11 septembrie, Parlamentul European: „Raportul Sargentini“ cere sancţionarea drastică a Ungariei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Polonia, pentru care Parlamentul European a solicitat deja invocarea Articolului 7, adică retragerea dreptului de vot pentru încălcarea valorilor statului de drept, este posibil să vedem că, marţi, o cerere similară va fi formulată privind Ungaria.

Asta, în cazul în care va fi votat „Raportul Sargentini“ (după numele raportorului, olandeza Judith Sargentini - foto - din Grupul parlamentar al Verzilor), un text extrem de dur şi foarte larg argumentat pe care-l puteţi consulta aici în limba română.

Judith Argentini

Atmosfera nu este favorabilă Budapestei deoarece se aude că mai mulţi dintre europarlamentarii PPE au ezitări în a-l susţine în continuare necondiţionat pe Viktor Orban şi asta l-a făcut pe Sargentini să lanseze chiar chemarea ca „nehotărâţii“ din PPE să se abţină de la vot.

„Uniunea Europeană are obligaţia de a proteja drepturile tuturor cetăţenilor săi. Cetăţenii UE şi ai Ungariei nu se mai pot baza de acum înainte pe un tratament onest şi drept din partea Guvernului Ungariei“ - Judith Sargentini, europarlamentar

Dar neaşteptată este poziţia lui Jean Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene care, luni 6 septembrie, atunci când a ajuns în PE, întrebat fiind de jurnaliştii italieni dacă apartenenţa FIDESZ la PPE nu reprezintă o problemă a răspuns: „Da, pentru mine constituie o problemă... Frans (Timmermans) ştie acest lucru“. Este posibil să fie un semnal mai larg deoarece, chiar dacă nu va fi invocat art. 7, familiile politice europene să fie de acord cu demarare excluderii unui partid membru, ceea ce nu necesită procedurile complicate prevăzute în Tratate. Mare lovitură în perspectivă.

Juncker venea să participe la o întrunire a preşedinţilor grupurilor politice din PE, ocazie cu care s-a decis că Primul Ministru Viktor Orban va putea lua cuvântul, pentru o durată de 7 minute, la înainte de începerea dezbaterilor (oar 15.00 la Strasbourg) asupra Raportului care, pentru a fi acceptat, trebuie să fie votat de cel puţin 2/3 din europarlamentari. Foarte interesant cum vor vota cei din PPE, mai ales că, în trecut, li s-a reproşat de foarte multe ori de a favoriza sau de a „acoperi“ Ungaria, lăsându-l astfel pe Orban să continue nestingherit un drum legislativ care este considerat, în multe domenii, ca fiind contrar demersului european. Drept care, preşedintele grupului PPE, europarlamentarul german Manfred Weber care candidează pentru preşedenţia Comisiei, a ţinut să precizeze că „nu va exista un tratament preferenţial în niciunul dintre cazurile privind valorile fundamentale ale UE“ .

Să reamintim câteva cazuri de încălcare a valorilor statului de drept invocate în cazul Ungariei, aşa cum sunt ele listate în argumentaţia pusă la dispoziţie de iniţiatorii Raportului:

- dispariţia presei independente. În această vară, ultima televiziune independentă din ţară, HirTV, a fost achiziţionată de un prieten al domnului Orban, devenind imediat o platformă a propagandei guvernamentale.

- politica guvernamentală încalcă autonomia academică. Este vorba despre despre situaţia Universităţii Central Europene din Budapesta, victimă directă a campaniei naţionale lansate de Viktor Orban pentru diabolizarea acţiunilor sau intenţiilor lui George Soros.

- folosire improprie a fondurilor europene. În loc să contribuie la prosperitatea cetăţenilor Ungariei, banii dispar în buzunarele unor prieteni corupţi şi membri ai familiei Orban şi prietenilor săi de partid. Banii europeni au fost folosiţi pentru construirea unei linii de tren care leagă cele două localităţi în care a crescut Orban, iar pe traseul de 6 km prezentat în cererea de finanţare a proiectului ca având un trafic de 2500 de călători zilnic, nu are decât 100 de călători pe zi.

- nepotism în justiţie. restrângerea independenţei justiţiei. Este vorba despre decizia guvernului de a forţa o serie de judecători să ceară pensionarea anticipată şi, cu toate că CEDO a solicitat în mod expres acest lucru, judecătorii respectivi nu au fost repuşi în funcţie.

Concluzia Raportului Sargentini este clară: „Faptele nu mint. Nu pot concluziona nimic altceva decât că există un risc de încălcări grave serioase şi sistemice la adresa valorilor Uniunii Europene. De ani de zile, vedem cum Viktor Orban, Primul Ministru al Ungariei, ignoră toate normele şi valorile UE“.

Aceasta referitor la dezbaterea privind Raportul în sine. Dar implicaţiile politice sunt cu mult mai mari deoarece votul intervine într-un moment deosebit de tensionat şi deciziile de acum vor avea cu siguranţă un impact în ceea ce deja a început, adică competiţia informală pentru viitoarele alegeri europarlamentare.

Să nu uităm că discuţia despre Ungaria care încalcă normele statului de drept urmează, după cum am spus deja, celei în care parlamentarii europeni, cu o majoriate impresionantă de voturi, au cerut invocarea art. 7 pentru Polonia. Dar şi, foarte important, în momentul în care Italia domnului Salvini intră pe curs direct de coliziune frontală cu instituţiile europene, anunţând susţinerea totală pentru proiectul anti-european promovat de Steve Bannon, fostul consilier politic al lui Trump, care munceşte acum intens la Bruxelles pentru reunirea sub un stindard comun a tuturor partidelor extremiste, populiste şi de extremă-dreapta din Europa.

Trebuie (sau ar trebui) ca politicienii noştri să fie foarte atenţi, exact în acest context, la acuzaţiile care încep să definească paticipanţii la acest grup al ţărilor care ar dori şi, în orice caz, au potenţialul de a submina proiectul european.

Vă reamintesc nominalizările făcute de comisarul european Ottinger, care punea laolaltă Italia, Polonia, Ungaria şi România. Liderii europeni ataşaţi proiectului UE, instituţiile europene în ansamblul lor, par să se alinieze urgent pe o linie de luptă în care vor folosi artileria grea, tocmai pentru că există o primejdie reală ca extrema dreaptă populistă să poată câştiga teren, mai ales în ţările din partea noastră de Europă, cu partide care vor pune în prim plan chemări de genul celei făcute de Salvini, imagine în oglindă a ceea ce propune şi Victor Orban. Şi iată ce zicea ieri Salvini, acuzând establisment-ul politic de acum din Europa:

„Ei sunt pe cale să saboteze Europa. Spiritul european. spiritul unei comunităţi renăscute, asta vrem să salvăm acum. Activitatea noastră are ca scop să devenim primul partid parlamentar european şi să uităm trista parabolă socialistă care a adus şomaj şi insecuritate socială... alegerile din primăvara lui 2019 reprezintă ocazia unei schimbări istorice şi ultima ocazie de a mai salva Europa“.

Pentru noi, paradoxul este tragi-comic şi ilustrează în mod cât se poate de exact dilema României care este SINGURA ţară cu partid socialist la guvernare care este citată a face parte din acest grup dur al naţional-populiştilor europeni. Domnul Dragnea s-ar afla astfel în compania selectă a domnilor Salvini, Orban. Jaroslaw Kaczinsky, Wilders etc. şi România va avea de suferit. Nu cred că marii jucători europeni ne vor înţelege că ai noştri nici măcar nu ştiu despre ce e vorba în propoziţie şi, din această cauză, cum spunea doamna Prim Ministru Dăncilă, „vor abroga pe cineva despre o vină“. Fie şi aceea de a nu şti politică şi a te băga precum musca-n lapte sau bărzăunul în alte locuri, cum zice proverbul românesc,

Dimpotrivă, ne vulnerabilizăm în continuare. Măcar, cei din grupul respectiv să zică şi ei ceva de bine de noi, adică de România domnului Dragnea. Până şi ei ne ignoră. Oare de ce?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite