Vietnamul, locul viitoarei întâlniri dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, model de dezvoltare în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vietnamul, locul următoarei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, a evoluat mult de când America a abandonat războiul său împotriva Vietnamului de Nord, din anii ’70.

Nordul şi Sudul s-au unit într-o naţiune tânără care acum are peste 95 de milioane de locuitori, şi la mijlocul anilor ’80, ţara a adoptat comerţul global, începându-şi ascensiunea ca bază de producţie pentru gigantul sud-coreean Samsung şi alte companii importante. Reformele „Doi Moi” adoptate de către conducătorii săi comunişti, modelate în cea mai mare parte pe transformarea Chinei în uzina lumii, ar putea fi un model pentru liderul nord-coreean Kim Jong-un, scrie Associated Press.

 

Creştere economică 

Economia Vietnamului a crescut la o rată anuală estimată puţin peste 7 la sută în 2018, alimentată de creşteri de două cifre în producţia industrială. La 238 de miliarde de dolari în 2017, Produsul Intern Brut al ţării se numără printre primele 50 de economii ale lumii. Odată cu creşterea economică, rata sărăciei a scăzut şi speranţa de viaţă a crescut la 76 de ani.

Factorul Samsung

Investiţiile majore ale companiei sud-coreene Samsung Electronics, cel mai mare producător de chipuri pentru computere şi de telefoane mobile, au deschis drumul unor alţi producători globali importanţi precum Microsoft şi Intel. Samsung a deschis prima fabrică de telefoane mobile din Vietnam în 2009 şi acum are peste 100.000 de angajaţi în fabricile sale de aici. Samsung a refuzat să comenteze asupra speculaţiilor că Kim ar putea vizita una dintre fabricile sale de lângă capitala Hanoi, unde se va întâlni cu Donald Trump.

Prin aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului şi la alte grupuri regionale, inclusiv Parteneriatul Trans-Pacific, Vietnamul a sărit peste vecinii săi, profitând de tarifele mai scăzute şi exporturile sale au crescut. Între timp, producători din Coreea de Sud, Japonia şi China au venit în ţară pentru a profita de costurile mai mici şi alte avantaje. Exporturile au crescut la 214 miliarde de dolari în 2017, mai mult cu 20 la sută decât anul anterior. Statele Unite sunt cea mai mare piaţă de export a Vietnamului, ajungând la aproape 42 de miliarde în 2017. Nu este vorba doar despre telefoane mobile: Principalele exporturi ale Vietnamului includ electronice, încălţăminte şi îmbrăcăminte.

 

Provocări

Abia ajungând la un statut de venituri medii, Vietnamul se luptă să crească productivitatea-cheia pentru a se asigura că standardele de viaţă vor continua să se îmbunătăţească. Economiştii spun că productivitatea ţării este o treime din cea a Chinei şi mult mai mică decât în ţările bogate. Dependenţa majoră de creşterea bazată pe exporturi face ţara vulnerabilă în faţa unei crize globale. Liderii vietnamezi au luat exemplul Chinei şi în ceea ce priveşte controlarea presei, a opoziţiei şi încălcarea altor libertăţi. Sărăcia rurală, corupţia şi poluarea sunt probleme îngrijorătoare şi la fel ca vecinul său de la nord, Vietnamul încearcă să restructureze industriile dominate de stat, care sunt o moştenire a planificării centralizate din trecut.

Banca Mondială şi mai mulţi experţi spun că pentru a susţine creşterea şi a rămâne competitiv, Vietnamul ar trebui să ofere mai multă libertate afacerilor private şi să încurajeze adoptarea mai multor tehnologii avansate.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite