm şi înţelegem” decizia de a suspenda textul, a declarat Ministerul chinez de externe, evocând necesitatea ”restaurării calmului cât mai repede” în acest teritoriu.

Criticii lui Lam, care a evocat revolte, îi reproşează că a ratat mai multe ocazii de a prezenta scuze faţă de comportamentul poliţei.

Poliţia şi-a justificat vigoarea acţiunii prin acte de violenţă comise de anumiţi manifestanţi. Însă opoziţia o acuză că s-a servit de acţiunile unei infime minorităţi pentru a se dezlănţui împotriva tuturor protestatrilor, în mare majoritate paşnici.

”Grupurile pro-democraţie nu se vor opri aici. Ele vor profita de dinamica împotriva lui Carrie Lam”, a declarat pentru AFP analistul politic Willy Lam. ”Ei vor continua acum să menţină presiunile şi să continue această lansare”.

Protestatarii cer totodată ca poliţia să abandoneze proceduri contra manifestanţilor acuzaţi că instigă la revoltă. Ei se tem de represaliile Guvernului, declară activistul Lee Cheuk-yan, şi vor să se garanteze că ”poporul, manifestanţii nu sunt hărţuiţi şi persecutaţi politic de Guvern”.

Numită la şefia Executivului de către o comisie alcătuită din susţinători ai Beijingului, Carrie Lam a anunţat că legea cu privire la extrădări este necesară pentru a împiedica piaţa financiară să devină un refugiu al unor infractori, însă a recunoscut că administraţia sa a subestimat opozişia populară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite