Asia

articolul anterior articolul urmator

Vietnamezii îl onorează pe „Napoleon cel Roşu” printr-un doliu naţional cum nu s-a mai văzut de la moartea lui Ho Chi Min

1
12 Oct 2013 15:51:46
Autor: Elena Dumitru
Generalul autodidact a murit la începutul acestei luni, la vârsta de 102 ani. FOTO Reuters
Generalul autodidact a murit la începutul acestei luni, la vârsta de 102 ani. FOTO Reuters

Moartea generalului vietnamez Vo Nguyen Giap a generat un doliu naţional pe care Vietnamul nu l-a mai cunoscut de la moartea preşedintelui fondator Ho Chi Min.


Generalul autodidact cunoscut pentru duritate care i-a alungat pe francezi din Vietnam şi apoi i-a forţat pe americani să renunţe la eforturile de a nu permite instaurarea unui regim comunist a murit la începutul lunii într-un spital din capitala Hanoi. În vârstă de 102 ani, Vo Nguyen Giap era ultimul revoluţionar vietnamez de gardă veche.

Partidul Comunist i-a organizat funeraliile lui Giap, pe care l-a înmormântat ca pe un erou, punând accent pe victoriile acestuia în faţa francezilor şi a americanilor. 

Vo Nguyen Giap este un erou naţional, depăşit în realizări şi prestigiu numai de mentorul său, preşedintele fondator Ho Chi Min, care a condus Vietnamul către independenţă.
 
„Napoleon cel Roşu” a condus o armată bazată pe trupe de gherilă, formată din soldaţi încălţaţi în sandale făcute din anvelope folosite şi care şi-au cărat artileria bucată cu bucată peste munţi. Astfel au înconjurat trupele franceze la Dien Bien Phu în 1954. Victoria surprinzătoare a armatei în zdrenţe controlate de Giap încă se studiază la şcolile cu profil militar. Ea a dus nu doar la câştigarea independenţei Vietnamului, dar a grăbit căderea regimului colonialist din Indochina. 
 
Apoi, în aprilie 1975, Giap a înfrânt guvernul sud-vietnamez, sprijinit de americani, şi a reunit ţara care fusese divizată. Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

albu gaby
13.10.2013, 19:31:48

Am urmarit stirea aceste doua zile. Stirea este de prima pagina, dar apare in subsol! In plus nici un comentariu! Generalul Giap este unul dintre cei mai mari conducatori de osti din istoria omenirii! Din pacate cartile de istorie sint pline de "genii" militare ale unor natiuni mari care au reusit cu "bravura" sa invinga natiuni mici, fara aparare! Din pacate n-au loc in aceste carti de istorie aceste figuri legendare, adevaratii genii si eroi, cum este generalul Giap, care au reusit sa mobilizeze natiunile lor mici cu "armate in zrente" (cum o numeste autoarea in batjocora bravul popor vietnamez) si sa invinga umilitor imperii ale raului ca Franta si America!

+1 (1 vot)
Modifică Setările